Салат мангольд: корисні властивості та протипоказання

Зміст статті:

Для підтримки здоров’я і життєвих сил людини рекомендується щодня включати в свій раціон свіжі і варені овочі. Це можуть бути добре знайомі всім помідори, огірки або капуста, проте за словами дієтологів найбільшу користь для організму представляють зелені листові овочі, зокрема мангольд.

Це овочева культура надзвичайно популярна в країнах Південної і Центральної Європи, особливо в Італії та Іспанії. Але в Росії вона поки не отримала широкого поширення, і незважаючи на свою простоту, як і раніше є екзотикою.

Щоб заповнити цю прогалину необхідно детально розповісти, що це таке мангольд, корисні властивості і протипоказання цього овоча, як його правильно готувати і вживати в їжу. Така інформація допоможе ближче познайомитися з цим дивовижним рослиною і почати готувати з нього смачні страви.

↑ зміст

Властивості

На овочевий грядці мангольд можна сплутати з звичайнісінькою буряком і це не випадково, адже вони є близькими родичами. Але на відміну від буряка, яку вирощують тільки заради коренеплоду, в Мангольд найбільше цінуються соковиті м’ясисті черешки і ніжні ароматні листя.

Коріння у Мангольд теж є, але дуже жорсткі і волокнисті, тому їх не використовують в кулінарії . Зате листя цієї рослини вражають різноманітністю форм і забарвлень. Так сьогодні вирощують мангольд з червоними, зеленими, жовтими, ліловими і сріблястими черешками і з гладкими, хвилястими, гофрованими і пухирчасті-кучерявим листям.

Сучасні сорти Мангольд поділяються на два основних види — це листові і черешкові. Листовий мангольд відрізняється більш тонкими черешками і великими листками довжиною до 40 см, які є прекрасною заміною шпинату або салату-латуку.

В свою чергу стебловий мангольд володіє помітно більш товстими і м’ясистими стеблинками, які можна використовувати в стравах замість спаржі і цвітної капусти. Незважаючи на відмінність між цими видами Мангольд їх об’єднує вкрай різноманітний і багатий склад, який включає в себе практично всі необхідні для людини речовини.

Склад Мангольд:

  1. Вітаміни — A (особливо у формі бета-каротину), групи B (B1, B2, B5, B6, B9 і рідкісний вітамін B4 (холін)), C, E і дуже багато вітаміну K;
  2. Мінерали — калій, кальцій, залізо, магній, натрій, фосфор, марганець, мідь, селен і цинк;
  3. Рослинна клітковина;
  4. Сірінговая кислота;
  5. Моно- і дисахариди;
  6. Поліфеноли;
  7. Поліненасичені жирні кислоти;
  8. Лютеїн;
  9. Зеаксантин;
  10. Бетаин.

↑ зміст

Корисні властивості

Мангольд — це овоч, які на 93% складається з води і тільки 7% складають тверді елементи. Саме тому мангольд відноситься до дієтичних продуктів харчування і рекомендований людям із зайвою вагою, так як допомагає знайти бажану стрункість.

Його калорійність надзвичайно низька і становить всього 19 ккал на 100 гр. продукту, що є одним з найнижчих показників серед всіх овочевих культур. При цьому високий вміст рослинних волокон сприяє швидкому насиченню і збереженню почуття ситості на тривалий час.

Як і всі продукти рослинного походження мангольд в основному складається з вуглеводів і включає лише незначна кількість білків і жирів. У ньому досить багато цукрів, тому до відкриття цукрових буряків він використовувався для отримання кристалічного цукру. Але незважаючи на це він не протипоказаний людям з підвищеним рівнем глюкози в крові.

Корисні властивості салат мангольд:

  • Знижує рівень цукру в крові. Мангольд є джерелом рідкісного і дуже цінного речовини — сірінговой кислоти, яка блокує дію ферментів альфа-глюкозидази, необхідних для розщеплення глюкози. Завдяки цьому мангольд помітно знижує рівень цукру в крові і утримує його в межах норми. Така властивість Мангольд робить його одним з найбільш корисних продуктів при цукровому діабеті;
  • Попереджає розвиток раку. У листі Мангольд міститься безліч хлорофілу, який є прекрасним засобом для лікування і профілактики ракових пухлин. Тому регулярне вживання цього овоча допоможе захистити людину від будь-яких онкологічних захворювань;
  • Покращує зір. До складу Мангольд входить величезна кількість бета-каротину, лютеїну і зеаксантину, які допомагає підвищити гостроту зору і захищають від багатьох захворювань очей, зокрема міопії (короткозорості), катаракти, астигматизму, курячої сліпоти та інших;
  • Підвищує згортання крові. Завдяки високому вмісту вітаміну K мангольд підвищує коагуляцію (згортання) крові і допомагає боротися з різними кровотечами. Цей овоч рекомендується їсти людям, що страждають від внутрішніх кровотеч (наприклад, при виразці шлунка), жінкам з рясною менструацій, при частих носових кровотечах і поганий зупинці крові при порізах;
  • Лікує хвороби серця. Мангольд багатий калієм і магнієм, які зміцнюють серцевий м’яз, підвищує міцність і еластичність кровоносних судин і знижують артеріальний тиск. Тому вживання Мангольд є хорошою профілактикою атеросклерозу, інфаркту та інсульту;
  • Покращує роботу печінки. Листя і черешки Мангольд містять в собі особливу речовину бетаїн, який застосовується в медицині для нормалізації роботи печінки. Крім того, дана речовина покращує обмін речовин, підвищує засвоєння білків і посилює ріст м’язової тканини, що особливо корисно для спортсменів;
  • Очищає організм і сприяє схудненню. Вживання Мангольд стимулює перистальтику кишечника і сприяє м’якому виведенню калових мас. Крім того, даний овоч очищає організм від шлаків, токсинів і шкідливого холестерину, допомагаючи скинути кілька зайвих кілограмів;
  • Благотворно впливає на нервову систему. У Мангольд присутня величезна кількість вітамінів групи B, які допомагають боротися зі стресом, покращують пам’ять і стимулюють роботу головного мозку, що корисно для школярів, студентів та працівників розумової праці;
  • Бореться з анемією. Велика концентрація заліза і вітаміну K робить мангольд одним з найефективніших рослинних засобів проти залізодефіцитної анемії. Ця рослина збільшує кількість червоних кров’яних тілець, підвищує рівень гемоглобіну в крові, посилює кровообіг і покращує насичення клітин киснем.

↑ зміст

Шкода

Говорячи про те, в чому користь і шкоду Мангольд, не можна не згадати і про деякі негативні властивості цієї рослини. Є кілька категорій людей, яким вживання Мангольд протипоказано, тому що може привести до серйозних наслідків.

В першу чергу це люди, які страждають від індивідуальної непереносимості до зелених листових овочів, так як вживання Мангольд може викликати у них важку алергічну реакцію. Найчастіше вона проявляється у вигляді висипки або кропивниці на шкірі, але іноді може стати причиною набряку тканин.

Через високий вміст вітаміну K мангольд не рекомендований людям з підвищеною в’язкістю крові, так як може спровокувати утворення тромбів. З цієї ж причини його заборонено їсти пацієнтам з діагнозом варикозне розширення вен і тромбофлебіт.

В листової буряку присутня досить велика кількість щавлевої кислоти, яка протипоказана людям із захворюваннями нирок і жовчного міхура.

особливо небезпечно вживати цей овоч при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобі.

↑ зміст

Як виростити

< id = " yandex_rtb_R-A-233946-

Мангольд відноситься до невибагливим овочевим культурам, що не вимагає особливого догляду. Він відрізняється морозостійкістю, тому його вирощуванням можна займатися в багатьох регіонах нашої країни, в тому числі і в північних. Однак влітку йому потрібна достатня кількість сонячного світла, що необхідно враховувати, висаджуючи його в своєму городі.

Мангольд не пред’являє особливих вимог до якості грунту, але перед посадкою її необхідно добре прокопати. Найкраще використовувати ділянки городу де раніше виростали горох, квасоля і різні види гарбуза. Не слід садити мангольд поблизу від шпинату, так як ці листові овочі погано переносять один одного.

Мангольд зростає дуже швидко і вже через пару місяців можна збирати перший урожай цього дивного лікувального овоча. Його вживання показано людям, що страждають від хронічних закрепів, дефіцитом вітамінів і мінералів, а також мають великий зайву вагу.

Рецепти із застосуванням Мангольд відрізняються простотою, але дозволяють отримати дуже смачні і ароматні страви. Так листової мангольд найкраще вживати сирим, додаючи його в різні салати або бутерброди. А стебловий мангольд стане прекрасним доповненням до супів, овочевих або м’ясних рагу і іншим гарячих страв.

Салат мангольд: корисні властивості та протипоказання
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *