Мюслі — корисні і шкідливі властивості сухого сніданку

Швидкорозчинні каші, сухі сніданки і мюслі вже давно стали для нас звичними продуктами і полюбилися багатьом за зручність приготування і приємний смак. Та й з екранів телевізорів нам постійно твердять про те, що позбутися від багатьох проблем зі здоров’ям, зарядитися енергією і навіть схуднути, просто починаючи ранок з тарілки готових до вживання пластівців легко і просто.

Правда, вчені ставлять під сумнів виняткову користь мюслі, аргументуючи це тим, що на полицях магазинів, як правило, стоять коробки з вмістом незрозумілого якості, для обробки основних інгредієнтів яких використовувалися рослинні і тваринні жири, консерванти, підсолоджувачі та інші зовсім корисні добавки і. Виходить, що реклама нас обманює і мюслі йдуть не на користь, а на шкоду? Так це чи ні, спробуємо розібратися в нашій статті. А заодно з’ясуємо, чи можна використовувати мюслі для схуднення і як вибрати «правильний» продукт.

↑ зміст

Що таке мюслі?

Що являють собою мюслі? Комплексний продукт, в основі якого — цільні злаки, які мають особливої поживну цінність для організму. З злакових культур найчастіше використовуються овес, пшениця або ячмінь, іноді рисові кульки або кукурудзяні пластівці. Збагачують склад продукту сушеними фруктами і ягодами, починаючи від більш традиційних для нас яблук, груш, родзинок або чорносливу і закінчуючи екзотичними варіантами — папайей, ананасами, фініками, бананами та ін. Іноді до інших інгредієнтів додають очищені соняшникові, гарбузові, кунжутні або лляні насіння .

Суміш злаків і фруктів в найрізноманітніших поєднаннях фасують по пакетах і коробках і відправляють магазин. Справа покупців за малим — придбати готовий сніданок, принести його додому і залити вміст рідиною за смаком — молоком, йогуртом, кефіром або соком . Економія часу в наявності, враховуючи, що багато хто з нас за зайві п’ять хвилин з ранку готові практично продати душу дияволу (жарт).

↑ зміст

Корисні властивості

Мюслі — це збалансований джерело вітамінів, мінералів, амінокислот і маси інших корисних компонентів. Препарат добре засвоюється нашим організмом, добре втамовує голод і дає заряд бадьорості на весь день. Регулярно снідаючи мюслі, можна поліпшити самопочуття і нормалізувати роботу деяких внутрішніх органів. Звичайно, мова йде про натуральний продукт, виготовлений за певною технологією і без шкідливих добавок.

  • Багатокомпонентна суміш, багата клітковиною і харчовими волокнами, благотворно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Мюслі нормалізують роботу кишечника, підсилюють його перистальтику і сприяють виведенню токсинів, шлаків, солей важких металів, холестерину і радіонуклідів, які надають шкоди нашому організму. Клітковина запускає обмінні процеси, перешкоджає засвоєнню жирів і допомагає впоратися з проблемою запорів.
  • Завдяки наявності складних вуглеводів, мюслі вважається хорошим профілактичним засобом проти розвитку злоякісних пухлин в кишечнику. Такі вуглеводи, ще звані «повільними», довго виводяться з організму, не допускають стрибків глюкози, притупляють почуття голоду і допомагають утримуватися від зайвих перекусів. «Швидкі» ж вуглеводи, які містяться в мюслі, є не що інше, як прості цукри. Вони моментально заряджають нас енергією і підвищують активність.
  • Користь мюслі проявляється і в присутніх в його складі вітамінах. Вітамін В — вітамін спокою — необхідний для нормальної роботи нервової системи. Вітамін Е — натуральний антиоксидант, що уповільнює процеси старіння. Вітамін А потрібно імунної та ендокринної системи, кісток, зубів і органам зору. Входять до складу мюслі і кальцій, калій, магній, залізо та інші мікро- та макроелементи.

Натуральний продукт запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, остеопорозу, атеросклерозу, вікових змін, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нормалізує обмін речовин. Мюслі, всупереч поширеній думці, можна вживати і діабетикам. Правда, при наявності захворювання, перевагу слід віддавати спеціальних видів мюслі, в складі яких відсутня цукор.

↑ зміст

Мюслі для схуднення

Більшість з нас, довіряючи рекламі, вважають мюслі дієтичним продуктом і впевнені в тому, що харчуючись злаково-фруктовою сумішшю, можна легко скинути ненависні кілограми. На ділі ж не все так просто. Калорійність багатьох мюслі зовсім не маленька (до 450 на 100 г!), Адже в складі суміші часто присутні горіхи, шоколад, солодкі добавки та ін. Такі мюслі для схуднення використовувати не вийде.

Щоб позбутися від зайвої ваги , необхідно вибирати прості склади з шматочками корисних фруктів і без всяких сиропів, глазурі і обсмажених горіхів. Так, не так солодко, зате боротьба з кілограмами буде більш ефективною. Ви ж їсте мюслі для схуднення, а значить, зайві калорії ні до чого!

↑ зміст

Шкода продукту

Незважаючи на велику кількість виробників і різноманітність красивих упаковок з сухими сніданками на полицях супермаркетів, купити щось дійсно варте дуже важко. Більшість пропонованих продуктів не відповідають принципам здорового харчування, а тому їх шкода для організму може в кілька разів перевищити можливу користь.

Що стосується мюслі, то зловживання покупними сумішами тягне за собою чимало проблем. Шкода їх збільшується прямо пропорційно збільшенню кількості додаткових інгредієнтів, приготованих з використанням пальмової або рослинного масла, шкідливих добавок, стабілізаторів смаку та ін.

  • Обсмажені і горіхові мюслі можуть загострити наявні захворювання печінки і шлунка;
  • Наявність підсолоджувачів і цукру в складі мюслі небезпечно для людей з кардіологічними захворюваннями, ожирінням і цукровим діабетом;
  • Підвищений вміст солі небажано для гіпертоніків і призводить до порушення водно-сольового балансу навіть у здорової людини;
  • Проблеми зі здоров’ям можуть виникнути і у дітей, у великих кількостях вживають мюслі, через що входять до складу екзотичних фруктів. Вони можуть спровокувати алергічні реакції і розлад шлунка, адже для того, щоб збільшити термін їх зберігання, виробники часто використовують консерванти на основі сірки.

Мінімізувати шкоду, яку можуть нанести мюслі, можна, розумно підходячи до свого харчування. Не потрібно снідати виключно покупної сумішшю. Чергуйте мюслі з омлетами, звичайними кашами іншими стравами, адже чим різноманітніше наш раціон, тим більше поживних речовин і елементів отримує наш організм.

Користь мюслі, безумовно, велика, не дарма готові сніданки мають цілу армію прихильників по всьому світу. Однак краще, якщо це буде самостійно приготований продукт — з додаванням сезонних фруктів або ягід, натуральних сухофруктів і підсолоджувача у вигляді меду.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду мюслів

< id = "

Мюслі — корисні і шкідливі властивості сухого сніданку

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *