Попкорн — корисні і шкідливі властивості

Улюбленець багатьох дорослих і дітей, попкорн по праву займає перше місце в рейтингу найбільш продаваного продукту в розважальних парках і кінотеатрах. Зараз мало хто уявляє собі похід в кіно без відерця з цими ласощами. У кожному кінотеатрі можна його вільно придбати. І, до речі, цей бізнес досить прибутковий.

Про що говорить історія

Людство знайоме з цим продуктом дуже давно. Сама кукурудза родом з Америки. Знайдені в твердій породі залишки пилку кукурудзи визначені геологами як дуже давні, а, точніше, вік їх налічує понад 80 тисяч років! Здатність кукурудзи вибухати при попаданні в вогонь відкрили індіанці. А ось більш сучасний вигляд приготування попкорна придумав Чарльз Кріторс, який винайшов спеціальну машину, назвавши її поппером. Звідси стає цілком ясно, чому попкорн називається саме так. Свій винахід він зробив в 1885-му році. Але вам не обов’язково купувати величезну попкорн-машину, щоб приготувати повітряну кукурудзу у себе вдома. Для цього в 1984-му році був випущений в продаж попкорн для мікрохвильових печей. У спеціальних упаковках, які не дадуть зернам розлетітися по всій мікрохвильовці.

↑ зміст

Харчова цінність попкорну

Сама кукурудза є дуже корисним продуктом. Вона крохмалиста, що робить її досить поживною. Калорійність кукурудзи зростає при перетворенні її в попкорн. Так як вода випаровується, і вона стає значно легше. Але не втрачає всіх своїх корисних властивостей. Попкорн містить в собі переважно вуглеводи — 80 грам на 100 грам продукту. Калорійність його — майже 400 ккал . Але оскільки він дуже легкий, то для того, щоб вжити таку кількість калорій, потрібно постаратися. Але ми говоримо про чистий продукт, без добавок. Але ж у всіх точках продажу попкорн представлений зовсім не в такому вигляді. Зазвичай при його приготуванні додається масло. Також на харчову цінність продукту впливає і цукор, який присутній в Карамелізовані солодкому попкорн. Але як не дивно, вплив це не так вже й велика. Калорійність карамелізованого солодкого попкорну не набагато більше звичайного, приблизно на 50 ккал.

↑ зміст

Користь попкорну

Спочатку кукурудза несе в собі більше користі, ніж шкоди. Тут досить користуватися здоровим глуздом і не перестаратися з порцією, як і при поїданні будь-якого іншого продукту. Інакше можна завдати собі шкоди у вигляді переїдання і труднощі роботи шлунково-кишкового тракту.

  • Кукурудза містить велику кількість антиоксидантів — поліфенолів, які, в свою чергу, перешкоджають передчасному старінню.
  • Також користь попкорна обумовлюється достатньою кількістю клітковини, яка допомагає травленню, сприяє швидкому насиченню і не дає підніматися рівнем цукру в крові. А багата цими корисними речовинами і властивостями саме лушпиння.
  • Попкорн багатий вітамінами В1 і В2, магній і калій, а також натрієм і кальцієм, що захищає нашу кісткову тканину, нігті і волосся.
  • Крім цього користь від попкорну полягає в самому крохмалі. Він дає харчування нервовим клітинам, сприяє зростанню м’язової тканини, містить в собі вітаміни групи В, PP (нікотинова кислота) і Е. Оскільки кукурудза це вуглеводний продукт, то вона забезпечує нас певною порцією енергії.

Користь кукурудзи цілком очевидна, і при помірному споживанні здатна дарувати вашому організму тільки корисні властивості.

↑ зміст

Шкода попкорну

Але чи існує темна сторона питання? Чи здатний попкорн нанести потенційну шкоду? Так, якщо він був приготовлений з використанням масел, підсолоджувачів і штучних ароматизаторів і барвників, то його користь ставиться під сумнів. І це найбільш часто зустрічається варіант повітряної кукурудзи. Карамелізований попкорн може викликати алергію за рахунок великої кількості цукру в ньому. Також викликати алергічну реакцію і несприятливо впливати на імунну систему і наше здоров’я можуть штучні складові цього продукту. Плюс ці смакові добавки (сіль, цукор і масло) впливають на відчуття спраги, вам неодмінно захочеться запити стаканчик попкорну щедрою порцією води. І якщо до цього був з’їдений солоний варіант кукурудзи, то це може призвести до затримки рідини в організмі, т. К. Солі кладеться в неї чимало. І добре, якщо ви виберете просту або мінеральну воду. А якщо ваш вибір впаде на солодку газовану воду, що частіше буває, то це додасть вам ще більше калорій і завдасть ще більшої шкоди організму. Шкода солодкої кукурудзи обумовлений ще й тим, що постійне вживання її в їжу, — приблизно один-два рази на тиждень, — може призвести до набирання ваги і ожиріння. Цукор також дає навантаження на підшлункову залозу.

↑ зміст

Трохи науки

У пакетиках з попкорном для домашнього приготування кілька років тому був виявлений діацетил. Ця речовина є спеціальним ароматизатором, який додається в масло для попкорна. Шкода його, за версією Агентства з охорони навколишнього середовища, полягає в тому, що при нагріванні воно виділяє речовини, які можуть привести до захворювання легенів. Який нерідко страждають люди, що працюють на харчовому виробництві, і мають безпосередній контакт з продуктом під час його приготування.

↑ зміст

Як зменшити шкоду попкорну

В першу чергу перестати купувати його в магазинах і палатках. Замість кукурудзи буде кращим рішенням купити звичайні несолоним горішки або сухофрукти.

Якщо вам захотілося все-таки поїсти цих ласощів, то придбайте на ринку спеціальні зерна для приготування попкорна. Вони продаються на вагу. Інакше, при покупці попкорну в спеціальному пакеті для мікрохвильовки, ви ризикуєте отримати разом з кукурудзою ще й суміш пальмової олії з різними штучними добавками. Витягти їх з пачки ніяк вийде. Готувати попкорн краще в звичайній каструлі на плиті. Так як мікрохвилі теж надають на нього свій негативний вплив. За бажанням можна додати трохи рослинного масла і солі. Але масло повинно бути рафінованим, воно не буде «горіти» на відміну від нерафінованої олії.

В результаті ви отримаєте смачний натуральний продукт, який не нанесе вам шкода, а принесе тільки користь і задоволення від його вживання!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду попкорну:

Попкорн — корисні і шкідливі властивості

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *