Рис — корисні і шкідливі властивості

Рис — це найдавніша культура з сімейства злакових. Він має цілющі властивості і має високу поживну цінність. Серед жителів східної частини землі цей продукт є обов’язковим компонентом денного раціону. Його користь полягає в низькій калорійності, і багато дієтологів підкреслюють його поживність для організму людини.

Рис — це не просто їжа для багатьох народів світу, його дійсно люблять і цінують. Цей злак і правда універсальний, він може виступати як в якості самостійного блюда, так і у вигляді гарніру до м’яса, риби і овочів. А ще злак часто використовують для створення солодких страв і напоїв. Але, все ж, основним рецептом приготування рисової крупи залишається відварювання на пару або у воді.

Безмірна користь рису зробила його популярним продуктом у всьому світі. Більшість не вірять в слова вчених про те, що це злакова культура може завдати шкоди організму. У китайській кухні з цього злаку готують безліч страв: супи, коржі, соуси, вино і оцет. Японія асоціюється у всіх з національним блюдом і напоєм — суші і саке, в складі яких присутній рис. В Італії його використовують для приготування різотто, а жителі Середньої Азії не можуть уявити свою кухню без плову. Англійці використовують цього представника круп’яної культури для своїх знаменитих пудингів, а Іспанці готують національну страву — паелью.

↑ зміст

Типи древньої культури

За всю історію існування рису вивели безліч сортів і видів цієї культури. Залежно від форми злаку його поділяють на три типи: круглозерністий, довгозернистий і середньозернистий. Кожен тип ділиться на різні сорти. Довгозернистий — цінується в кулінарії своїми розсипчастими властивостями. Середньозернистий злак використовують для страв м’якої консистенції. А Круглозерністий — традиційно йдуть для приготування суші і в’язких каш. Виходячи з забарвлення, рис ділять на види, які відрізняються і поживними властивостями і змістом вітамінів.

Найпопулярнішим злаком є білий рис, він може проходити різні методи обробки. Найчастіше на полицях магазину можна зустріти пропарений і шліфований продукт. Пропарений рис в ході термообробки вбирає в себе з власної плівки вітаміни і мінерали . І як результат, готовий пропарений продукт виходить розсипчастим і в кілька разів збільшується в об’ємі. Користь пропареного рису дуже висока, він містить близько 80% всіх відомих вітамінів і мінералів. В основному його рекомендують для дієтичного раціону. Минулий термообробку зерно містить і амінокислоти такі, як метіонін, триптофан і лецитин.

↑ зміст

Рис для гурманів

Коричневий рис є джерело вітамінів групи В, які відповідають за нервову систему організму людини. При цьому в ньому повністю відсутня вітаміни А і С. Багато вчених підтверджують його здатність підвищувати рівень інтелекту, покращувати пам’ять і підтримувати в нормі центральну нервову систему. Коричневий рис збагачений вісьмома амінокислотами, здатними підтримувати в нормі енергетичний баланс організму. У всьому світі коричневий рис рекомендують для вживання в їжу людям похилого віку та дітям. Його користь незаперечна для тих, хто веде здоровий спосіб життя. Але варто пам’ятати про те, що коричневий рис калорійною свого колеги. Перед тим як потрапити на прилавки коричневий рис також проходить обробку, але не втрачає корисну висівкову оболонку. Його світло коричневе забарвлення зерна зберігається, так само як і корисні властивості.

Чорний рис є незаперечним чемпіоном серед інших видів злакової культури за змістом корисних речовин. Присутні в ньому амінокислоти всю лінію органічних сполук через брак двох — аспарагина і глутаміну. Також чорний рис славиться високим вмістом білка і клітковини. Чорний рис є джерелом фосфору, вітаміну Е і всього класу вітамінів В. Його кольором обумовлений наявністю антоциана, відомого антиоксиданту, який відповідає за зміцнення стінок судин. Чорний рис підвищує імунітет, знижує артеріальний тиск, живить серцево-судинну систему організму. У Китаї його ще називають «рисом довголіття», і в давні часи чорний продукт був присутній в щоденному раціоні тільки багатих і знатних осіб, хоча користь від вживання злаку була відома всім. Сьогодні ж багато жителів Європи і США вирощують чорний рис як декоративну рослину в ставках на присадибній ділянці.

Найцікавішим представником сімейства злакових є дикий рис, тонкий і довгий, який до білого сородичу не має ніякого відношення. По суті, дикий рис це болотяна рослина. Його висока ціна обумовлена не тільки високим вмістом корисних речовин, але і способом обробки і збору врожаю. Збирають його тільки вручну на човнах, дозрілі зерна культури вибивають палицями.

Перш ніж приготувати дикий рис, зерна необхідно попередньо залити водою і дати настоятися, тому що вони дуже жорсткі. Потім варити близько години. Нерідко дикий рис змішують з довгозернистим білим рисом, тим самим користь вітамінного складу суміші збільшується. У світлих видах рису міститься кальцій і залізо, а дикий рис — відрізняється підвищеним вмістом тіаміну.

Дикий рис містить протеїн, який надає силу м’язам, тому він особливо популярний серед спортсменів. Він дуже поживний, з великим вмістом білка, вітамінів групи В, а особливо цінний через вміст фолієвої кислоти. У ньому відсутня холестерин і жири, і змісту натрію вдвічі менше ніж в інших видах рису.

↑ зміст

Корисні властивості рису

З давніх часів рисовий відвар використовували для лікування пневмонії, а головна користь рису полягала в жарознижувальну властивість. Для людського організму він є потужним живильним продуктом, який дає енергію і сили.

Рисові каші рекомендують вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, сечового міхура і хворобах нирок. Рисові відвари рятують і від болю в суглобах. Високий вміст крохмалю в цьому злаку благотворно впливає на слизову шлунка. Рис, зварений на молоці, підвищує лактацію у годуючих матерів. Більш того, висока користь цього продукту полягає в його дієтичні властивості, так як в ньому немає холестерину, а вміст жирів і натрію мінімально. У косметології рисові відвари і маски використовують для живлення шкіри, очищення пір і в боротьбі з пігментацією. Рис можна вживати в їжу алергікам і маленьким дітям.

↑ зміст

Шкода рису

Рис протипоказаний у вживанні в їжу людям, що страждають від ожиріння, запорів і при колітах. Шліфований рис містить найменше вітамінів і корисних речовин, тому як проходить тривалий і ретельний етап обробки. Він не завдасть шкоди організму, але і особливої цінності не представляє. Варто з обережністю вживати в їжу імпортну культуру, оскільки перед тривалою транспортуванням її обробляють значною кількістю хімікатів. Заморський продукт швидше завдасть шкоди організму, ніж очікувану користь. Краще віддавати перевагу вітчизняному виробнику.

І в завершенні хочеться нагадати про помилки пов’язаних зі зберіганням рису. Робити великі запаси цього продукту не варто, так як він втрачає свої корисні якості. Підходящої тарою для зерен будуть скляні або керамічні посудини з щільними кришками, які варто зберігати в прохолодному темному місці. Таким чином, можна уникнути утворення бактерій і розвитку жучків, здатних завдати величезної шкоди здоров’ю.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду рису

Рис — корисні і шкідливі властивості

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *