Помело — користь і шкода цитруса

Помело (або по-іншому шедок) — надзвичайно корисний цитрусовий фрукт. Перші згадки про нього були знайдені в давньокитайських літописах в 100 році до нашої ери. У Китаї цей фрукт шанувався як символ процвітання і благоденства. Це справжня вітамінна бомба і в зимово-весняний період авітамінозу її користь неоціненна. Чи є у нього шкода? Про це читайте далі.

Помело піднімає настрій вже одним своїм виглядом: колір його шкірки може приймати всі відтінки від жовто-зеленого до яскраво оранжевого, а м’якоть може бути жовтою, червоно-рожевої, зеленої або білої. Смак його освіжаюче терпкий, з ледь помітною гірчинкою.

шедок, як і всі цитрусові, містять надзвичайно багато вітаміну С — його добову норму можна заповнити, з’ївши всього 150 грамів цього фрукта. За вмістом вітаміну С він змагається з такими відомими фруктами, як лимон, апельсин і грейпфрут . Також, цей гігантський плід багатий ефірними маслами, мікроелементами, антиоксидантами і клітковиною. Помело корисно не тільки як ефективний засіб від цинги, воно здатне захистити від раку. Доведено його користь для людей із захворюваннями серця. Люди, які їдять багато плодів з вітаміном С, виліковуються навіть від ішемічної хвороби серця. Зменшується ризик виникнення пухлин і шкоду на організм вільних радикалів.

↑ зміст

Помічник для організму

Лікувальні властивості і користь помело в тому, що він:

  • очищає судини
  • активізує метаболізм
  • благотворно впливає на шлунок і кишечник
  • полегшує стан при астмі
  • підтримує стан серцево-судинної і нервової систем
  • підвищує імунітет
  • захищає організм в період епідемій грипу і вірусних інфекцій
  • нормалізує тиск
  • володіє жарознижуючим ефектом
  • покращують перільстатіку кишечника
  • знижує рівень холестерину

У китайській народній медицині використовую всі частини помело — корисні властивості мають плоди, квіти, шкірка, недостиглі молоді фрукти. Їх висушують і перемелюють в порошок. Ці ліки вживають при набряках, кашлі, розладі шлунка, блювоті, похмілля.

↑ зміст

Для тіла і душі

Користь помело в тому, що при регулярному його споживанні підвищується витривалість організму, поліпшується настрій. Пектини, що містяться в його м’якоті, очищає організм від токсичних речовин, пестицидів та радіонуклідів і нейтралізують їх шкода. Цей екзотичний фрукт — головний ворог депресії і поганого настрою.

Чи затребуваний цей плід і у представниць прекрасної статі, що сидять на дієті. Калорійність його мала — всього 38 ккал на 100 грам, але він добре втамовує голод і спрагу, сприяє очищенню організму, і при цьому прискорює розщеплення жиру.

Велика користь цей фрукта і в стоматології — він забезпечує міцність зубів, ефективно бореться зі збудниками карієсу і запалення ясен.

↑ зміст

Як вибирати цей фрукт

Помело — досить великий плід. Деякі його екземпляри можуть досягати гігантського ваги до 10 кг і діаметра до 30 см. Головна особливість цього фрукта полягає в тому, що він може зберігатися дуже довго при кімнатній температурі — цілий місяць.

Він має чудові смакові якості. Хороший шедок повинен бути пружним і в міру м’яким. Занадто м’який плід повинен вас насторожити — великий ризик того, що він почав псуватися зсередини. Шкірка у доброякісного плода без плям і вм’ятин. Найкраще вибирати помело по вазі: чим він важче, тим соковитіше м’якоть. Недозрілий плід не заподіє шкоди, але і насолоди від його поїдання ви не отримаєте.

Кожен фрукт дозріває в певну пору року і саме в цей час він має найкорисніші властивості і кращий смак. Помело краще купувати з лютого, саме в цей період часу користь її найбільш висока.

Їдять його наступним чином: спочатку очищають шкірку, поділяють плід на часточки і видаляють плівку. Залишається готова до вживання ніжна соковита м’якоть з приємним освіжаючим смаком. Найкраще вживати шедок в свіжому вигляді. Після термообробки користь її зменшується, так як частина вітамінів і корисних речовин незмінно руйнується.

Традиційно цей фрукт експортують з Китаю і Таїланду.

↑ зміст

Для молодості шкіри

М’якоть помело — відмінний косметичний засіб. Вона живить, зволожує, регенерує шкіру. Вітамін С в його складі усуває шкоду і агресивна дія навколишнього середовища. Маска готується дуже просто: шматочок фрукта подрібнюється в пюре, додається мед і лимонний сік. Суміш накладається на обличчя на 15-20 хвилин. Змивають маску мінеральною водою і зеленим чаєм, потім наносять живильний або зволожуючий крем.

Якщо соком шедок щодня змащувати шкіру обличчя, то до весни вона засяє. Вся справа в той, що цей плід містить велику кількість фруктових кислот, які очищають шкіру від відмерлих клітин, що сприяє її оновленню.

↑ зміст

Протипоказання

Чи може цей продукт завдати шкоди? Фрукт — яскраво виражений алерген, тому його слід споживати з обережністю людям, схильним до алергії. Не варто їм зловживати при підвищеній кислотності, виразці шлунка і запаленні дванадцятипалої кишки, гепатиті, коліті і нефриті. А в період загострення цих захворювань, варто зовсім від нього відмовитися. Також, шедок краще виключити з раціону людям з непереносимістю до цитрусових.

Хоч помело і корисно, але якщо вживати його в занадто великих кількостях, він може піднести «сюрприз» у вигляді проносного ефекту.

У помело є особливість, характерна для всіх цитрусових — він погіршує засвоюваність або, навпаки, підсилює лікувальний ефект деяких медикаментів, а значить і шкода від їх побічного ефекту. Тому під час лікування краще утриматися від його вживання.

↑ зміст

Не тільки плід

Корисними властивостями володіє не тільки м’якоть, але і шкірка. Особливо багата вона вітаміном P, ефірними маслами, биофлавоноидами. Шкірка усуває багато проблем, пов’язаних із захворюваннями шлунка, підшлункової залози і кишечника. Декоративні елементи, вирізані з товстої шкірки, використовуються для прикраси блюд. Настій з неї тонізує і зміцнює організм. Її сушать, подрібнюють і додають в чай. Також, з нього варять надзвичайно смачне варення.

Для приготування варення шкірку спочатку вимочують протягом тижня, періодично міняючи воду, потім два рази доводять до кипіння і обидва рази проціджують кірки. Потім їх засипають цукром (в пропорції 3 склянки цукру на шкірку одного великого помело) і залишають на 6-8 годин. Додають 300 мл води і варять варення в три етапи — доводять до кипіння, знімають з вогню і охолоджують. Варення корисно при авітамінозі, запорах.

Листя цієї унікальної рослини використовують для лікування виразок і зняття набряків.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду помело

Помело — користь і шкода цитруса
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *