Ревінь — протипоказання і показання до застосування

Будучи багаторічників сімейства гречаних, ревінь є трав’яниста рослина з соковитими стеблами червоного кольору і широкими, що нагадують лопух, листям.

Отримавши широке визнання в кулінарії, воно використовується для приготування варення, компотів, киселів, начинки для пирогів, салатів, гарнірів. Особливу популярність овоч придбав у європейських і американських кухарів, які додають його не тільки в вишукані десерти, а й в різноманітні соуси.

Користь ревеню доведена і медиками. Ефективний натуральний засіб використовується для лікування і профілактики цілого ряду захворювань, як в сирому вигляді, так і у вигляді відварів. Лікарські препарати на його основі випускаються у формі порошків, таблеток, сиропів і екстрактів.

Відома в Азії вже кілька тисячоліть культура, в Європі з’явилася лише в період Середньовіччя, а в Росії і того пізніше. На жаль, популярний у радянських садівників в середині минулого століття овоч був незабаром незаслужено забутий, і тільки недавно ревінь став повертатися на наші столи, успішно замінюючи собою деякі овочі, фрукти і навіть аптечні вітаміни.

↑ зміст

Склад продукту

В їжу прийнято вживати лише черешки цього унікального в усіх відношеннях рослини. Можливо, ви здивуєтеся, але ряд джерел навіть стверджує, що його листя, суцвіття і кореневища — отруйні. Це не так. «Отруйними» їх швидше називають через високий вміст щавлевої кислоти, велика кількість якої може завдати шкоди ниркам.

Коріння ж ревеню є цінною сировиною для виготовлення різних ліків і настоянок не тільки в офіційній, а й в народній медицині. Наприклад, настій з корінців ревеню тибетські і китайські цілителі вважали відмінним проносним засобом, та й в наші дні аналогічний порошковий препарат — порятунок для тих, у кого є проблеми зі стільцем.
За своїм складом ревінь цілком може конкурувати зі свіжими яблуками та капустою, значно перевершуючи їх за змістом цінних для нашого організму речовин. Стебла рослини багаті:

  • органічними кислотами (аскорбінової, щавлевої, бурштинової, яблучної, лимонної, хрізофановая);
  • мінеральними солями кальцію, калію, магнію, фосфору;
  • вітамінами групи В, вітамін А, С, Е, РР;
  • на пектинові речовини;
  • поліфенолами;
  • клітковиною;
  • каротином і ін.

Користь овоча безсумнівна для тих, хто стежить за своїм харчуванням. Дієтичний продукт практично не містить жирів і вуглеводів і має низьку калорійність (близько 20 кКал на 100 г).

↑ зміст

Користь стебел ревеню

У чому ще проявляється користь рослини і яку дію воно надає на наш організм при регулярному вживанні в їжу?

Покращуючи роботу травної системи, ревінь використовується як засіб, що збуджує апетит. Відвар з живців рослини допомагає при діареї, катарі шлунка і диспепсії. Концентрований розчин відмінно справляється з запорами, а невеликі дози відвару роблять прямо протилежний закріплює ефект. Будьте обережні, при розладах травлення вживання продукту може надати шкоду.

Багаті на пектин стебла рослини знижують рівень холестерину і активно виводять шкідливі речовини з організму. Крім того, ревінь — гарне жовчогінний, ніж обумовлена його користь для людей із захворюваннями печінки і подагрою.

Високий вміст вітаміну С робить рослина високоефективним засобом в лікуванні і профілактиці простудних захворювань. Вживання сирих черешків в період поширення інфекцій зміцнює імунітет, підвищує опірність вірусам і підтримує тонус організму. А природний антиоксидант прискорює процеси регенерації, що проходять в клітинах, уповільнює процеси старіння і підвищує еластичність шкіри.

Допомагає ревінь впоратися і з весняним авітамінозом. Будучи відмінною альтернативою аптечним засобам, ця рослина, з’являючись одним з перших ранньою весною, швидко заповнює брак вітамінів і наповнює організм енергією. Єдиний нюанс — вживати його краще в сирому вигляді: при тепловій обробці, особливо кип’ятінні, в стеблах скупчуються кислоти, які, потрапляючи в наш організм, завдають шкоди.
Любителі силових тренувань, регулярно вживаючи ревінь, зможуть швидко наростити м’язову масу. Цьому сприяє магній, в достатній кількості міститься в його черешках.

Користь ревеню на цьому не закінчується. Допомагає рослина в боротьбі з псоріазом, артритом, недокрів’ям, туберкульозом. Поліфеноли гальмують процес розвитку ракових клітин, а біоактивні речовини дозволяють зміцнити серцевий м’яз, знижують ризик інфарктів, інсультів ішемічної хвороби і запобігають розвитку серцево-судинних захворювань.

↑ зміст

Шкода ревеню

Як і будь-який лікарський рослина, ревінь може завдати шкоди при надмірному його вживанні. Пам’ятайте, тривалий прийом препаратів на його основі викликає звикання і ослаблення ефекту.

Протипоказання є для хворих з кровотечами різного характеру (гемороїдальних, шлунково-кишкових), перитонітом і виразкою. Не варто зловживати ним і тим, у кого діагностовано камені в нирках — щавлева кислота, вступаючи у взаємодію з кальцієм, утворює нерозчинні сполуки.

Продукт варто виключити з раціону людей, які страждають на ревматизм, холецистит і цукровим діабетом. Шкода від вживання ревеню існує і для вагітних і годуючих жінок. А оскільки він підвищує рівень оксалатів у сечі і порушує метаболізм білків, лікарі забороняють їсти овоч діткам до 2-х років.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ревеню:

Ревінь — протипоказання і показання до застосування

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *