Печінка — користь і шкода для організму людини

Печінка — чемпіон за змістом корисних і поживних речовин. Цей продукт унікальний, а його користь величезна. Всього 100 грамів печінки можуть заповнити кілька денних норм багатьох вітамінів і мінералів.

Дієтологи одностайно рекомендують її в оздоровчих і лікувальних цілях. Причому, ці позитивні рекомендації відносяться до будь-якої печінки: яловичої, свинячої, курячої, тріски і минтая. Яка норма її вживання, щоб не завдати шкоди організму? Про це в нашій статті.

↑ зміст

Корисні властивості

Печінка, особливо яловича, вельми популярна в кулінарії. Секрет простий: страви з неї виходять дуже ніжні, ароматні і надзвичайно корисні. Цей субпродукт містить величезну кількість корисної для здоров’я: вітамінів, білка, мінералів, амінокислот в легкозасвоюваній для організму формі. Багатий він вітамінами А, В, С, залізом, міддю, селеном, цинком, кальцієм і фолієвою кислотою.

До відома — 100 грамів яловичої печінки містять:

  • 5 добових норм вітамінів А і Д
  • 1,5 добової норми вітаміну В2
  • половину норми вітамінів В4 і В6
  • дві третини норми вітаміну РР і селену
  • третину норми заліза і цинку.

Саме цим обумовлені лікувальні властивості і користь печінки при:

  • діабеті та атеросклерозі
  • Сечокам’яною хвороби
  • Зниженні імунітету
  • Залізодефіцитною анемії
  • Хворобах серця, постінфарктних станах і онкозахворюваннях
  • Зниженою або підвищеному згортанні крові

Цей продукт життєво необхідний для здорової шкіри, волосся і зубів. Він нормалізує зір, роботу нирок і головного мозку. І обов’язково повинен бути присутнім в меню дітей, вагітних і просто активних людей.

↑ зміст

Протипоказання

Користь яловичої, свинячої або курячої печінки буде зведена до нуля, якщо піддавати її тривалого зберігання. У такому продукті накопичуються токсини.

Вагітним жінкам слід дотримуватися помірності в його вживанні. Надлишок вітамінів може завдати шкоди плоду і привести до порушення його розвитку.

Надлишок цих продуктів підвищує рівень холестерину, може завдати шкоди людям з підвищеною кислотністю і захворювань нирок.

↑ зміст

Яловича печінка

Це кращий за смаковими і живильними характеристиками субпродукт. Щедрий вітамінний і мінеральний склад робить його неймовірно корисним для здоров’я:

  • Це низькокалорійний і ідеально збалансований продукт для бажаючих схуднути
  • Він позитивно впливає на мозкову, статеву, видільні функції організму
  • Приводить в норму склад крові
  • Зміцнює легені і бронхи, нейтралізує шкоду завдану нікотином і смолами
  • Покращує стан зубів, волосся, шкіри

Яловича печінка рекомендована в раціоні дітей, літніх, вагітних, хворих на діабет і анемію.

Експерти радять купувати телячі субпродукти, так як вони більш ніжні й ароматні. Втім, консистенцію і смак цього продукту можна істотно поліпшити, якщо замочити його на кілька годин в молоці .

Необхідно пам’ятати, що яловича печінка містить багато холестерину і її непомірне споживання завдає шкоди судинах .

↑ зміст

Свиняча печінка

Смакові якості свинячої печінки дещо гірше яловичої, так як вона має специфічний смак і злегка гірчить. Але за змістом корисних речовин вона анітрохи не поступається. Оздоровчі властивості свинячої печінки також вражаючі:

  • Вона зміцнює імунітет, підтримує нормальний рівень гемоглобіну
  • Покращує роботу нирок
  • Є відмінним профілактичним сере
  • Сприяє відновленню тканин і органів при травмах, інфекціях, опіках

З-за високого вмісту холестерину в свинячій печінці його рекомендовано вживати тільки один раз в тиждень.

↑ зміст

Печінка птиці

Куряча печінка, як і яловича, має чудові смакові якості. Її із задоволенням їдять навіть маленькі діти. Неоціненна її користь для лікування недокрів’я — цей продукт може змагатися з відомими лікарськими препаратами для лікування залізодефіцитної анемії. У курячої печінки найвищий вміст фолієвої кислоти, магнію, заліза і фосфору. Це справжня скарбниця вітаміну В9, відомого своїм благотворним впливом на кровотворну та імунну системи.

Печінка індички трохи калорийнее, ніж куряча. Зате вона дуже багата на вітамін К, необхідним для нормального обміну речовин в кістках і сполучних тканинах і особливо корисна при перевтомі і синдромі хронічної втоми.

До речі, в 100 грамах печінки курячої 140 ккал, індички 228 ккал, качиної 405 ккал, гусячої 412 ккал, яловичої 135 ккал, свинячий 109 ккал.

↑ зміст

Печінка тріски і минтая

У печінці риб рекордну кількість вітамінів А і Д, йоду, фосфору, цинку, калію. А також ненасичених жирних кислот Омега-3, які не мають в яловичої печінки. Тому її користь і благотворний вплив на організм має широкий спектр впливу:

  • Сприяє утворенню здорової кісткової тканини
  • Відповідає за здоровий розвиток плода і його міцний імунітет в майбутньому
  • Покращує стан суглобів, зменшує шкоду холестерину
  • Зміцнює органи дихання
  • Захищає серцево-судинну і нервову системи
  • Прискорює загоєння переломів, виліковує остеопороз
  • Є кращим засобом для профілактики хвороби Альцгеймера, атеросклерозу і аритмії

Печінка риб обов’язково має бути присутня в раціоні дітей і спортсменів, особливо в період інтенсивних тренувань.

Варто відзначити, що користь консервованого продукту вище, ніж замороженого. Такий спосіб переробки зберігає більше корисних речовин.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду печінки

Печінка — користь і шкода для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *