Пшоно — користь і протипоказання

Пшоно здавна вважалося їжею царських сімей. Страви з цього злаку готувалися як по великих святах, так і в повсякденні дні. Незважаючи на те, що про пшоні складали всілякі легенди і вважали його гідним тільки королів, все люди могли дозволити собі такі ласощі. Найулюбленішим делікатесом була пшенична каша, приготована на молоці, з додаванням вершкового масла. Любов і повага до цієї страви прищеплювалися з раннього дитинства, і все це відбувалося далеко не випадково.

↑ зміст

Користь і шкода пшона

Користь цієї страви для маленьких і дорослих людей дуже велика. Пшоно містить в своєму складі безліч корисних речовин, які щедро дарують людям здоров’я і довголіття . Меню дитячих садків і шкіл обов’язково включає цю чудову кашу, тому що її вживання надзвичайно важливо для зростаючих організмів.

На жаль, багато дітей відмовляються їсти на сніданок це блюдо, але це є скоріше великим упущенням їх батьків, які не розповісти про користь пшона в дитячому раціоні і не привчили малюка до правильного, збалансованого харчування.

Пшенична каша готується найчастіше з пшениці ярої, різного помелу, має приємний жовтий відтінок і насичений смак. Рідше можна зустріти сіру пшоно, його колір ні в якому разі не обіцяє шкоду людині, просто він говорить про те, що крупа була виготовлена з пшениці озимої.

Для того щоб всі поживні речовини та енергетична цінність крупи не втратила своїх якостей, зберігати її потрібно не більше 11 місяців з моменту помелу.

↑ зміст

Чим багата — тим і рада!

Пшенична каша, завдяки своєму чудовому складу, має всі підстави називатися багатою і могутньою. Вона дає людині величезна кількість клітковини, саме це і сприяє поліпшенню роботи всіх органів травлення . Від травних процесів, безпосередньо залежать і фізіологічні та обмінні процеси, і загальний стан організму. Користь для шлунка і кишечника складається головним чином в пом’якшувальний дії. Пшенична каша, що вживається на сніданок, не тільки додає сил, але і дає відчуття легкості, при повному насиченні шлунка.

Велика гордість пшеничного каші то, що вона має дуже низький рівень калорійності , тому прекрасно підходить для людей, які прагнуть скинути зайві кілограми.

Користь цієї страви полягає в насиченості всіма вітамінами, що відносяться до груп AіB, а також практично всіма відомими мінералами. Каша здатна наситити людини йодом, марганцем, магнієм, кальцієм, калієм і багатьма іншими компонентами. Потрібно відзначити, що в великих кількостях, деякі з цих речовин можуть призвести до травмування людей, але одна-дві порції каші на добу — це без жодних сумнівів, тільки користь.

↑ зміст

Як приготувати кашу з пшона

Пшенична каша готується кожної господинею по-своєму. Одні роблять її солодкої, інші — солоної, або навіть гострої, все залежить від індивідуальних переваг. Можна готувати кашу з овочами і фруктами, від цього її користь тільки збільшиться. Для любителів пшеничного каші з м’ясом і зеленню, діє одне важливе правило — не можна сипати багато солі, так як шкода пересолену їжі у сто крат перевищує все те, гарне, що вона могла б принести людині.

Отже, для приготування смачної і насиченою вітамінами каші, потрібно:

  • 1 стакан крупи;
  • 3 склянки молока;
  • 0,5 склянки води;
  • 5 столових ложок цукру;
  • Фрукти, свіжі або сушені за бажанням.

Для того щоб каша зварилася відмінна, потрібно довести до кипіння воду, влити молоко і дочекатися поки воно теж почне закипати. Тільки тоді потрібно починати потроху всипати пшоно, постійно помішуючи. Варити кашу краще хвилин 20, потім, додавши в неї цукор і фрукти, зняти з вогню, накрити кришкою і укутати теплим рушником. Через півгодини каша дійде до готовності, і її можна буде розкладати по тарілках.

↑ зміст

Чи може каша нанести шкоду

Як це не дивно, але навіть пшенична каша здатна завдати шкоди деяким людям. В першу чергу, не варто вживати пшоно людям, які мають схильність до алергічних проявів. Існують дуже рідкісні захворювання, при яких взагалі виключено вживання в їжу злаків, зазвичай, люди, які страждають захворюваннями такого роду, попереджені лікарями про те, що злакові культури здатні завдати смертельного шкоду, тому вони входять в список заборонених продуктів.

Лікарі не рекомендують вживання пшеничної каші людям, які мають знижений рівень кислотності, гастрит або недавно перенесли операцію.

у всіх інших випадках, як показує практика, пшенична каша в усі часи була і залишається незамінним істо ніком поживних речовин і помічником в оздоровленні ослаблених організмів.

Пшенична каша може стати не тільки повноцінним стравою до сніданку або відмінним десертом в обідній час, а й чудовим легким вечерею.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду пшона:

Пшоно — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *