Ожина — корисні, лікувальні та шкідливі властивості ягоди

Чагарник з роду Рубус, сімейства Рожеві, ожина, у древніх слов’ян вважалася ягодою Богині Костроми. Тепла, ласкава ягода досі найкраща їжа закоханих, які в ніч на Купала до самого світанку водили хороводи, стрибали через багаття або усамітнювалися для втамування пристрасті.

Довгі, колючі та гнучкі стебла чагарнику, сплетені в непрохідні хащі в цю ніч розступалися, віддаючи ягоду тим, хто треба було поповнити сил.

Американка за походженням

У світі росте близько 400 видів ожини. Зовні сорти схожі, але можна виділити три основні види ожини, різних за зовнішніми ознаками і смакового наповнення:

  1. Ожина звичайна (сиза і гімалайська),
  2. Ожина повзуча,
  3. Ожина з кавалками листами.

Ці види ягоди виростають в різних місцях планети, мають різні характеристики врожайності, дозрівають в різні терміни і розрізняються за смаком. Перші культурні сорти виведені були в Північній Америці. Що відрізняються практичністю американці і тепер використовують колючий чагарник як огорожа, висаджують його на схилах ярів, щоб зупинити їх оползание і звичайно варять дуже смачне варення, йогурти.

Властивості ожини унікальні. Найближча родичка малини, наділена природою лікувальними здібностями, а також є відмінним медоносом. Ожина, що виростає і в Сибіру і на Кавказі, і в Європі і в Азії диким або окультурених чином це явна користь для організму людини. Це відноситься до всіх її різновидах, ягоді Мері, бойзеновой, Логанова і іншим.

↑ зміст

Ожина. Корисні властивості

Ягода має безліч назв, чорна малина, чорна ягода, Єжов і колючий та інші. Шкода від переїдання цією ягодою неможливий, її важко сплутати з отруйними ягодами. Про користь можна судити за складом корисних речовин в ягоді містяться. В ожині є:

  • Глюкоза,
  • Фруктоза,
  • Каротин,
  • Сахароза,
  • Органічні кислоти,
  • Пектин,
  • Матеріали дубильні речовини,
  • біофлавонід,
  • Вітаміни (Е, К, РР, С, В)
  • Мікроелементи.

Завдяки такому багатющого складу ягода сприяє очищенню організму від важких металів, шкідливих хімічних сполук. Регулярне вживання ожини здатне зупинити розвиток ракових захворювань . Унікальні з’єднання корисних речовин знаходяться в ній використовується американськими вченими для виведення препаратів здатних боротися з лейкозом, лімфомою, який вже тут шкода!

І ще, дозрілі ягоди чорного кольору можуть регулювати температуру тіла. Наші предки успішно лікували температуру, жар, соком ожини. Ожина, корисні властивості якої відомі з давніх-давен, здатна напоїти людини, її властивості тамувати спрагу унікальні. Якщо сумніваєтеся — спробуйте влітку з’їсти жменю прохолодною ягоди, зібраної з куща, ви не захочете більше з цим смаком і прохолодою розлучатися.

Користь ожини не тільки в ягодах. У лікувальному рослині корисно все! Квіти, ягоди, листя і коріння збирають в кінці серпня, початку вересня. Висушений при температурі 75 ° С збір можна використовувати протягом усього року в відварах як жарознижувальний та загальнозміцнювальний засіб. Відвар ожинового збору благотворно впливає на нервову систему людини, сприяють поліпшенню кровообігу, стимулюють постачання киснем судин головного мозку, внаслідок чого поліпшується пам’ять, зір, розумова діяльність. Відвар допоможе налагодити діяльність шлунково-кишкового тракту, м’яке очищення вранці, гарантовано при регулярному прийомі відвару.

↑ зміст

Протипоказання до прийому ожини

На жаль, сьогодні люди страждають на алергічні захворювання. Наші предки й гадки не мали про це, вони жили в гармонії з природою і просто дотримувалися правила збору рослин, знали всі їхні корисні властивості, готували відвари і жили 250 років. Це не метафора. Древні знали, що в останній декаді вересня ожину збирати не можна, так як корисну у всіх відносинах ягоду помістив в свої комори лісовий дух, дідько. Взяти таку ягоду, значить вчинити крадіжку і бути покараним за справедливості. Однак ця кумедна казка охороняє людей від хвороб, тому що перезріла ожина здатна заподіяти шкоду.

Ожина може спровокувати алергію, викликати такі симптоми як висип на шкірі, нудоту, діарею і навіть блювоту. Люди, які страждають алергіями, щоб не заподіяти собі шкоду, повинні знати це і діяти за приписом лікарів.

↑ зміст

Медова ягода

Ожина відмінний медонос, з одного гектара квітучої ягоди бджоли збирають до 25кг меду, в якому зібрані всі цілющі властивості ожини і не тільки. Мед прозорий, має приємний ніжним ароматом, після кристалізації набуває світло-жовті тони.

Ожинний мед допомагає при простудних, гостро-респіраторних і вірусних захворюваннях, лікує пневмонію. У ньому міститься досить велика кількість цукру, органічні кислоти, пектин також як і в рослині. Але підвищений вміст вітамінів, макроелементів, калію, магнію та інших найважливіших елементів перетворює мед в засіб від старості. Чи не оцінимо ожиновий мед при лікуванні гінекологічних проблем, допомагає при варикозі, сечокам’яної хвороби, геморої і безлічі інших жіночих захворювань. Мед з ожини не може завдати шкоди!

↑ зміст

Ода ожині

Древні знали не тільки цілющі властивості ягоди. З неї готували фарбу для текстилю, волхви використовували в обрядах славлення Богів. Рослина дійсно має магічні властивості, допомагає знайти багатство, продовжити красу і молодість, зцілити тяжкохворих. Ожина захищала будинки від злих духів, так само як сьогодні колючий, непрохідні живі зарості замінюють паркан, не пускаючи в будинок зловмисників.

Ожина, на вигляд непоказна і недоступна, символізує творчість, натхнення, талант. Існує повір’я, що ожина недоступна вогню. Так це чи ні, перевіряти не варто, але посадити на присадибній ділянці колючі чагарники потрібно, щоб відвести від будинку всякий шкоду, щоб варити варення і ласувати ягодою круглий рік.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ожини

Ожина — корисні, лікувальні та шкідливі властивості ягоди

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *