Натуральний згущувач желатин — його користь і шкода

Багатьом господаркам знаком такий харчовий продукт, як натуральний загущувач желатин. Він являє собою безбарвний порошок без смаку і запаху, що отримується шляхом тривалого випарювання з білкових речовин води для отримання в кінцевому залишку желеобразного речовини.

Однак на сьогоднішній день склалася думка, що цей продукт не зовсім корисний для організму. Спробуємо самостійно розібратися в цьому питанні: наскільки в дійсності желатин користь і шкода для організму.

↑ зміст

Виробництво та область застосування желатину

Желатин вважається важливим биополимером, отриманим з натуральних білкових продуктів. Коллагеновая маса являє собою білкову частина з волокон сполучної тканини. Для фабричного виробництва желатину використовуються шкіра і кістки великої рогатої худоби або риби. Багата волокнами сполучна тканина розщеплюється через лужний або кислотно-катализаторную гідроліз до стану, коли маса може бути змішана з водою. Отриманий прозорий в’язкий склад очищається і висушується, після чого він готовий до використання.

Область застосування желюючий субстанції досить обширна. У харчовій промисловості для виготовлення консерви, вин і кондитерських виробів використовується харчовий желатин. У медицині його застосовують як кровоспинний засіб, джерела білка для хворого, при виготовленні капсул для ліків і поживних середовищ в мікробіології.

Технічний желатин використовується при проклейке паперу вищого сорту, для виготовлення грошових знаків, фотопаперу, кіноплівки, а також при виробництві штучних перлів, фарб і клею. Не менш важливою складовою речовина є в шампунях, масках і бальзамах.

↑ зміст

Хімічний склад желатину

До складу аморфного прозорого блискучого речовини входять білки (87,2%), вуглеводи (0,7%) і жири (0,4%), а також в невеликих кількостях фосфор, сірка та кальцій. Як стверджує окрема група фахівців, особлива користь желатину на організм полягає в специфічному змісті певного виду амінокислот і протеїнів.

Так особливу цінність представляє потрібна і корисна амінокислота — гліцин, що забезпечує людину енергією. Сприятливий вплив вона надає і на розумову діяльність . Присутні в желюючий субстанції аланин, дикарбонові кислоти, пролін і гидроксипролин дозволяє підтримувати в нормальному стані сполучні тканини і хрящі.

↑ зміст

Користь желатину

Основною перевагою цього продукту є його повна засвоюваність організмом. При його вживанні не порушується секреторна функція шлунка, що робить його відмінним дієтичним продуктом. Вживання желатину надає наступну благотворний вплив:

  • При переломах прискорюється зрощення кістки, при цьому значно менше часу потрібно на реабілітацію хворого.
  • Поліпшується стан нігтів і зубів. Вживання в розумних кількостях желирующего продукту зміцнює волосся і робить їх блискучими і густими.
  • Постійний прийом желатину зміцнює серцевий м’яз і знижує ризик розвитку інфаркту міокарда.
  • Вікові зміни в організмі жінки знижують вироблення колагену, внаслідок чого утворюються зморшки. Тому для внутрішнього підживлення шкіри рекомендуються продукти і страви, що містять желатин.
  • Поліпшується травлення і відбувається нормалізація стільця при розладах кишечника.
  • Маючи здатність швидко пригнічувати відчуття голоду, продукти з вмістом желатину незамінні для жінок, які дотримуються дієти для схуднення.
  • Незамінна білкова добавка для спортсменів, які прагнуть наростити м’язову масу.
  • Прискорення обмінних процесів, поліпшення роботи нервової системи, м’язів і клітин мозку.

↑ зміст

Рятуємо хрящову тканину

Окремо варто розповісти про те, яка користь желатину для суглобів . Якщо врахувати, що за своїми біологічними властивостями він повністю відповідає колагену, то даний факт нам дозволяє його розглядати в якості продукту, здатного не тільки омолоджувати шкірний покрив, але і повністю відновлювати сполучну тканину суглобів.

Завдяки цьому продукту забезпечується безперебійна робота опорно-рухового апарату людини . Для швидкого зрощення поламаною кістки, зниження ризику розвитку остеопорозу і запобігання руйнуванню хрящової тканини суглоба рекомендується включення в свій раціон желатину або страв, що містять цю речовину. Вже через кілька тижнів регулярного прийому відновлюється рухливість суглобів, зміцнюються м’язи, і поліпшується загальний стан.

Щоденна доза для лікування повинна бути не менше 10г. Для вживання всередину 2 ч. Л. порошку необхідно залити ¼ склянкою води (молока) кімнатної температури і залишити на ніч. Вранці за півгодини до основного прийому їжі випити підготовлену суміш. Курс лікування становить до двох тижнів. Також сприятливий вплив на суглоби надають желатинові компреси.

↑ зміст

Побічні ефекти

Однак, не дивлячись на лікувальний вплив желатину, від подібної терапії слід утриматися особам, які страждають такими захворюваннями:

  • Сечокам’яна і жовчокам’яна хвороби.
  • Тромбоз, тромбофлебіт.
  • Серцево-судинні захворювання
  • Схильність до запорів та інших проблемах з кишечником.
  • При запаленні гемороїдальних вузлів.
  • При порушеннях водно-сольового обміну.

Також при частих прийомах желатин може викликати харчову алергію. Тому займаючись лікуванням, слід бути вкрай обережним і постійно звертати увагу на своє самопочуття. Якщо передбачається вживання желатину в приготованих продуктах слід уникати занадто солодких страв. Так як вуглеводи в більших кількостях перешкоджають повноцінному засвоєнню білкових речовин.

Для усунення проблем зі стільцем поряд з прийомом желатину рекомендується вживати інжир, курагу, чорнослив. Для цього вимиті сухофрукти залити окропом і дати настоятися в холодильнику. Распаренную суміш подрібнити блендером і вживати по 1 ст. л. перед сном.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду желатину:

Натуральний згущувач желатин — його користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *