Рукола — користь і шкода зелені

Рукола — це зелень, що відноситься до сімейства хрестоцвітних. Населення нашої країни практично не вживає цю зелень в їжу. Більш того, до недавнього часу рукола вважалася бур’яном і тому йшла на корм тваринам. Але, як з’ясували, вчені рукола — не просто зелень, а справжнє джерело поживних речовин і вітамінів.

Сьогодні її подають в багатьох ресторанах як добавку до різних страв, і, як слід було очікувати, вона користується великим попитом. Про те, наскільки корисна рукола і як її потрібно вживати, ми і розповімо в цій статті.

↑ зміст

Корисні властивості руколи

Це дуже низькокалорійний продукт (близько 25 ккал на 100 грам руколи), але при цьому багатий мікроелементами (йод, залізо, кальцій, калій, магній) і вітамінами (A, C, B, K, E, T). Крім того, рукола збагачена клітковиною, а її насіння — ефірними маслами. Такий склад продукту підтверджує, що користь при регулярному вживанні очевидна.

Оптимальний вміст мікроелементів і вітамінів в рукола благотворно впливають на:

  • склад крові, підтримуючи оптимальний рівень гемоглобіну і знижуючи рівень цукру;
  • нормалізації обміну речовин, що дуже важливо для бажаючих схуднути;
  • швидке виведення з організму «поганого» холестерину;
  • серцево-судинну систему, зміцнюючи стінки судин і очищаючи їх від холестеринових бляшок;
  • прилив сил і енергії.

Але це не все. Рукола здатна погашати вогнище інфекції, тому її застосовують як лікувальний засіб при відхаркуванні, а також в якості слабкого сечогінний засіб . Крім того, рукола відмінно себе зарекомендувала як профілактичний засіб від онкологічних захворювань. А в період епідемії грипу та застуд вона благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Ну а найголовніший привід для того, щоб чоловіча частина населення включила руколу в свій раціон — користь, яка безсумнівна для чоловічого здоров’я. Рукола — це природний афродизіак. Тому перш, ніж ковтати віагру та інші дорогі препарати, спробуйте силу природного засобу. І займіться спортом.

↑ зміст

Кому показано вживання руколи

Руколу може вживати в їжу абсолютно будь-яка людина. Однак іноді її можна приймати як лікувальний засіб або як засіб для омолодження організму. Наприклад, рукола буде особливо корисна тим людям, які хочуть:

  • налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і поліпшити травлення;
  • поліпшити самопочуття і підняти настрій;
  • зміцнити нервову систему;
  • підвищити рівень гемоглобіну в крові;
  • очистити організм шлаків і токсинів;
  • зміцнити стінки судин.

↑ зміст

Схуднення за допомогою руколи: міф чи реальність

Позбутися від зайвих кілограмів за допомогою руколи цілком реально. Адже її низька калорійність і багатий вітамінний склад підуть на користь тим, хто дотримується різних дієт. Рукола покращує метаболізм, сприяючи швидкому позбавленню від жирових відкладень. А крім того, вона надає організму сили і енергію навіть під час строгих дієт. Адже будь-яка дієта, як відомо, це стрес для організму. І йому дозволить адаптуватися, що не розгубивши останні сили, такої дивовижний продукт як рукола.

Однак слід розуміти, що рукола не може за вас зробити всю роботу. Для того, щоб користь від її вживання була відчутна і швидко відбилася на фігурі, слід дотримуватися правильного збалансованого харчування і активно займатися спортом. В цьому випадку користь від вживання руколи буде видна неозброєним оком.

↑ зміст

Як вживати руколу

< id = "

З неї можна приготувати досить багато бдюд. Найчастіше її додають у салати, перші і другі страви: різзото, пасту, піцу і т.д. Крім того, рукола може служити не тільки головним інгредієнтом, але і приправою — для того, щоб додати страві вишуканий горіховий присмак.

Щоб користь від вживання не знижувалася, руколу слід правильно подрібнювати. Для цього можна використовувати ніж. Навіть в самих елітних ресторанах рукола рветься руками. Такий спосіб подрібнення є оптимальним для збереження всіх поживних цінностей руколи.

↑ зміст

Протипоказання для вживання руколи

Користь від вживання руколи незаперечна, але при цьому їй не варто зловживати. А в деяких випадках краще зовсім виключити її з раціону. Рослина багата фітонцидами, а значить, може утворити підвищений алергенний фон. Тобто людям, у яких є схильність до алергії, даний продукт краще не вживати.

Крім того, при наявності хронічних захворювань рукола може негативно відбитися на роботі нирок і печінки. А підвищений рівень кислотності в даному продукті може загострити хронічний гастрит.

Також не рекомендується вживати руколу вагітним і годуючим жінкам. Адже цей продукт здатний негативно відбитися на розвитку дитини. Наприклад, спровокувати ті ж алергічні реакції. У той же час рукола в достатній кількості містить фолієву кислоту, яка забезпечує нормальний розвиток нервової системи малюка ще в утробі матері. Тому питання про те, чи можна вживати руколу вагітним жінкам, неоднозначний і досить спірне. Кожен відповідає на нього сам.

Отже, користь від руколи величезна, але вживати її потрібно уважно. Серед нас часом зустрічаються люди, які захоплюються яким-небудь засобом лікування або омолодження, переходячи всі допустимі межі. Робити цього не треба. Харчуйтеся з розумом, і ви завжди будете здорові, бадьорі і енергійні!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду руколи

Рукола — користь і шкода зелені

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *