Погляди дієтологів про користь і шкоду курячої печінки

Що з’явилося першим: курка чи яйце? Сам по собі питання, звичайно, цікаве, проте незнання відповіді на нього ніяк не заважає курячому м’ясу і субпродуктів займати почесне місце серед інгредієнтів для приготування вишуканих кулінарних шедеврів.

Зокрема, найбажанішим і визнаним у всьому світі делікатесом є страви з печінки. Смачні і оригінальні, вони зуміли розбити серце не одного справжнього гурмана. Однак чим більше відгуків від курячої печінки, тим резонне питання: а чи так корисний цей продукт для організму, як про нього говорять?

↑ зміст

Куряча печінка: секретний cостав

Можна скільки завгодно без угаву сперечатися про те, чи є користь для організму від прийому в їжу курячої печінки чи ні, однак навряд чи це може докопатися до істини. Правду в даному випадку потрібно шукати не на поверхні, а саме всередині такого продукту — в його складі. А він, скажімо так, досить цікавий. Зокрема, куряча печінка містить:

  • вітаміни: A (каротин), PP, E, B2 (рибофлавін), B1 (тіамін), B9 (фолієва кислота), B6 (піридоксин), B12 (кобаламін), C (аскорбінова кислота), холін;
  • мінерали: цинк, кальцій, селен, кобальт, натрій, залізо, фосфор, молібден, магній, калій, мідь, хром, марганець;
  • амінокислоти: метіонін, лізин, триптофан.

Уважно вивчаючи склад курячої печінки, навряд чи вдасться не помітити, що цей продукт — справжній вітамінно-мінеральний джерело. Є навіть відчуття, що користь від його вживання в їжу безмежна, але чи правильно це? Чи не здатні речовини, що входять до складу курячої печінки завдати шкоди організму? Залишається тільки поглянути на практику застосування цього продукту.

↑ зміст

Куряча печінка: думка кулінарів

Раніше всіх користь курячої печінки розкрилася в кулінарії, а як інакше і могло бути? Для кулінарів, скажімо прямо, цей продукт — справжня знахідка. Готується він дуже просто і швидко, а страви виходять дивно ніжними і смачними. Причому в кулінарних цілях курячу печінку використовують не тільки в нашій країні.

Наприклад, у Франції і в Німеччині з неї готують фірмовий паштет, а також марсалу. У Китаї її запікають в тесті. В Угорщині з курячої печінки роблять паштетний крем, гуляш і перкельт, в Ізраїлі — закуски, на Україні — печінкові биточки і лангети, в Італії — різотто і різноманітні салати. У цілому завдяки своєму пікантному, тонкому смаку цей продукт придбав славу неповторного делікатесу, який можна порівняти за своїми смаковими властивостями з м’ясом страуса і навіть з фуа-гра .

Чи бачать кулінари шкоду від курячої печінки? Як би це ні було дивно, але так. Однак зводиться він до неправильного вибору самого продукту. Вважається, що переморожена і залежала куряча печінка навіть при вмілому приготуванні здатна стати причиною харчового отруєння. Тому в кулінарній справі потрібно підбирати цей продукт для приготування страв тільки в свіжому вигляді.

↑ зміст

Користь курячої печінки: погляд дієтологів

Про те, що таїть в собі куряча печінка, дієтологи розмірковують вже ні один рік, проте до однозначної думки прийти поки не вдалося. Начебто користь цього делікатесного продукту в наявності: він низькокалорійний, багатий вітамінами і мінералами, легко засвоюється і насичує організм. Плюс до всього в ньому міститься величезна кількість білка, порівнянне з тієї ж курячими грудками.

Здавалося б, ідеальний дієтичний продукт. Проте не все так просто як здається на перший погляд. Зокрема, дієтологи звернули увагу на те, що в курячої печінки міститься в надлишку холестерин. Він, як ми всі знаємо, може відкладатися в судинах, погіршуючи кровообіг. Звичайно, можна звести вживання такого продукту до мінімуму, проте його особливостей це навряд чи змінить: шкоди організму в будь-якому випадку може бути заподіяно.

Саме тому дієтологи і рекомендують відмовитися від вживання страв з курячої печінки людям, що страждають від надлишку холестерину в організмі, а також дітям до досягнення ними 3-річного віку. Всього, як то кажуть, має бути в міру.

↑ зміст

Користь чи шкода? Медичне тлумачення

Як і в дієтології, в медицині немає однозначного підходу до тлумачення властивостей курячої печінки. Зокрема, в лікувальних цілях користь такого продукту зводиться до того, що він:

  • зміцнює імунітет;
  • підвищує рівень гемоглобіну в крові;
  • нормалізує нервову систему і шлунково-кишкового тракту;
  • сприятливо впливає на роботу серця;
  • покращує зорову функцію;
  • застосовується для лікування захворювань шкірних покривів;
  • сприяє нормальній роботі щитовидної залози;
  • надає позитивний ефект на діяльність мозку;
  • застосовується для відновлення дітородної функції;
  • використовується для підтримки організму в післяопераційний період.

Проте з медичної точки зору куряча печінка може нести і згубний шкоду для організму. Зокрема, через велику кількість білка, що міститься в цьому продукті, лікарі рекомендують понизити вірогідність його вживання в їжу людям похилого віку, а також особам, що страждають від гастритів, ниркових захворювань і виразок.

Разом з тим варто запам’ятати, що користь від курячої печінки для організму може проявитися лише в тому випадку, якщо такий продукт буде екологічно чистим і приготованим по правильній кулінарній технології. Що це означає? Те, що щоб не завдати шкоди своєму організму, хочете ви того чи ні потрібно навчитися правильно вибирати і готувати такий делікатес. Пам’ятайте, що саме від вас залежить те, наскільки корисним виявиться такий продукт! Вживайте, але не зловживайте!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду курячої печінки

Погляди дієтологів про користь і шкоду курячої печінки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *