Річкові та морські раки — користь і шкода

Раки — це тварини, які не мають хребта. Відносять їх до класу ракоподібні. Знайти цих тварин можна в прісних водоймах або ущелинах біля них. У своєму природному середовищі існування раків можна зустріти по всій Європі, а їх спеціальним висновком займаються в Німеччині, Туреччині, США, Іспанії.

Користь раків відома ще з давніх-давен. Наші предки вже в давнину знали, як приготувати раків, для чого застосувати.

Трохи з історії

Цікаво, що наші предки слов’яни активно вживали раків в їжу. Використовували вони поживне м’ясо не тільки в якості смачної закуски, а й як лікувальний компонент. Користь раків була відома всім від малого до великого.

Склад

Популярність і затребуваність на м’ясо раків обумовлена тим, що вони містять в собі цілий ряд корисних речовин:

  • сірка;
  • кобальт;
  • мідь;
  • фосфор;
  • магній;
  • фтор;
  • кальцій;
  • селен;
  • хром;
  • калій;
  • залізо.

Ракове м’ясо легкозасвоюване, смачне і поживне. Холестерин в складі відсутня, що є великим плюсом. Кількість йоду і органічних кислот дозволяє забезпечити організм всім необхідним . Вітаміни міститися такі:

  • В12;
  • В1;
  • В6;
  • В9;
  • В2;
  • РР;
  • С;
  • D;

Цікаво, що навіть панцир тваринного корисний. Він складається з хітину, а також різних біологічних добавок. Органічне їх поєднання наділяє цей елемент тіла раку вражаючими властивостями.

↑ зміст

Раки і хвороби

Дуже часто лікарі радять вживати в їжу м’ясо раку в тих випадках, коли є необхідність підтримати загальний тонус організму, зміцнити нервову систему. Прописують ситний і низькокалорійний продукт і в тих випадках, коли є проблеми з серцем, печінкою або судинами.

Здатністю до загоєнню володіє панцир тварини. Також його відрізняє наявність антисептичний властивості.

Раки і медицина

Одне з головних достоїнств раку — наявність великої кількості йоду. Цей продукт є одним з перших за вмістом йоду. Саме тому лікарі радять регулярно вживати його в їжу. Це, в свою чергу, позитивно позначиться на здоров’ї щитовидної залози, а при необхідності запобігти захворюванню.

Раки матимуть позитивний вплив і на тих людей, хто страждає крихкістю судин або хворобами печінки і нирок. Стимулюючий вплив дозволяє вивести з організму токсичні речовини, налагодити обмін речовин.

Хітин, який також присутній в раку, дозволяє відновити пошкоджені тканини організму і перешкоджає утворенню пухлин різного характеру. Медики радять пити настоянку з панцира тварини. Вона гарантує насичення організму необхідними речовинами, основним з яких є кальцій, який відповідає за регенерацію тканин.

На основі хітозану, який отримують з ракового панцира, готують безліч лікарських препаратів. Його застосовують, щоб загоїти рубці, як шовного матеріалу і реабілітаційного речовини для тих, хто піддався радіації.

↑ зміст

Раки і косметологія

Хтозна — унікальний компонент, який активно застосовується в косметології. Він використовується для того, щоб створити засоби, що забезпечують зволоження шкіри і виключають її зневоднення. Його корисні властивості представлені також:

  • стійкістю до УФ-променів;
  • стійкістю до негативних впливів;
  • утворювати захисний шар.

Все це дозволяє застосовувати його в косметології. Природне походження цієї речовини обумовлює його хорошое засвоювання організмом, алергію може викликати в одиничних випадках.

Якщо доглядати за шкірою засобами, в складі яких є хітозан, то можна забезпечити її регенерацію і омолоджування. Застосовують його для створення лосьйонів, масок, пудр, кремів, пілінгів та інших косметичних засобів.

↑ зміст

Раки і схуднення

Дієтологи настійно радять використовувати раків в своєму щоденному раціоні. Продукт підходить і для тих, хто пильно стежить за своєю вагою. Шкода фігурі м’ясо раків навряд чи зможе завдати.

Пояснюється це тим, що воно низькокалорійне і в той же час дуже поживне. Таким чином ракове м’ясо здатне дати організму необхідний мінімум мінералів і вітамінів, не додаючи при цьому зайвої ваги. Пов’язано це з практично повною відсутністю жирів.

Дуже часто основним компонентом засобів для зниження ваги виступає саме хітозан. В організмі людини його дію грунтується на тяжінні ліпідів. Вони зв’язуються в одне ціле завдяки цьому компоненту, перешкоджаючи засвоєнню їх організмом, тим самим вчасно виводячи жири. Таким чином, утворення жирових відкладення при вживанні м’яса раку в їжу практично виключено.

↑ зміст

Шкода

Напевно, кожен розуміє, що будь-який продукт харчування несе в собі не тільки користь, але і шкоду. По-перше, потрібно розуміти, що часто ракове м’ясо може бути причиною алергії. Пояснюється це тим, що хімічний склад досить унікальний.

Алергічна реакція може розвинутися на будь-який компонент зі складу м’яса раку. Одним з найпоширеніших є білок. Алергія на нього виникає у більшості людей саме після вживання в їжу морепродуктів, риби і раків.

Не варто також вживати раків в їжу тим, хто володіє непереносимістю будь-якого з компонентів його складу.

< p> Дуже часто дієтологи радять утриматися від активного вживання в їжу м’яса раку тим, хто має серйозні проблеми з щитовидною залозою. Даний пункт фахівці завжди підкреслюють, так як люди, вважаючи, що велика кількість йоду позитивно позначиться на перебігу хвороби, часто вживають в їжу занадто багато.

Пам’ятайте, що йод, який міститься в м’ясі раку, допоможе виключно в як профілактика. Для лікування вже наявних проблем він навряд чи зможе допомогти.

Важливим є і спосіб приготування раків. Варто пам’ятати про те, що варити можна тільки ті з них, які були ще живими. Якщо цей момент опустити, можна обзавестися серйозними проблемами зі здоров’ям у загальному, і з шлунково-кишковим трактом зокрема.

Професіонали не радять поміщати приготованих раків в металевий посуд. Пояснюється це досить просто — в їх складі багато сірки. Цей хімічний елемент, в свою чергу, «допомагає» продукту чорнити і псуватися протягом досить швидкого проміжку часу. Як оптимальний матеріалу для посуду виступає виключно скло. Воно гарантує збереження поживних властивостей продукту при правильному зберіганні.

↑ зміст

Як готувати

Існує досить багато рецептів приготування раків. Вони визначаються виходячи з того, для яких цілей ви збираєтеся їх зварити.

Пікантний смак отримують раки, якщо зварити їх у воді змішаної з істинно чоловічих напоєм — пивом. Секрету приготування немає. Варити слід близько 10-12 хвилин. Аналогічним способом радять відварити раків в квасі. Для цих цілей слід вибрати хлібний, так як він володіє злегка кислуватим смаком.

Ще одним відмінним варіантом стануть раки відварені в молоці. Спочатку слід замочити їх в ньому на 3 години. Молоко повинно бути прокіпяченним, а його температура — 20 градусів. Після цього раків промивають і варять у звичайній воді. Після цього готовий продукт перекладають в молоко і доводять його до кипіння. Результатом стане яскраво-червоний відтінок і ніжний смак.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду раків

Річкові та морські раки — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *