Картопляний сік — користь і шкода свежевижетого напою

Картопля з кінця XIX століття в нашій країні називали «другим хлібом», оскільки цей овоч був одним з найдоступніших продуктів харчування. У наші дні відношення до картоплі залишилося колишнім, адже складно уявити повноцінний обід або вечерю без використання картоплі.

Мало хто знає, що крім приємного смаку, в картопляних бульбах міститься величезний вітамінно-мінеральний запас, причому наявність крохмалю анітрохи не впливає на його корисні якості. Ось тільки відчути на собі корисні властивості картоплі можна лише при вживанні його в сирому вигляді, так як під час термальною обробки більшість корисних компонентів безслідно зникають . Для тих, хто не хоче харчуватися сирою картоплею, прекрасним рішенням в цьому випадку буде свіжовичавлений картопляний сік.

↑ зміст

Корисний склад

У картоплі крім великої кількості крохмалю і харчових волокон містяться вітаміни В, С, Е, РР, а також каротин, натуральний цукор і велика кількість мінералів. Серед компонентів картоплі особливо важливими для здоров’я вважаються калій, залізо, натрій, кальцій, фосфор, магній і фтор. Користь даного продукту полягає не тільки у великій кількості потрібних для здоров’я компонентів, але і в їх швидкому засвоєнні нашим організмом.

↑ зміст

Користь для здоров’я

Картопляний сік незаслужено знаходиться в стороні від інших овочевих соків, оскільки його можна використовувати при лікуванні ряду серйозних захворювань.

1. При внутрішньому застосуванні


Користь даного продукту полягає в його загоює ефект, оскільки він має властивість прискорювати процес загоєння ран і виразки шлунка. Це відбувається завдяки м’якому обволікаючій і протизапальній дії соку на організм. За рахунок ефективного зниження кислотності в шлунку його застосовують як лікувальний засіб при гастритах і інших серйозних шлункових захворюваннях;

• Картопляний сік має м’який проносний і сечогінний ефекти, тому його користь була відзначена вагітними жінками, які за допомогою вживання цього соку змогли позбутися від найсильніших набряків;

• Для людей, які страждають від хвороб серця і нирок, картопляний сік рекомендують вживати якомога частіше, оскільки він сприяє зниженню кров’яного тиску і рівня хол стерину в крові;

• Картопляний сік здатний очистити організм, налагодивши роботу кишечника і травлення в цілому. Він допомагає вивести всі скупчилися в організмі шкідливі токсини, шлаки, а також позбавити організм від радіонуклідів;


Завдяки цьому соку можна легко позбутися зайвої ваги, а також налагодити вуглеводно-обмінні процеси. Тому людям з легкої стадією цукрового діабету просто необхідно включити цей корисний сік в свій раціон;

• Картопляний сік, що володіє великою кількістю вітамінів групи В, здатний позитивно впливати на стан центральної нервової системи;

• При лікуванні печії також застосовуються відвари на основі цього соку;

• Лікарі стверджують, що даний продукт може допомогти позбутися навіть від симптомів променевої хвороби!

• Постійне вживання картопляного соку, що супроводжується правильної терапією, здатне швидше і ефек тивно впоратися з панкреатитом, гіпертонією, цукровим діабетом і міому матки;

• Так як сік картоплі володіє общеукрепляющем дією на організм, то його можна використовувати щодня як профілактичний засіб.

2. При зовнішньому застосуванні

Картопляний сік володіє настільки широким спектром впливу, що його зовнішнє застосування також широко використовується в косметології і народній медицині.

• протизапальну дію картоплі застосовується в разі лікування не тільки внутрішніх, але і зовнішніх ран, а також ефективно допомагає при опіках і фурункулах;

• У косметології маски на основі картопляного соку вже багато років застосовуються при лікуванні вугрової висипки, акне і різних запалень;

• за допомогою цього соку можна легко позбутися кіл під очима, відбілити і омолодити шкіру.

↑ зміст

Правила приготування картопляного соку

Картопляний сік для застосування в лікувальних цілях найкраще готувати з червоного або рожевого картоплі, оскільки в ньому міститься найбільша кількість корисних компонентів.

Перед приготуванням соку картоплю треба ретельно відмити, не знімаючи з нього шкірку. Готувати його можна як в соковижималці, так і вручну, натер картоплю на тертці і віджати сік за допомогою марлі.

У зв’язку з великим вмістом крохмалю, приготовленого соку потрібно буде обов’язково дати настоятися приблизно 2-3 хвилини.

При цьому вживати його потрібно не пізніше 10 хвилин після віджиму, так як корисні речовини дуже швидко руйнуються під впливом повітря. Тому тривале зберігання робить даний продукт абсолютно марним.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Перш ніж починати лікування картопляним соком, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем, інакше даний продукт може завдати не тільки шкоди організму, але і посилити хронічні захворювання.

1. Від картопляного соку потрібно повністю відмовитися якщо:

• Шлунковий сік спочатку володіє зниженим рівнем кислотності;

• У кишечнику спостерігається сильне газоутворення;

• Зафіксована важка форма хвороби цукрового діабету, оскільки однозначно спрогнозувати наслідки вживання картопляного соку в даному випадку неможливо;

• Спостерігається сильне ожиріння.

2. Які існують протипоказання?

• Щоб не завдати шкоди підшлунковій залозі, ні в якому разі не можна перевищувати зазначені в медичному рецепті терміни картопляної терапії. Тому з подібним захворюванням краще не займатися самолікуванням;

• При слабкій формі метеоризму картопляний сік потрібно вживати вкрай обережно, починаючи з маленьких порцій.

Шкода даний продукт може завдати навіть здоровому організму тільки в тому випадку, якщо для приготування соку вибирати зелений або зовсім пророслу картоплю, оскільки в них, швидше за все, будуть міститися небезпечні токсичні речовини.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду картопляного соку

Картопляний сік — користь і шкода свежевижетого напою

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *