Пальмова олія — користь і шкода

Навколо пальмового масла, назва якого все частіше зустрічається на упаковках продуктів, що лежать на прилавках супермаркетів, не вщухають суперечки. Корисний цей вид рослинного жиру або шкідливий? Оздоровить він організм або приведений до хвороб? Чи можна без побоювання купувати продукти або краще уникати їх? Щоб відповісти на ці питання, потрібно розібратися з властивостями і особливостями виробництва речовини.

Що це таке?

«Видобувають» рідина з плодів олійної пальми. Насіння рослини також використовуються, але отримане з них речовина називають Пальмоядрова маслом.

Ідеально підходить для приготування різноманітних тістечок і кондитерських виробів, які повинні зберігатися довго і при цьому залишатися свіжими.

Завдяки здатності довго не псуватися пальмову олію стало особливо популярним у виробників, які заробляють на виробництві та продажу фасованої випічки.

↑ зміст

Для чого застосовують?

Довге зберігання без втрати властивостей — не єдина причина, через яку багато компаній звернули увагу на масло пальми, хоча і одна з основних. Друга особливість — ціна. Варто інгредієнт значно дешевше, ніж інші рослинні аналоги, і «видобувається» вельми просто.

Звичайно, ключові споживачі — компанії, що займаються виробництвом товарів тривалого зберігання. Вафлі, рулетики, креми і тісто для тортів рідко обходяться без цього компонента в складі.

Застосовують рослинний жир не тільки кондитери. Він використовується при виготовленні плавлених сирків, сиру і «дієтичних» сирних десертів . Кладуть його навіть в згущене молоко. У різних маргаринах також швидше за все виявиться деяких відсоток пальмової «соку» — так часто заміняють молочні інгредієнти, встановлені згідно з рецептом.

↑ зміст

Непищевое застосування

Знайти «пальму» можна не тільки в складі товарів продуктового відділу магазину, а й, наприклад, у відділі господарському. Для виробництва мила і свічок інгредієнт підходить не гірше, ніж для виготовлення солодощів.

До складу косметичних засобів його включають в якості зволожуючого компонента. Найбільше відсоток в засобах для сухої і старіючої шкіри.

В медичних цілях використовують при проблемах із зором. З його допомогою лікують курячу сліпоту, глаукому, кон’юнктивіт і ряд інших захворювань.

↑ зміст

В чому користь пальмового масла

Отримане з плодів пальми речовина містить каротініди — цінні антиоксиданти, які зміцнюють волосся і позитивно впливають на стан шкіри.

У жодному олії немає такої кількості вітаміну E, як в здобутий з пальми. У вітаміні в свою чергу присутні токотрієноли — компоненти, вкрай рідко зустрічаються в рослинах і борються з вільними радикалами. Таким чином ця речовина може знизити ймовірність появи раку.

В складі також є тригліцеринів. Ці елементи дуже швидко засвоюються і перетравлюються, а потім «відправляються» в печінку і безпосередньо перетворюються в енергію, не потрапляючи в кровоносну систему. Тим, хто стежить за фігурою, веде активний спосіб життя і при цьому відчуває фізичні навантаження, сік плодів пальми буде корисний. З його допомогою можуть компенсувати брак необхідних елементів і ті, хто інші форми рослинних і тваринних жирів засвоює з працею в силу захворювань або індивідуальних особливостей організму.

Линолевая і оленів кислоти корисні для зміцнення кісток і суглобів, добре впливають на шкіру, при цьому не тільки не «постачають» в організм шкідливого холестерину, але навіть сприяють його виведенню.

↑ зміст

чи може заподіяти пальмова олія шкоду

Як і практично будь-який продукт, речовина з плодів пальми володіє і плюсами, і мінусами. Жирів насичених в складі не менше, ніж ненасичених. На думку дослідників, надлишок таких речовин в їжі може нашкодити серцю і судинам, погіршивши їх роботу.

Той же умовно корисної лінолевої кислоти в складі всього 5%. У рослинних жирах її зміст може доходити до 75% — чим вищий відсоток, тим якіснішим вважається продукт і тим дорожче він коштує.

Так заподіює пальмова олія шкоду або приносить користь? Ці показники майже рівноцінні. Деякі компоненти можуть серцю зашкодити, а вітаміни, навпаки, стимулюють роботу цього органу. З одного боку, інгредієнт солодощів підвищує ризик виникнення раку, з іншого — має його зменшувати. У чому причина протиріч? У тому, що рівень корисності неможливо оцінювати, не враховуючи технологію.

↑ зміст

Різновиди і технології

Розмірковуючи про користь, зазвичай мають на увазі червоне пальмове масло — найбільш натуральне. При виробництві завдяки особливостям технології зберігається максимальна кількість натуральних елементів. «Червоне» воно не тільки за назвою, а й за кольором — відтінок надають каротини, що забезпечують забарвлення і звичної моркви, і помідорам.

І запах, і смак речовини солодкуваті, якщо не проводився процес рафінування. При очищенні йде велика частина користі, зате умовний шкода найчастіше залишається. Неочищена рідина здавна використовується в їжу жителями Африки, за ступенем дієтично і корисності вчені прирівнюють продукт до європейського аналогу — оливковій жиру.

Після рафінування і додавання ароматичних ароматів виходить зовсім інший продукт. Ні смаку, ні запаху рафінована олія не має. Саме таке — не дуже шкідливий, але й не особливо корисне для організму — зазвичай використовується для виготовлення харчових продуктів.

А ось для косметичних препаратів і виробництва мила застосовують технічний аналог. Підхід виробників цілком зрозумілий: замінник варто в 5 разів дешевше, ніж інші різновиди. Від харчового технічний «сорт» відрізняється складом — тут значно більше шкідливих окислених жирів. І якраз технічна різновид є канцерогеном, здатним збільшити ризик виникнення ракових пухлин. Той же вид здатний привести до закупорки судин через утворення на їх стінках бляшок.

Технічний «сорт» при виробництві їжі використовують лише недобросовісні виробники. Його рафінований аналог хоч і позначається на підсумковій ціні упаковки печива, зате не несе небезпеки для здоров’я.

↑ зміст

Чому не варто вірити

Навколо компонента косметики і фасованої їжі чимало чуток і домислів. Нехай він не завжди нешкідливий, але деякі «міфи» — всього лише міфи.

  • На перетравлення впливає зовсім не температура «танення», так що той факт, що пальмова олія плавиться при більш високій температурі, ніж здатне виділити тіло здорової людини, ніяк не позначається на нашій здатності засвоювати продукт.
  • Близько 10% його споживається в США, так що про заборону в розвинених країнах не може йти й мови.
  • І неочищена, і рафінована олія пальми здавна використовувалося в безлічі країн для приготування їжі. Те, що речовина годиться тільки для миловаріння і металургії — міф.
  • І, звичайно, добувають його зовсім не зі стовбура дерева, а з плодів.

Технический подвид при употреблении в пищу может быть вредным и даже опасным. Но другие разновидности безобидны для взрослого человека. А вот малышам пальмовое масло не рекомендуется: неокрепший организм просто не в состоянии усвоить полезные элементы.

↑ зміст

Видео о пользе и вреде пальмового масла

Пальмова олія — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *