Показання і протипоказання до вживання щавлю

З настанням весни мало кому не хочеться побалувати себе легкими вітамінними стравами зі свіжих овочів і зелені! Що не кажи, а уявити весняне меню без смачних і корисних зелених салатів, овочевих супчиків і ароматних щей неможливо!

І що, що не щавель, першим з’являється на наших кухнях, сповіщаючи нас про прихід весни? Тонкий лимонний присмак цієї трав’янистої рослини, здається, здатний пробудити будь-якого від стомлюючої зимової сплячки . Але так чи ця кисленька зелень корисна для нашого здоров’я, як прийнято про неї думати? Чи не таїть вона шкоду для організму? Давайте розберемося!

↑ зміст

Користь чи шкода? Погляд на склад щавлю

Зрозуміти, які справжні властивості щавлю, без детального аналізу складу цього продукту навряд чи вийде. А він, скажімо прямо, вельми цікавий. Зокрема, щавель містить:

  • вітаміни: B5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), C (аскорбінова кислота), B2 (рибофлавін), E, PP (ніаціновий еквівалент), A (каротин), B1 (тіамін), В9 (фолієва кислота, фолати);
  • мінерали: залізо, фтор, цинк, калій, мідь, фосфор, кальцій, марганець, натрій, магній, селен;
  • амінокислоти: аланін, гліцин (аміноетановая кислота), метіонін, серин, валін, ізолейцин, аргінін, тирозин, лейцин, гістидин, пролін, валін, фенілаланін, глутамінова кислота, аспартат, лізин.

До складу щавлю входять більш як 35 біологічно активних речовин, кожне з яких в рівній мірі корисно для нашого організму. Однак зрозуміти, чи так безмежна його користь, можна тільки на практиці.

↑ зміст

Кулінарний питання: смакові властивості щавлю

Здавалося б, сьогодні уявити традиційну російську кухню без щавлю неможливо. Чого тільки варті приготовані на його основі апетитні щі, зелений борщ і салати! Проте смакові властивості цієї кисленькою трави вперше відкрили не в Росії, а в Західній Європі. Причому поки німці, французи, голландці, болгари і греки за обидві щоки наминали щавель, в нашій країні до подібних гастрономічним уподобанням західних європейців ставилися вельми скептично. Але все, як то кажуть, до пори до часу.

Сказати ж точно, коли щавель знайшов популярність в Росії, навряд чи можливо. Однак від цього його унікальні смакові і лікувальні властивості нітрохи не применшують. Сьогодні в різних кухнях світу щавель активно використовується для приготування омлетів, пирогів, супів, борщів, киселів, пиріжків, млинців, оладок, рулетів і навіть карамелі! І який тут може бути шкода для кулінарів? Тільки користь і ніщо інше.

↑ зміст

Застосування в косметології

Було б дивно, якби щавлю, наділеному таким величезним запасом вітамінів, мінералів і амінокислот, не знайшлося застосування в косметологічних цілях! Однак при тому, що користь від цього «зеленого цілителя» в наявності, його лікувальні властивості косметологи відкрили зовсім недавно. Зокрема, щавель має активним антигрибковим, протизапальну дію, знімає роздратування і позбавляє шкіру від вугрової висипки.

Крім того, очищаючі маски, пінки і лосьйони, відвари на основі цього трав’янистої рослини здатні впоратися і з більш серйозними шкірними захворюваннями такими, як екзема або лишай. Однак часто використовувати їх не можна. Через підвищений вміст кислот в щавлі такі косметичні засоби можуть заподіяти шкірі серйозної шкоди, з’явившись причиною хімічних опіків і алергії.

↑ зміст

Лікувальні властивості: думка дієтологів

У сучасній дієтології лікувальні властивості щавлю викликають цілі дискусії. З одного боку, незаперечним є той факт, що цей низькокалорійний продукт благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, збільшує секрецію шлунка, покращує роботу підшлункової залози, сприяє жовчоутворення і зниження ймовірності гнильних процесів в організмі. Користь щавлю також полягає і в тому, що в його складі містяться більше 8 незамінних для людини амінокислот, а також інших речовин, які в організмі самостійно не синтезуються і можуть надходити тільки одночасно з їжею.

Однак, з іншого боку, вживання цієї весняної зелені в їжу може стати причиною появи виразки і гастритів. В цьому випадку можливу шкоду для організму пов’язаний з наявністю в складі щавлю лимонної, яблучної і щавлевої кислоти, що підвищує кислотність шлунка.

↑ зміст

Щавель в народній медицині

У народній медицині користь щавлю відома ще з незапам’ятних часів. Зокрема, давньогрецький лікар Гален рекомендував використовувати коріння цієї рослини при нетравленні і дизентерії. Його колега Діоскорид вважав, що лікувальні властивості цієї весняної трави зводяться до кровоспинний ефект. У свою чергу Авіценна використовував її для усунення негативних проявів клімаксу у своїх пацієнток.

Своєрідний погляд на лікувальні властивості щавлю був і у травників Середньовіччя. Вони, наприклад, вважали, що з його допомогою можна вберегтися від чуми, отрут, вилікувати застуду, туберкульоз, цингу, ревматизм, підвищити імунітет, позбутися від геморою, врятуватися від головного і зубного болю, колітів. Сьогодні до переліку корисних властивостей щавлю варто віднести і здатність цього весняного рослини ефективно протистояти серцево-судинним захворюванням, розладів печінки, хвороб нервової та зорової системи.

Однак не варто заперечувати і можливу шкоду від його застосування при вагітності, підвищеній кислотності шлунка, хворобах нирок, гастриті, виразках, остеопорозі.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду щавлю

Показання і протипоказання до вживання щавлю

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *