Показання і протипоказання до вживання куркуми

Куркума — рослина, яка відноситься до сімейства імбирних. Його батьківщина — Південно-Східна Індія. Дуже часто можна зустріти і інші його назви: халдеї, жовтий корінь, турмерік, зарчава, гургемей.

Чомусь люди дуже люблять називати одне і те ж рослина по-різному. Відомо, що ботаніки нараховують близько 40 видів куркуми, проте харчова галузь використовують лише чотири з них. Найчастіше застосовують тільки стебла і кореневища в якості прянощів.

↑ зміст

Види

Як писалося вище, особливим попитом користуються чотири різновиди рослини:

  • Куркума цедоарія. Часто її називають цитварне коренем. Його відрізняє пекучий і гіркуватий присмак. Її застосування можна зустріти в лікерної продукції;
  • Ароматна куркума. Один з тих видів, який знайшов себе в кулінарії.
  • Довга або домашня куркума. Саме цей різновид величають турмерік. Без цієї прянощі навряд чи можна уявити собі східну, англійську, американську і середньоазіатську кухні .
  • Кругла куркума. Найширшою сферою її використання є харчова промисловість, зокрема приготування крохмалю.

↑ зміст

Склад

Користь прянощі відома здавна. В її складі міститься маса корисних речовин, серед яких і вітаміни, і мінерали, і мікроелементи. Важливо розуміти, що для організму значущою буде навіть дрібка приправи. Це пояснюється тим, що корисні речовини містяться в мікродозах. До таких можна віднести:

  • терпенові спирти;
  • цінгіберен;
  • борнеон;
  • куркумін;
  • Сабіна;
  • фелландрен.

Мікроелементи в куркумі хоч і є, але в малій кількості приправи їх мізерно мало. Серед них J, Ca, Fs і Fe. Користь рослини багато в чому представлена саме наявністю куркумина. Завдяки йому рослина і володіє жовтим квітів. З нього готують і харчові добавки, зокрема Е100 — турмерік. Остання користується попитом в харчовій галузі. Її використовують для приготування сирів, маргаринів, майонезів, йогуртів і вершкового масла . Е100 забезпечує їжу жовтим кольором, що дозволяє гарантувати красу зовнішнього вигляду.

↑ зміст

Користь рослини

Куркумін і пояснюється користь самої рослини. Він за своєю природою є цінним цілющим засобом. Медики і зараз продовжують вивчати його, знаходячи все нові і нові в рослині куркума корисні властивості.

Куркума є гарне антибактеріальну і антисептичний засіб, який допомагає при опіках і порізах. Вона також дозволяє позбутися від злоякісних клітин меланоми, що гарантує зупинку розвитку захворювання.

Якщо використовувати в їжу цю пряність спільно з капустою, можна призупинити розвиток раку простати і утворення злоякісних пухлин. Для печінки рослина виступає детоксикантом, чим пояснюється його користь.

У дітей вона сприяє зупинці прогресування лейкемії, а у хворих на рак виключає розвиток метастазів. Допомагає приправа і тим, у кого хвороба Альцгеймера. Вона сприяє повного знищення амілоїдних бляшок в людському мозку. Розвиток звичайного склерозу також сповільнюється при регулярному вживанні куркуми.

На цьому корисним властивості східної пряності не закінчуються. Вона являє собою потужну протизапальну засіб, виступає антидепресантом, допомагає стабілізувати вагу.

Медики часто призначають вживання куркуми в їжу хворим артритом, запаленням легенів, ревматоїдний артрит, хворим на різні види раку. Вона сприяє зупинці в утворенні нових клітин злоякісних пухлин, допомагає відновити поразки і запалення шкіри.

В лікуванні сверблячки, екземі, фурункулів і псоріазі робить благотворний вплив, полегшуючи самопочуття пацієнтів.

↑ зміст

Медицина і куркума

Дуже часто ця рослина використовується в народній медицині. Вже не одне тисячоліття пряність використовується індійськими і китайськими цілителями. Сучасні медики також активно використовують рослину в своєму арсеналі.

Зараз вона сприяє зниженню ваги, благотворно каже в лікуванні захворювань печінки, бореться з раковими інфекціями. Однією з основних її областей є можливість налагодити травлення. Її користь представлена регулярним застосуванням, що дозволяє домогтися здорового обміну речовин.

Також куркума бере активну участь в стимуляції жовчного міхура, що позитивно позначається на здоров’я всього організму. Вона допомагає позбутися від здуття або виділень газу.

В давнину люди були впевнені, що куркума сприяє очищенню організму. Сучасні вчені підтвердили це. Здійснюється її робота завдяки потужним протизапальну, антиоксидантну, антимутагенний і антиканцерогенну властивостями. Можливо, в майбутньому будуть створені ліки на основі цієї прянощі.

Куркума також спеціалізується на руйнування протеїнів, які часто служать своєрідними блокаторами роботи мозку, стимуляція цього органу допомагає боротися з хворобою Альцгеймера. Надає допомогу рослина і в реабілітації хворих на цироз печінки, а також тих, хто пройшов курс радіотерапії. Користь рослини багатогранна.

↑ зміст

Протипоказання

Не дивлячись на безліч корисних властивостей, має куркума протипоказання. Зокрема її не варто вживати під час прийому медичних препаратів.

Куркума використовується як профілактичний засіб для проблем з жовчним міхуром. Однак тим, хто вже має хвороби цього органу, вживання в їжу прянощі небажано. Зокрема це стосується жовчнокам’яної хвороби.

Тим людям, хто хворіє на гастрит, панкреатит або гепатитом, також лікарі не радять вживання куркуми. Пояснюється це її здатність до активізації підшлункової залози, що в даному випадку неприпустимо.

Шкода рослина може завдати і вагітним жінкам через свою здатність до активізації роботи матки. Також пряність здатна викликати алергічні реакції.

Необхідно вживати куркуму в їжу в міру. Якщо добова доза не перевищує 5 г, то шкода навряд чи буде можливий.

↑ зміст

Застосовуємо куркуму

Пряність сприяє натуральному фарбування продуктів харчування в жовтий колір, гарантує свіжість продуктів харчування протягом тривалого проміжку часу. Вона допомагає надати природний аромат їжі, служить в якості заправки для пловів і каш.

Найбільше застосування вона знайшла в країнах Західної Європи, на Сході і в США. Додають її в суміш «каррі».

Варто сказати, що така пряність, як куркума, ще тільки починає вивчатися. Вчені сподіваються відкрити ще чимало сюрпризів даної рослини. Його широка область застосування зараз обумовлена масою корисних властивостей. Шкода досить незначний і, якщо дотримуватися рекомендацій лікарів, може бути виключений зовсім.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду куркуми

Показання і протипоказання до вживання куркуми
5 (100%) 2 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *