Протипоказання і користь топленого масла

Минуле тривалу теплову обробку і перетворилося в концентрований вершковий жир масло в нашій країні прийнято називати топленим. В Індії цей же продукт отримав назву «ДХІ» або «Ги», що з санскриту перекладається як «концентрована вогненна енергія сонця».

Топлене масло є ні що інше, як очищене від зайвої рідини, білкових компонентів, лактози і шкідливих домішок вершкове масло. Володіючи прекрасними смаковими якостями, воно широко застосовується в кулінарії, зважаючи більш корисним, ніж вершкові або рослинні продукти. Таке масло можна використовувати для гасіння і обсмажування риби, м’яса, овочів, додавати в супи, другі страви і випічку, а також вживати, як окремий продукт . Не забороняється ароматизувати масло і різними спеціями і приправами (наприклад, імбиром, м’ятою, гвоздикою і ін.).

Користь його очевидна:

  • масло володіє незвичайним слідкувати-горіховим смаком і ароматом;
  • може нагріватися до високих температур, не піниться і не горить в процесі смаження;
  • не виділяє канцерогенів;
  • має тривалий термін зберігання.

↑ зміст

Склад продукту

Користь топленого масла, в першу чергу, зводиться до його насиченому вітамінним складом і високою енергетичною цінністю. Воно містить:

  • цінні жиророзчинні вітаміни А, D, E;
  • поліненасичені жирні кислоти;
  • мінерали — кальцій, натрій, магній, фосфор, калій, залізо;

І хоча в 100 грамах продукту міститься 890 кКал і значна кількість жиру, він не втрачає своєї цінності. Молекулярна структура топленого масла відрізняється структури інших тваринних жирів, у зв’язку з чим воно, легко і швидко переварюючись, позитивно впливає на роботу травної системи. Однак це не означає, що продукт можна їсти ложками. Всього 12-15 г масла в день буде досить для того, щоб організм отримав відсутні йому елементи. Основну шкоду його надмірне вживання завдасть людям з надмірною вагою і захворюваннями судин і серця.

↑ зміст

Основна користь масла

Вважається, що чим довше зберігається топлене масло, тим корисніше воно стає. Правильно приготовлений продукт не прокисає і не прогоркает і через кілька місяців зберігання навіть при відсутності холодильника.

Існують відомості, що в давнину таке масло зберігалося до 100 років і, будучи особливо цінним лікарським засобом, використовувалося виключно для лікування знатних особ. Так це чи не так — міркувати ми, звичайно, не будемо, зате розглянемо, в яких випадках вживання топленого продукту піде на користь, а коли може і завдати шкоди.

Відомо, що топлене масло — цінне джерело жиророзчинних вітамінів, які добре засвоюються організмом, надаючи на нього омолоджуючу і оздоровчий вплив:

  • вітамін А необхідний для зору і слизових оболонок,
  • вітамін D відповідає за профілактику рахіту і остеопорозу (особливо у жінок в період менопаузи поста) і здоров’я кісток і зубів,
  • вітамін Е, будучи потужним природним антиоксидантом, сприяє підвищенню імунітету, покращує стан нігтів, волосся і зміцнює м’язову систему.

Таке масло покращує обмінні процеси в організмі, сприяє підвищенню апетиту і показано людям зі слабким травленням. Відсутність в якісному продукті лактози робить можливим його вживання людьми, організм яких не засвоює цю речовину.

Крім того, топлене масло не містить білковий казеїн, що порушує рівень холестерину в крові. Компонент повністю видаляється в процесі витоплювання, а значить вживання масла не викликає розвитку атеросклерозу. Антиоксиданти, що входять до його складу, гальмують процеси окислення ліпідів і сприяють збереженню клітинних ДНК, що, в свою чергу, є профілактикою ракових захворювань.

Користь продукту полягає і в його здатності активно виводити з організму токсини, шлаки і вільні радикали. Масло надає позитивний вплив на репродуктивну і нервову системи, поліпшує роботу мозку, пам’ять і сприйняття.

Більшість імунологів сходяться на думці, що топлене масло дозволяє позбутися від загальної фізичної слабкості, зміцнити імунітет і швидко вилікувати простудні захворювання. До того ж воно може використовуватися для лікування мігрені, болю в попереку і суглобах.

Користь масла — і в що міститься в ньому лінолевої кислоти, необхідної для нормального росту і розвитку тканин і органів. А оскільки самостійно виробляти цю речовину наш організм не «вміє», отримати он її може лише з їжі.

Топлений продукт є гідною заміною масажного масла або звичайного крему. Нанесений на шкіру, він покращує її стан, зволожуючи і пом’якшуючи навіть самі сухі ділянки. Таке масло можна застосовувати в якості основного домашнього засоби догляду за шкірою обличчя та рук. Щоденні косметичні процедури, які передбачають його використання, дозволяють розгладити зморшки, позбутися від потрісканих ділянок і усунути роздратування.

↑ зміст

Шкода топленого масла

Говорячи про те, яка користь від вживання будь-якого продукту існує для нашого організму, не можна обійти увагою і шкода, що виникає в деяких випадках.

  • Як вже згадувалося вище, топлене масло не рекомендується вживати людям, що мають проблеми із зайвою вагою. Висока калорійність продукту і вміст у ньому великої кількості жиру можуть негативно відбитися на їх здоров’я, адже найчастіше ожиріння викликають порушення обмінних процесів в організмі.
  • З цієї ж причини шкоди надмірне вживання олії може завдати підшлунковій залозі, печінці і жовчному міхурі. Надаючи додаткове навантаження на органи травного тракту, воно викликає загострення наявних хронічних захворювань.
  • З обережністю слід вводити в свій раціон топлене масло і тим, хто страждає від цукрового діабету, подагри або серцево-судинних захворювань. При підвищеному холестерин його отримання ззовні загрожує сумними наслідками.

Дієтологи рекомендують вживати масло не в чистому вигляді, а для приготування їжі. При цьому, якщо протягом дня ви залишалися голодними, то шлунок буде не готовий прийняти занадто жирні страви і вся користь продукту зведеться до мінімуму. Так що найкращим варіантом буде відкласти намічену трапезу до ранку, а на ніч випити склянку нежирного кефіру.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду топленого масла

Протипоказання і користь топленого масла

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *