Прихильники здорового харчування про користь і шкоду вівсянки

Дієтологи і прихильники здорового харчування впевнені, що сніданок в обов’язковому порядку повинен включати вівсяну кашу. Ця добра традиція зробить ранковий прийом їжі не тільки ситним, але і дозволить поповнити організм вітамінами і необхідними мікроелементами.

Користь вівсянки вранці полягає в тому, що вона не завдає шкоди і не перевантажує шлунок, а все що знаходяться в ній компоненти досить легко засвоюються. Але якою б очевидною, не була б користь вівсяної каші, деякі протипоказання все-таки є.

↑ зміст

Трохи історії

Справжні вівсяні каші вміють готувати тільки жителі Шотландії, де овес входить практично в усі страви національної кухні. Будучи волелюбним і гордим народом, який дуже довгий час перебував під гнітом Англії і в умовах тотальної бідності, суворого клімату і постійної економії шотландці навчилися з найпростіших продуктів готувати смачні і різноманітні страви.

Вівсяна каша, приготована вмілої шотландської господинею, має практично той же смак, що і справжня каша кельтів. Для її приготування не використовуються вівсяні пластівці. Щоб вона мала ніжний горіховий аромат, необхідні подрібнені або цілісні зерна вівса. Щоб не втратити особливий смак вівсяної каші в процесі варіння не використовуються ні цукор, ні масло, ні сіль.

Блюдо в готовому вигляді допускається приправити добавками відповідно до свого смаку. Користь вівсяної каші за таким рецептом є максимальною, при цьому повністю виключається будь-якої шкоди для організму.

Що стосується інших страв, то особливу славу на Русі набув вівсяний кисіль, який вважається споконвічно російським частуванням. Його рецепти неможливо знайти ні в одній куне інших народів. Раніше для його приготування використовувалися тільки цільні зерна, зараз кисіль готують і на основі пластівців.

↑ зміст

Різновиди корисних продуктів з вівса

Користь вівсяної каші багато в чому залежить від ступеня обробки зерна. Так дуже багато хто плутає каші з цільного зерна і вівсяні пластівці, які пройшли спеціальну обробку, втративши при цьому чимало цінних поживних речовин. Тому, щоб користь для організму була максимальною краще віддавати перевагу цільнозерновим круп з вівса.

Але на полицях магазинів найчастіше можна зустріти вівсяні пластівці, користь яких на організм не варто недооцінювати. Даний продукт виходить в результаті обробки цільного зерна вівса спеціальними пресуючими апаратами. Для цього зерна миють, висушують, шліфують і пропарюють, після чого вони розплющуються. У них хоч і менше корисних речовин, але вони вважаються більш зручними для приготування їжі вранці. Пластівці досить промити, залити окропом і протягом декількох хвилин проварити на сильному вогні .

Ще одним дуже корисним продуктом, необхідним для здорового харчування є вівсяні висівки. Основна користь при їх вживанні полягає в тому, що вони є хорошими чистильниками кишечника. Новоутворена в результаті переробки зерна лушпиння на 20% складається з клітковини. Однак крім позитивної сторони є і шкоду, яку можуть нанести висівки. Не рекомендується їх приймати при загостренні гастриту, виразки шлунка та запальних процесах в кишечнику.

↑ зміст

Вітаміни та мінерали в вівсянці

Користь від вівсянки або користь вівсяної каші криється в її складі. Вона вважається найкориснішою кашею, оскільки містить мінімальну кількість жирів і холестерину. Вівсяні пластівці є оптимальним блюдом вранці завдяки великій кількості вуглеводів, що забезпечують організм людини необхідним зарядом енергії.

Вітаміни групи В, що входять до складу вівса відносяться до водорастворимой групі вітамінів. Вони не здатні до накопичення в організмі, тому вимагають постійного поповнення через продукти харчування. Вітаміни незамінні в процесі розщеплення білків, вуглеводів і жирів, також вони беруть участь у клітинному диханні, забезпечуючи киснем клітини. Вітаміни Е, РР, К і А вважаються вітамінами краси. Також вони надають позитивний вплив шкіру і волосся.

Ще в вівсі присутні магній, цинк, залізо, йод, кальцій і фосфор, що сприяють зміцненню кісткової системи, зняття м’язової втоми і активізації розумової діяльності.

< p> Особлива користь для організму знаходиться в органічних кислотах, що містяться в ній. Вівсяні пластівці і висівки багаті ерукової, малиновою, щавлевої, пантотенової і нікотинової кислотами. Без них неможливі ефективні обмінні процеси в клітинах крові, нервової та хрящовій тканинах.

↑ зміст

Амінокислоти в вівсянці і їх користь

Несумірна користь вівсянки в порівнянні з іншими кашами проявляється в наявності амінокислот, потрібних для організму:

  • Холін, вітаміноподібна амінокислота з противосклеротическим дією необхідна для активізації роботи мозку. Речовина має гепапротекторнимі і ліпотропні властивості. Позитивний вплив амінокислоти проявляється в стимуляції відтоку жовчі, що знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі.
  • Метонін. Цей матеріал не здатне синтезуватися організмом, тому для поповнення потрібні продукти містять його. Введення достатньої кількість метоніна виключає відкладення жиру в печінці, сприяє поліпшенню функцій підшлункової залози.
  • Лецитин. Сприяє зменшенню рівня холестерину в крові і поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту. Його присутність забезпечує нормальну роботу нервової системи, а також стимулює розумову діяльність. Підвищення змісту лецитину в м’язовій тканині збільшує їх витривалість.
  • Триптофан. Чи не замінима амінокислота необхідна для позбавлення від негативних емоцій, страху, агресивності і нервового перенапруження. Вважається речовиною, здатним природним шляхом усувати безсоння.

↑ зміст

Користь вівсянки: лікувальні властивості

Каші з цільного зерна, вівсяні пластівці, кисіль і висівки лікують багато захворювань. Їх користь полягає в тому, що при тривалому вживанні вони допомагають повністю відновити здоров’я, не завдаючи при цьому шкоди організму.

Лікувальні властивості вівса:

  • Омолаживающее, імуностимулюючу і загальнозміцнювальну дію.
  • Нормалізація серцево-судинної системи.
  • Відвар з цільних зерен, кисіль і висівки володіють вітрогінну, потогінну, жовчогінну ефектами. При цьому шкода у вигляді вимивання корисних мікроелементів з організму виключається, так як сам продукт тут же їх заповнює.
  • Відновлює функції щитовидної залози і є допоміжним засобом при лікуванні зоба.
  • Вівсяні пластівці, кисіль і висівки сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Вівсяні пластівці рекомендуються при лікуванні гастриту, так як обволікаючу дію каші не завдає шкоди на запалені стінки шлунка.

↑ зміст

Вівсянка: протипоказання

Незважаючи на те, що користь при вживанні вівсянки доведена не тільки фахівцями, але і часом, шкода в окремих випадках для деяких людей є. Каші, кисіль, висівки з вівса не рекомендується вживати особам, що страждають на глютеновою ентеропатією (целіакію). Дане захворювання характеризується порушенням травлення і нездатністю всмоктувати тонким кишечником речовин зі злакових культур, що завдає шкоди у вигляді інтоксикації організму і харчової алергії.

В інших випадках будь-яку страву або продукт з вівса, будь-то кисіль, пластівці або висівки, з точки зору дієтології вважаються оптимальною їжею вранці. Будьте сильні, енергійні і життєрадісні і нехай вам в цьому допоможе здоровий спосіб життя!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду вівсянки:

Прихильники здорового харчування про користь і шкоду вівсянки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *