Показання і протипоказання до вживання яблук

Не буде перебільшенням сказати, що найбільш значущим на нашому столі фруктом є яблуко. Воно володіє винятковими корисними властивостями. Наприклад, при гіпертонії 1 і 2 типу за своєю ефективністю фрукт мало чим поступається медикаментозному лікуванню.

Одним з його дивовижних властивостей є здатність «налаштовувати» опірність організму практично проти всіх захворювань.

Історії відомий випадок, коли літній чоловік 73 років провалився під лід і провів у крижаній воді кілька годин, поки йому допомогли вибратися. Найдивовижніше, що він залишився абсолютно здоровий, його НЕ пройняв навіть нежить. Коли лікарі, зацікавившись таким могутнім імунітетом, уточнили його раціон, виявилося, що чоловік — пристрасний любитель яблук. «Я з’їдаю по 20 яблук в день!», — заявив він медикам.

Для багатьох цікавий буде той факт, що вони добре очищають шкіру від прищів.

На відміну від багатьох інших фруктів, які за певних умов здатні завдати шкоди організму, яблука практично ніколи не завдають шкоди здоров’ю.

↑ зміст

Чим корисні яблука

Ці фрукти не тільки красиві, смачні, але і дуже корисні. У них міститься до 80% води, легко засвоюваній організмом, чим пояснюється їх освіжаючу дію. Вони багаті на органічні кислоти, що важливо для нормальної роботи печінки. Також містять у великій кількості вуглеводи — глюкозу, фруктозу, сахарозу. У їх м’якоті значна кількість пектинових речовин. Яблучний пектин діє як сорбент, виводячи токсини з організму, які приносять значної шкоди здоров’ю людини.

В яблуках сприятливе поєднання мінеральних солей. Деякі сорти мають терпкий смак через наявність у них дубильних речовин, що сприяють кращому засвоєнню вітамінів .

Але особливо цінні яблука як постачальники необхідних для організму вітамінів. Ці фрукти вживаються в основному в сирому вигляді, а значить всі корисні речовини, в тому числі вітаміни, людина отримує в максимально повному обсязі.

↑ зміст

Вітаміни та мінерали

ock_id_2 «> <>

Яблуко — один з лідерів за вмістом вітаміну Р (флавоноїди). Користь яблук для здоров’я проявляється багато в чому завдяки саме наявності флавоноїдів. Встановлено, що ці складні хімічні сполуки зміцнюють капіляри, перешкоджають утворенню склеротичних бляшок на стінках судин, мають протизапальну дію, діють як м’яке жовчогінну. Вітамін Р здатний нейтралізувати шкоду радіації.

В яблуках багато вітаміну С, завдяки чому вони здатні зміцнювати імунітет, підвищувати захисні сили організму.

Інші вітаміни, якими вони багаті — це В1, В2 , В6, В15, каротин, Е, біотин.

Користь яблук для серцево-судинної системи обумовлюється великим вмістом калію, також ці фрукти багаті на такі макроелементи, як фосфор, магній, натрій, сірку і кальцій. З мікроелементів в них багато бору, алюмінію, міді і цинку. До складу «червонощоких» входять йод, ванадій, молібден, нікель, фтор і хром.

В яблуках міститься багато заліза, завдяки чому сік цих фруктів рекомендований педіатрами для лікування анемії у дітей. Також яблука відмінно заповнюють дефіцит заліза в організмі дорослих.

↑ зміст

Використання в медицині

Користь яблук для організму полягає в їх здатності:

  • формувати сильну імунну систему,
  • виліковувати анемію,
  • нормалізувати діяльність шлунково-кишкового тракту,
  • підвищувати апетит,
  • попереджати запори,
  • діяти як м’яке жовчогінний і сечогінний засіб,
  • інтенсивно очищати організм від шлаків,
  • зміцнювати стінки кровоносних судин,
  • стабілізується
  • нормалізувати роботу серця,
  • усувати шкода радіоактивного випромінювання,
  • покращувати стан шкіри, позбавляючи її від прищів,
  • відновлювати роботу печінки,
  • покращувати настрій і бадьорить,
  • посилювати працездатність мозку і прояснювати розум.

Яблука використовують і в ароматерапії, так як їх аромат корисно вдихати при нервових розладах і депресіях.

↑ зміст

Яблучні насіння так малі, але не простими

Є любителі з’їдати яблучко цілком, не залишаючи навіть насіння. В цьому випадку слід застерегти, що ці насіння містять речовину амигдалин, який під впливом шлункового соку людини перетворюється в синильну кислоту — сильна отрута. Тому у великій кількості вони можуть принести організму серйозної шкоди, викликавши отруєння. Вчені попереджають, що яблучні насіння в кількості 50-60 г можуть привести до летального результату.

Однак ці насіння здатні принести організму не тільки шкоду, але і користь. Вони в кількості 5-6 штук містять добову дозу йоду — речовини, необхідного для нормального функціонування організму. Крім того, останнім часом багато вчених виступають із заявою, що яблучні насіння є хорошим профілактичним засобом онкологічних захворювань. Тому 1-2 яблука можна з’їсти без залишку, а ось огризки і насіння наступних краще все-таки викидати.

↑ зміст

В якому вигляді яблука найбільш корисні

Яблука можна вживати в свіжому, запеченому, вареному вигляді. Широко використовуються сухофрукти з яблук. Є любителі мочених яблук. Також з цих фруктів готуються всілякі ласощі — компоти, киселі, варення, повидло, желе, мармелад, квас, соки. Популярний на кухні господинь і яблучний оцет.

Користь яблук проявляється в будь-якому їх вигляді. Звичайно, з точки зору витаминності найбільш корисні свіжі фрукти або сухофрукти. Для шлунка, печінки і кишечника надзвичайно гарні печені яблука. Для цінителів мочених яблук важливо знати, що вони прекрасно відновлюють мікрофлору кишечника, не гірше, ніж популярні лакто-і біфідобактерії. Також мочені яблука володіють бактерицидними властивостями, нормалізують обмінні процеси в організмі.

↑ зміст

Коли яблука можуть нашкодити

З обережністю потрібно вживати сирі яблука тим, хто страждає гастритами, виразковою хворобою і колітом. Також надмірне поїдання яблук може загострити запальні процеси в жовчному міхурі.

«Червонощокі» не рекомендують вагітним, годуючим матерям і дітям до року для попередження можливих алергічних реакцій.

У великій кількості шкідливі і яблучні насіння, які здатні викликати серйозне отруєння організму.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду яблук

Показання і протипоказання до вживання яблук

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *