Спаржа — показання та протипоказання до вживання

Корисні властивості цього смачного і корисного продукту переоцінити неможливо. Будучи натуральним джерелом вітамінів, мікроелементів і органічних кислот, необхідних для нормального функціонування нашого організму, спаржа вважається воістину унікальним рослиною.

Його прирівнювали до священного в Стародавньому Єгипті, використовували для жертвопринесення богам і навіть завдавали зображення овоча на пам’ятники. Давньоримські лікарі описували цінні якості спаржі в своїх працях, а в країнах Середземномор’я її вирощували для кулінарних і лікувальних цілей.

↑ зміст

Різновиди овоча

Спаржа (лат. Asparagus) — це багаторічна рослина сімейства цибулинних, яке, як правило, має форму чагарнику. В їжу прийнято використовувати його ніжні паростки, що з’являються з-під землі в середині весни. Взагалі, зростає воно недовго — близько двох місяців, з квітня і до кінця червня. Зібрані пізніше пагони стають грубими і несмачними. Хоча культивований овоч придбати в магазинах можна в незалежно від сезону.

Крім їжі, спаржа знайшла застосування і в декоративних цілях — її розпустилися гілочки, що нагадують ялинки, беруться для оформлення букетів, і в лікувальних — стебла і пагони використовуються для приготування різних настоянок і відварів

Різновидів спаржі налічується близько 200. При цьому в кулінарії використовуються, в основному, три її сорти — білий, зелений і рідше фіолетовий.

  • Біла спаржа довго час вважалася делікатесом. Маючи ніжні і м’які пагони і при цьому не володіючи яскраво вираженим смаком, вона використовувалася для приготування вишуканих страв і нерідко була присутня на столах аристократів.
  • Зелена спаржа, навпаки, відрізняється більш насиченим смаком і на сьогоднішній день користується величезним попитом по всьому світу, адже її корисні властивості вже давно доведені різними дослідженнями.
  • Фіолетова спаржа, виведена французами, рідкісний сорт, який характеризується гірким смаком і вимагає особливих умов вирощування, тому не так поширений, як перші два.

↑ зміст

Склад, основні корисні властивості і калорійність продукту

Основна користь цієї овочевої культури полягає в її багатому цінними компонентами складі. Вона містить:

  • вітаміни групи В, А, С, Е, К;
  • мінерали (кальцій, фосфор, мідь, калій, залізо та ін.)
  • каротин, сапонін, аспарагін;
  • білкові сполуки;
  • клітковину.

Продукт легко засвоюється організмом і має невелику калорійність — близько 22 кКал. Калорійність ж одного стебла — всього-на-всього 4 калорії, тому спаржа нерідко є одним з основних інгредієнтів різних дієтичних програм .

Все що містяться в ній речовини беруть активну участь у формуванні та зміцненні кісткової тканини, сприяють загоєнню ран, покращують процеси кровотворення, роботу серця, печінки та сечовидільної системи. Крім того, спаржа надає могутню антиоксидантну і протиракову дію, перешкоджаючи появі багатьох захворювань і уповільнюючи старіння, в зв’язку з чим користь її не викликає сумнівів.

↑ зміст

У чому цінність рослини

Як ми з’ясували, калорійність продукту невисока, проте, незважаючи на це овоч є джерелом сил і енергії, завдяки вмісту в ньому в достатній кількості вуглеводів. Спортсмени часто включають спаржу в свій раціон, оскільки вона дозволяє швидко наситити організм поживними речовинами і наростити м’язову масу.

Вживання овоча дозволяє позбутися від токсинів і шлаків і вивести сечовину, хлориди і фосфати, що завдають шкоди нашому організму. Корисні властивості проявляються в його сечогінний ефект, а також здатності руйнувати камені, що утворюються в нирках і печінці.

Завдяки активному виведенню рідини з організму, зменшуються набряки, шкіра набуває особливої гладкість, стає чистішою, а ненависний всім жінкам целюліт йде, як за помахом чарівної палички. Те ж саме стосується і зайвої ваги — мінімальна калорійність продукту сприяє його ефективному зниженню.

Кумарин, що входить поряд з калієм до складу ратсенія, зміцнює стінки судин і найсприятливішим чином впливає на діяльність серцево-судинної системи, запобігаючи утворенню тромбів і розріджуючи кров.

Користь аспарагінової кислоти, яка присутня в овочі, полягає в тому, що вона активізує процес обміну речовин. Сапоніни, на думку лікарів, необхідні при захворюваннях дихальних шляхів — вони сприяють розрідженню накопичилася в бронхах мокротиння і полегшують їх очищення від слизу.

Каротин відповідає за здоров’я наших очей, допомагаючи зберегти гостроту зору, а також перешкоджає розвитку онкозахворювань . А присутні в спаржі харчові волокна нормалізують процеси травлення, зменшують газоутворення і покращують стан кишкової мікрофлори.

Досить високий вміст в продукті фолієвої кислоти, в якій потребує організм будь-якої вагітної жінки. Чоловіки ж, які включили спаржу в свій щоденний раціон, можуть не побоюватися за розвиток імпотенції і зниження статевого потягу.

↑ зміст

Чи існує шкоду

Незважаючи на численні корисні властивості, якими володіє ця овочева культура, в деяких випадках її вживання може завдати шкоди організму. І в першу чергу, це стосується людей з індивідуальною непереносимістю продукту. Незрозуміла висипка на тілі є першою ознакою того, що цей овоч вам протипоказаний.

Виключити спаржу зі свого раціону варто і при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту. Справа в тому, що сапонін дратує слизову шлунка і викликає неприємні відчуття у тих, хто має будь-які проблеми з органами травлення.

З обережністю слід поставитися до вживання продукту і людям з діагнозами суглобовий ревматизм, простатит або цистит.

шкода може нанести і так звана соєве або «корейська спаржа», яка не має нічого спільного з натуральної, проте часто зустрічається на полицях супермаркетів.

Як бачите, користь і шкода цього продукту як, втім, і будь-якого іншого строго індивідуальні . І якщо ви хочете збагатити свій організм великою кількістю корисних елементів і поліпшити своє здоров’я, не забувайте час від часу готувати смачні та корисні страви з спаржі, благо величезна кількість рецептів можна знайти в будь-якій кулінарній книзі.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду спаржі

Спаржа — показання та протипоказання до вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *