Показання і протипоказання до вживання апельсинів

Яскраво помаранчевий, ароматний, солодкий плід з приємною кислинкою люблять усі — і дорослі, і діти. Апельсин або «китайське яблуко» — гібрид, отриманий в далекому минулому в результаті схрещування мандарина і помело.

Корисні властивості цього фрукта високо цінуються дієтологами. Медики рекомендують в березні-квітні щодня з’їдати по половинці апельсина, що допомагає боротися з весняним авітамінозом . Також це один з небагатьох видів фруктів, які дозволяється вживати хворим на цукровий діабет.

Далі докладно описані всі корисні властивості і потенційна шкода апельсинів.

↑ зміст

Хімічний склад

Апельсин знаходиться в першій десятці фруктів, найбільш багатих вітаміном С. На 100 г плоду припадає 60 мг аскорбінової кислоти, що повністю задовольняє добову потребу організму.

Слово «Аскорбіну» перекладається як «той, що проти цинги». Саме за допомогою продуктів, багатих вітаміном С, в 17 столітті перемогли це захворювання, що відносила тисячі життя мореплавців і мандрівників, раціон яких був дуже мізерним. І саме апельсин виявився особливо корисним проти цинги, оскільки в своєму складі має сприятливе поєднання аскорбінки і вітамінів групи В.

Насичений оранжевий фрукт і вітаміном А, особливо багато його в шкірці. Також фрукт містить вітаміни Е, К і РР, біотин, фолієву кислоту, нелеткі і ароматичні кислоти (лимонна і саліцилова), цукру, органічні солі. Багато в ньому макро- і мікроелементів — магнію, кальцію, калію, фосфору, натрію, цинку, кобальту, міді і заліза. У апельсинах містяться амінокислоти, в тому числі незамінні. М’якоть фрукта багата на харчові волокна і пектини.

Апельсин — дуже соковитий фрукт, який чудово втамовує спрагу, тому що більше 80% від ваги плоду займає легкоусвояемая вода.

Таке багатство біологічно активних речовин пояснює корисні властивості «китайських яблук» для організму.

↑ зміст

Не всі ліки гіркі

Стародавні медики прописували апельсини, як … ліки від багатьох недуг. Корисні властивості цього цитрусового мають виражену профілактичну дію на організм, а також рятують його від безлічі серйозних захворювань.

Користь апельсинів полягає в їх здатності:

  • зміцнювати імунітет, підвищувати опірність організму до вірусних інфекцій,
  • оздоровлювати мікрофлору кишечника, проводити профілактику ракових захворювань шлунково-кишкового тракту,
  • протидіяти злоякісних пухлин молочної залози,
  • виводити шлаки, токсини з організму, а також шкідливі продукти життєдіяльності вірусів і бактерій,
  • виводити з організму важкі метали і радіонукліди,
  • знижувати вміст «поганого» холестерину в крові,
  • попереджати утворення каменів в жовчному міхурі,
  • зміцнювати стінки судин, перешкоджати утворенню атеросклеротичних бляшок, знижувати ризик тромбозу.

Апельсинові дольки, настояні на дуже теплій воді (не гарячою і тим більше не на окропі!) — прекрасне жарознижувальний засіб. Такий «апельсиновий чай» можна давати дітям для того, щоб збити температуру. Одночасно він допомагає боротися із застудою, підвищує імунітет, виводить токсини і запобігає зневодненню організму дитини.

Хірурги призначають спеціальну апельсинову дієту в післяопераційний період з урахуванням того, що корисні властивості апельсинів спрямовані на швидку регенерацію шкіри, що сприяє відновленню тканин і загоєнню ран.

Відвар з апельсинових кірок допомагає впоратися з гінекологічними кровотечами, рекомендований при рясних менструаціях.

Відома користь апельсинів для бажаючих знайти до асівую фігуру. Поїдання разом з порцією їжі пари апельсинових часточок стимулює травлення, приводить до збільшення почуття ситості і сприяє спалюванню зайвих жирів.

Загальновизнаним в науковому світі є той факт, що апельсиновий сік є потужним антидепресантом. Невропатологи рекомендують в обов’язковому порядку включити в свій раціон апельсини тим людям, які пережили сильне нервове потрясіння. З огляду на нервозність сучасного способу життя, вживання апельсинів показано кожному жителю Росії.

↑ зміст

Апельсини в косметичці

Азіатські красуні ще в глибоку давнину оцінили корисні властивості апельсинового соку для краси шкіри. Вживання його в розведеному вигляді для вмивання або в складі масок робить шкіру оксамитовою, розгладжує зморшки, надає пружність і рівний відтінок.

Корисні властивості апельсинового масла широко використовуються в ароматерапії. Ванна з додаванням кількох крапель ефірного масла прекрасно очищає шкіру від висипань, знімає запалення фолікул, покращує настрій і загальне самопочуття.

Холодні і гарячі обгортання з апельсиновим маслом, а також масажі застосовуються для ефективної боротьби з целюлітом. Всього через кілька сеансів апельсинова кірка на стегнах і сідницях помітно розгладжується.

↑ зміст

Чи може «китайське яблуко» нашкодити?

Непомірне вживання будь-яких цитрусових рано чи пізно призводить до алергії. Взагалі, цитрусові більш сильні алергени, ніж, наприклад, яблука. Тому їх з обережністю слід вживати вагітним і дітям, а годуючим матерям краще виключити зі свого раціону.

Апельсини дозволяється їсти людям, що страждають на діабет, але все-таки в помірних кількостях, не більше половинки фрукта в день.

При виразках, гастритах і підвищеній кислотності шлунково-кишкового тракту від апельсинів слід відмовитися.

Іноді можна знайти поради полоскати рот апельсиновим соком для лікування кровоточивості ясен. Це абсолютно неправильне твердження і навіть шкідлива рекомендація, оскільки апельсиновий сік при довгому зіткненні із зубною емаллю здатний стоншується її.

Навіть абсолютно здоровим людям не рекомендується надмірно захоплюватися апельсиновими фрешами. Це може привести до захворювання підшлункової залози, печінки і розладу кишечника. Як то кажуть, все добре в міру.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду апельсинів

Показання і протипоказання до вживання апельсинів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *