Показання і протипоказання до вживання горобини

На Русі горобина червона вважалася священним деревом. Її садили поруч з будинком для залучення достатку, щастя і благополуччя. Це дерево красиво в будь-який сезон — навесні його прикрашають білі суцвіття, влітку густа зелень, восени червоно-помаранчеві грона і листя. Його корисні властивості дуже цінувалися нашими предками.

Коли горобина допомагає людині? Чи є шкода? Які протипоказання? На це питання ми постараємося відповісти в даній статті.

Зростає горобина практично повсюдно: в лісах, парках, садах і скверах. Смак ягід у різних сортів може варіюватися від гіркого до кисло-солодкого. Дикі сорти не мають протипоказання до вживання і ні в чому не поступаються своїм культурним родичам.

Шляхом селекції були виведені сорти з більш великими плодами, які зовсім не містять гіркоти. Багато з них — результат схрещування горобини звичайної з іншими плодовими деревами. Наприклад, сорт «Гранатова» — гібрид горобини і глоду криваво-червоного, сорт «Десертний» — було отримано в результаті схрещування горобини і мушмули германської і т.д. Плоди від селекційних дерев поєднують в собі корисні властивості обох рослин.

↑ зміст

Склад

Ягоди горобини — це натуральний вітамінний комплекс, подарований природою.

Її плоди мають унікальний склад — вони багаті на каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни PP, K, E, P, мікро і макроелементами, сорбінової, парасорбіной і іншими органічними кислотами, флавоноіодамі, пектин, ефірними маслами, глікозидами, дубильними речовинами, гіркотою.

За змістом каротину і аскорбінової кислоти горобина випереджає цитрусові і морква.

На відміну від хімічних вітамінів, які мають протипоказання при деяких патологічних состоян иях внутрішніх органів, її можуть вживати практично всі.

В гірких ягодах містяться речовини, які в організмі людини перетворюються в синильну кислоту . Щоб мінімізувати їх шкоду, плоди збирають після перших заморозків, коли вони набувають солодкість.

Ягоди можна заготовити про запас різними способами: прокрутити через м’ясорубку і змішати з цукром; засушити, заморозити, приготувати сік або зварити варення. Всі корисні властивості при цьому зберігаються.

↑ зміст

Від ста недуг

Корисні властивості горобини червоної разюче численні:

  • покращує гостроту зору
  • зміцнює судини і капіляри
  • заспокоює нервову систему
  • знижує артеріальний тиск
  • використовується як кровоспинний засіб
  • усуває загальну слабкість організму
  • має сечогінну дію
  • має бактерицидні властивості
  • застосовується при зниженій кислотності і геморої
  • виліковує гіпертонію в ранній стадії
  • допомагає при захворюваннях печінки
  • підсилюють апетит і травлення
  • позитивно позначається на імунітеті
  • активізують процеси кровотворення
  • усуває набряки
  • має м’який жовчогінний ефект
  • надає легкий проносний ефект
  • зупиняє кровотечі
  • в комплексі з іншими лікарськими рослинами підвищує гемоглобін
  • знімає спазми головного мозку
  • зупиняє маткові кровотечі

Фітонциди, виявлені в ягодах, листках і корі горобини мають здатність вбивати цвіль, грибок, стафілокок, сальмонели та інші патогенні мікроорганізми, які здатні завдати чималої шкоди, особливо при зниженому імунітеті.

↑ зміст

антисептичні властивості

Високий вміст пектину наділяє горобину прекрасним очищує ефектом. Вживання ягід пригнічує гнильні процеси в кишечнику, газоутворення і здуття, виводить з організму токсини, нейтралізує їх шкода. Парасорбіновую і сорбінова кислоти знижують рівень холестерину і жиру в печінці, гальмують розвиток патогенних мікроорганізмів. Вживання горобини стане відмінною профілактикою від вірусів, мікробів і будь-яких грибкових захворювань.

В ягодах міститься амигдалин — вітаміноподібні речовини. Він захищає наш організм від радіації, атеросклерозу і кисневого голодування.

↑ зміст

Не тільки ягоди

Горобиновий сік має здатність нормалізувати обмін речовин. Він рекомендований як додатковий засіб при лікуванні всіх серцево-судинних захворювань: недокрів’я, анемія, атеросклероз, серцева недостатність, крихкість судин і капілярів.

У народній медицині застосовуються не тільки ягоди, а й кора і листя, багаті фітонцидами. Розтерті свіже листя і відвар з кори допомагають при грибкових ураженнях і запаленнях шкіри. Настоянка з ягід, кори та листя застосовується при ревматичних болях. Протипоказання при зовнішньому використанні будь-яких частин горобини не встановлені.

Цілюща сила і корисні властивості горобинового меду допомагають зміцнити захисні сили організму і вилікувати запальні процеси.

Шкода стресу можна також усунути за допомогою цього чудового дерева — воно має потужну позитивну біоенергетику.

↑ зміст

Косметичні властивості

Горобина володіє прекрасним косметичним ефектом — розгладжує зморшки і омолоджує шкіру. З ягід можна готувати лосьйони, додавати сік в маски і креми для обличчя. Безцінна користь горобини для шкіри з розширеними порами, що в’яне жирної шкіри, волосся. Вона володіє підтягуючим ефектом і сприяє регенерації і омолодження шкіри. Використовують її при пітливості ніг. Льодом з горобинового соку рекомендується протирати обличчя з вираженими кровоносними судинами. Відомі позитивні результати лікування м’якоттю ягід бородавок і акне.

↑ зміст

Протипоказання

Унікальні корисні властивості дозволяють горобині скласти конкуренцію будь-якому лікарської рослини. Але поряд з цим, вона має і протипоказання. Її не можна вживати людям, що перенесли інсульт та інфаркт, які страждають підвищеним згортанням крові, ішемією, підвищеною кислотністю.

Категорично забороняється вживати ягоди, зібрані в межах міста і поблизу автотрас. Шкода таких плодів може мати непередбачувані наслідки.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду горобини

Показання і протипоказання до вживання горобини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *