М’ясо — користь чи шкода для організму людини?

Ароматний шашлик, ніжні відбивні, пряна баранина або рум’яна курочка … Ммм … Лише одна згадка про ці стравах змушує уяву малювати привабливі картинки і викликає у більшості з нас непереборне бажання зараз же з’їсти що-небудь смачненьке. У більшості, але не у всіх.

Число тих, хто в силу певних переконань, свідомо відмовляється від вживання м’яса зростає з кожним роком. У суспільстві, де традиційно м’ясо і м’ясні продукти вважалися одними з основних в раціоні, з’являється все більше вегетаріанців, які стверджують, що вживання тваринного білка не відповідає принципам здорового харчування, а всі необхідні компоненти організм може отримати з рослинної їжі.

Спробуємо розібратися — так воно є насправді, чи варто звести до мінімуму його присутність на наших столах або все таки користь м’яса існує?

↑ зміст

користь для організму

Почнемо, мабуть, з останнього питання. Адже незважаючи на переконливі докази супротивників вживання м’яса, багато ні дня не можуть прожити без цього продукту, що зовсім не погано. Адже він, будь то свинина, яловичина, баранина, конина, м’ясо кролика, лося або іншої тварини, має величезну енергетичну та поживну цінність, а що міститься в ньому білок, наближений за своїм складом до людського, по праву називається «головним будівельним матеріалом» нашого організму. Він бере участь в обмінних процесах, безперервно протікають в організмі, підтримує еластичність м’язів і міцність кісток, а також формує імунітет.

М’ясо швидко заповнює розтрачені енергетичні запаси, забезпечує речовинами, необхідними для нормального росту і розвитку і підтримує працездатність на належному рівні . Нормальна життєдіяльність людського організму неможлива за відсутності незамінних амінокислот. У великих кількостях вони містяться саме в продуктах тваринного походження — м’ясі, субпродуктах, яйцях, при цьому їх склад максимально збалансований, що робить таку їжу особливо цінною. Брак ж їх (наприклад, лінолевої, арахідонової) призводить до уповільнення росту у дітей і провокує розвиток атеросклерозу у дорослих.

Користь м’яса, особливо червоного — в значному вмісті заліза — елементу, який відповідає за кровотворення. М’ясне залізо відмінно засвоюється і допомагає відновити дефіцит цієї речовини в організмі без застосування лікарських препаратів. До речі, багато вегетаріанці страждають анемією чого не можна сказати про тих, хто регулярно їсть м’ясо. Лікарі настійно рекомендують продукт молодим дівчатам і жінок в очікуванні малюка — в цей період брак заліза зустрічається у більшості спостерігаються в жіночій консультації майбутніх мам.

Присутні в м’ясі і такі важливі компоненти, як магній (має особливе значення для нервової системи), цинк (необхідний для росту і регенерації тканин і вироблення статевих гормонів), фосфор (зміцнює зубну емаль і поліпшує мозкову активність) і калій (підтримує в нормі кров’яний тиск). У достатній кількості в продукті містяться вітаміни А, В12, D, РР.

Користь м’яса, зокрема, деяких його видів (кролика, курки, індички, телятини) полягає і в порівняно низькому вмісті калорій. Таке м’ясо допускається до вживання під час багатьох дієт, оскільки не навантажує травну систему і в той же час сприяє активній роботі організму.

↑ зміст

Користь окремих видів м’яса

Так уже склалося, що людина з давніх часів звик вживати в їжу м’ясо тварин. Спочатку це було м’ясо мамонта, пізніше люди стали полювати на інших тварин, а потім і зовсім навчилися розводити і вирощувати їх для своїх потреб в підсобних господарствах. Сьогодні різноманітністю м’ясних продуктів нікого не здивуєш, на вибір — м’ясо рогатої худоби (яловичина, баранина, козлятина), свинина, конина, м’ясо кролика, домашньої птиці і дичину (м’ясо зайця, ведмедя, кабана, лося та ін.). У деяких країнах прийнято вживати в їжу м’ясо собак, верблюдів, ослів та ін. Кожен вид м’яса відрізняється не тільки унікальними смаковими якостями, але і власними корисними властивостями.

  • Свинина. Багата білком, вітамінами В12, D і мікроелементами (залізом, натрієм, калієм, фосфором, марганцем, йодом). Користь її існує для нервової системи, кісткової тканини, а деякі стверджують, що вона позитивно впливає на потенцію.
  • Яловичина. У складі цього м’яса — вітаміни групи В, С, Е, А, РР і мінерали (мідь, цинк, кобальт, натрій). Яловичина нормалізує рівень гемоглобіну в крові і є відмінним засобом профілактики анемії.
  • М’ясо кролика. Насичений білком і містить мінімальну кількість жиру продукт має і багатий вітамінно-мінеральний склад. М’ясо кролика особливо корисно тим, хто страждає харчовою алергією, має захворювання серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту, порушений обмін речовин, цукровий діабет, гіпертонію та ін. М’ясні страви з кролика рекомендується включати в раціон тих, хто недавно переніс інфекційні захворювання або в період інтенсивних фізичних навантажень.
  • Конина. Користь цього продукту — у високій харчовій цінності і наявності легко засвоюється білка в його складі. Конина вважається дієтичним видом м’яса, яке покращує циркуляцію крові, нормалізують роботу печінки і є відмінним засобом профілактики склерозу судин.
  • М’ясо лося. Досить специфічний для багатьох, але в той же час дуже цінний продукт. Він екологічно чистий, практично не містить жиру і є джерелом заліза, фосфору і цинку. У порівнянні з м’ясом свійських тварин м’ясо лося більш жорстке і має характерний запах дичини. Проте, якщо його правильно приготувати, воно виходить дуже смачним і ароматним.

↑ зміст

У чому шкода?

Звичайно, розмірковуючи про те, наскільки висока користь продукту тваринного походження для нашого організму, не можна обійти увагою висновки вчених, зроблені на основі численних досліджень. Доведено, що у великій кількості тваринний жир містить в собі холестерин, який представляє величезну небезпеку для здоров’я. Відкладаючись на стінках кровоносних судин він є основною причиною розвитку атеросклерозу. Мінімальний вміст холестерину — в м’ясі кролика. До речі, воно практично не має протипоказань до вживання і є ідеальним для першого прикорму.

Користь м’ясних страв, на думку багатьох вчених, сумнівна через високий вміст в продукті сечової кислоти, що утворюється в результаті обміну пуринових сполук. Речовина є одним з основних джерел проблем з суглобами, викликає артрит, артроз, остеопороз і інші хвороби.

М’ясо є складним для перетравлення продуктом, а часта присутність м’ясних страв на столі загрожує погіршенням роботи шлунково-кишкового тракту, розвитку дисбактеріозу та утворення гнильної мікрофлори. Потрапляють в кров шлаки викликають нездужання і змушують в «посиленому» режимі працювати печінку і нирки. Переїдання жирної і м’ясної їжею збільшує ймовірність захворювання на рак товстого кишечника і передміхурової залози і сприяє виникненню кардіологічних проблем.

Небезпека викликає придбане в магазині або на ринку неякісне м’ясо. Звичайно, власникам власного господарства простіше — вони знають, що їх продукт екологічно чистий, а користь від нього — максимальна. На жаль, основна маса надходить в продаж м’яса обробляється хімікатами для збільшення терміну придатності продукту, а без антибіотиків, прискорювачів росту, гормональних препаратів та інших «нехороших» добавок процес промислового вирощування тварин просто неможливий.

Вирішувати — їсти чи не їсти м’ясні страви — тільки вам. Як бачите, користь і шкода м’яса — поняття суто індивідуальне. Раз і назавжди виключати продукт з раціону, мабуть не варто. Особливо з раціону дітей, навіть якщо ви самі є переконаним вегетаріанцем. Росте, як не крути, тваринні білки вкрай необхідні, а звідки, як не з м’яса їх отримати?

Що стосується дорослих, то знизити шкідливий вплив м’яса на організм можна, обмеживши його вживання до 2-3 разів в тиждень. Цього достатньо для нормальної життєдіяльності, в інші дні перевагу варто віддати бобовим, круп і рибі. Що стосується видів м’яса, то краще вибирати нежирну телятину, птицю або м’ясо кролика, а свинину і баранину їсти якомога рідше.

І звичайно, важливо використовувати щадні способи обробки продукту — готуйте його на пару, тушкуйте у власному соку або відварюють в підсоленій воді. Свіжа зелень і овочі стануть відмінним доповненням до м’ясних страв і допоможуть урізноманітнити звичний раціон.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду м’яса

М’ясо — користь чи шкода для організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *