Інжир — шкода і користь субтропічного плода

Жителям всієї планети знайоме дивовижна рослина субтропіків, що відноситься до роду фікусових — це інжир. Ці дерева з красивою, розлогою кроною можуть рости до п’ятисот років, при цьому досягаючи у висоту дванадцяти метрів.

Особливу цінність представляють соковиті і дуже солодкі плоди цієї рослини. Користь від їх застосування відома ще з часів процвітання Давньої Греції, причому сьогодні даний фрукт застосовують не тільки в народній медицині, а й у традиційній. У світі відомо близько 150 сортів інжиру, плоди якого їстівні. При цьому в залежності від виду, колір плодів варіюється від синьо-чорного до світло-жовтого. Дрібні плоди з величезною кількістю насіння вважаються найсмачнішими. В нашу країну їх привозять із Туреччини, Китаю, Вірменії та Узбекистану.

Поради як правильно вибрати свіжий і якісний інжир, абсолютно схожі з порадами про правильний вибір будь-яких інших плодів. Якісний плід повинен бути обов’язково цілим, без найменших ознак цвілі і пошкодження, на дотик він повинен бути досить м’яким , проте в руках він не повинен розповзатися.

В уже переспілі плоді дуже швидко починається процес бродіння, тому навіть при незначному кислому запаху варто відмовитися від покупки, щоб вживання фрукта не принесло організму будь-якої шкоди. Не можна купувати також незрілий інжир: такий плід просто неїстівний. Однак з тієї причини, що плоди досить швидко псуються, найчастіше в наших краях можна зустріти інжир вже сушений. Корисні властивості сушеного продукту зберігаються дуже тривалий час.

↑ зміст

Калорійність

На думку досвідчених лікарів по калорійності інжир є найбільш оптимальним фруктом, аналогів якому не існує і користь якого дуже велика. У свіжому вигляді калорійність 100 грам інжиру становить 49 калорій. Тому лікарі часто рекомендують його тим, хто планує схуднути, не вдаючись при цьому до голодування, яке може завдати організму шкоди. Існує безліч дієт, в яких даний представник фікусових — це основний інгредієнт. Однак в сушеному вигляді має вже 214 ккал на ті ж 100 грам плодів. У такому вигляді його рекомендується вживати виснаженим хворим, в період відновлення і в післяопераційний період, тому як це приносить хворим велику користь.

↑ зміст

Склад

Даний фрукт має не тільки унікальний смак, але і масу надзвичайно важливих речовин, користь яких дуже велика для організму людини, які допоможуть урізноманітнити раціон і стати додатковим джерелом мінералів і вітамінів.

Склад інжиру дивно багатий:

  • містить такі вітаміни: ретинол, тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин і аскорбінова кислота (відповідно, вітаміни А, В1, В2, В3, В6 і С),
  • містить мінеральні солі: кальцій, калій, залізо, натрій, мідь, магній, фосфор, цинк, марганець і селен;
  • Огати сахаридами: сахароза, фруктоза, глюкоза;
  • містить органічні кислоти, наприклад, яблучну, лимонну, хінну, аспарагінову, гліцеринову;
  • багатий аспарагін і лізин.

↑ зміст

Корисні властивості сушеного фрукта

Те, що інжир — це комора вітамінів і корисних елементів для організму, відзначають багато досвідчених дієтологи. Незаперечна користь інжиру для системи травлення, завдяки високому вмісту в цьому фрукті клітковини. Він допомагає організму людини ефективно очищатися від шлаків і токсинів , шкідливість якого всім відомий. Досить з’їсти всього кілька плодів сушених перед прийомом їжі, щоб налагодити систему травлення та прискорити засвоєння поживних речовин організмом. Крім того, таким способом в організмі зміцнюється кісткова тканина.

Фахівці рекомендують проводити лікування інжиром місячними інтервалами. Саме в такому варіанті велика користь інжиру для людей різних творчих професій — музикантів і художників, а також тих, хто зайнятий яким-небудь інтелектуальною працею, тому як сушений інжир сприяє творчій діяльності, стимулює активний розвиток мислення .

На сьогоднішній день за допомогою інжиру лікують найрізноманітніші захворювання:

  • запальні процеси в порожнині рота або ангіна. Для цих цілей використовується суміш інжиру і молока або відвар сушеного інжиру;
  • підвищена температура тіла. Використовується сушені плоди, які сприяє потовиділенню і надає хорошу противобактериальное вплив;
  • також сушений фрукт благотворно впливає на діяльність нирок і шлунка;
  • незаперечна користь сушеного інжиру при лікуванні гіпертонії, оскільки він має сечогінну дію, крім того використовують інжир і для боротьби зі зниженим тиском, завдяки корисним властивостям даного фрукта, який розслаблює, і розширює судини. Також, його вживання зміцнює серцевий м’яз і нормальзует серцеву діяльність.
  • за рахунок вмісту в сушених плодах інжиру калію та інших речовин, що знімають спазми судин і знижують артеріальний тиск, велика користь інжиру для серцево-судинної системи;
  • інжир покращує склад крові, підвищуючи гемоглобін і успішно використовується для лікування анемії;
  • дуже корисний інжир у випадках, коли існує велика ймовірність утворення тромбів, так як в ньому міститься фицин, що розріджує кров і при постійному його вживанні, на стінках судин, що вже утворилися тромби розсмоктуються;
  • сушений представник цього дивного рослини значно знижує рівень щільного холестерину;
  • володіючи проносний ефект, сушений інжир дуже добре допомагає при запорах.

↑ зміст

Шкода інжиру і протипоказання

Інжир практично не приносить ніякої шкоди, але в окремих випадках він може бути протипоказаний хворим або не рекомендований до застосування. Шкода сушеного інжиру має місце при:

  • подагрі;
  • ожирінні;
  • цукровому діабеті;
  • сечокам’яної хвороби.

Також інжир може принести шкоду тим людям, у яких є якісь запальні захворювання, наприклад, органів травного тракту. Найпоширеніші захворювання, при яких не можна вживати даний продукт — це ентерит, панкреатит, коліт. Але в цілому, це фрукт, який приносить самі організму практично одну користь і може застосовуватися без вікових обмежень. Важлива лише помірність вживання в їжу інжиру, як, втім, і будь-якого іншого натурального продукту, що обов’язково принесе велику користь.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду інжиру:

< id = "

Інжир — шкода і користь субтропічного плода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *