Сало — користь і шкода на думку дієтологів

Зміст статті:

Для багатьох слов’янських народів сало вже кілька тисяч років є головним блюдом на всі випадки життя. Нашими бабусями і дідусями раніше навіть не обговорювалася його користь, оскільки жодне застілля не могло обійтися без цього продукту. Солоне сало чоловіки часто брали на риболовлю, полювання і просто на роботу, де потрібно багато енергії, а часу на обідню перерву не було.

Шкода даного продукту раніше навіть не розглядався і тільки останні кілька років дієтологи навперебій заговорили про холестерин і високу калорійність свинячого сала. Так в чому ж насправді полягає користь і шкода даного продукту для здоров’я?

↑ зміст

Склад свинячого сала

Сало — це підшкірний тваринний жир, що викликає в однієї половини людей непідробне огиду, а у другій рясне слиновиділення. Всупереч загальній думці, свинячий шпик є джерелом величезної кількості вітамінів, мінералів, корисних речовин і ненасичених кислот.

Тому користь даного продукту стає очевидна при уважному вивченні його складу:

  • Селен — рідкісний і дуже важливий для здоров’я мікроелемент, який іноді називають «чоловічим», за його властивість позитивно впливати на потенцію. Також користь селену полягає в запобіганні раннього розвитку захворювань онкології;
  • Вітаміни А і Е — відомі як «вітаміни краси», оскільки позитивно впливають на колір шкіри, зміцнюють нігті і волосся;
  • Ненасичені жирні кислоти (вітамін F) і лецитин — допомагають регулювати ліпідний обмін, не дозволяють підвищуватися рівню холестерину в організмі, зміцнюють клітинні мембрани. Деякі противники свинячого сала стверджують, що через велику кількість холестерину, даний продукт може завдати істотної шкоди організму. Але саме завдяки ненасичених жирних кислот і лецитину оболонки судин зміцнюються, допомагаючи подолати безліч хвороб, в тому числі і атеросклероз. Це відбувається тому що дані речовини перевищують рівень холестерину в продукті.
  • Арахидоновая кислота — дуже рідкісний і при цьому незамінний для організму мікроелемент. Допомагає поліпшити роботу серця і судин, мозку і багатьох інших внутрішніх органів . Користь цього мікроелемента для організму безцінна, але він повністю відсутній в продуктах рослинного походження. У маслі його в десять разів менше ніж в салі, тому для того щоб уникнути можливих запальних процесів в організмі і зміцнити імунітет, найкраще отримувати даний мікроелемент саме з хорошого свинячого сала.

↑ зміст

Користь сала для організму

  • Користь при схудненні
    Сало є дуже калорійним продуктом (близько 800 калорій на 100 грам), тому 30-40 грам свинячого сала можуть швидко наситити організм, зарядивши його необхідною енергією. Вважається, що невеликий шматочок, з’їдений з ранку, допомагає запустити механізм травної системи, сприяючи очищенню організму.
  • Користь для здоров’я
    Крім усього вищесказаного, сало благотворно впливає на печінку, так допомагає виведенню з неї солей важких металів. Також даний продукт рекомендується вживати людям при хворих суглобах, захворюваннях легенів, зубного болю і маститі. Сало позитивно впливає на роботу головного мозку, серця і кровоносних судин.
    Свинячий шпик рекомендується тим, хто хоче підвищити інтелектуальну діяльність і зміцнити імунітет . Тому невеликий шматочок перед іспитами або роботою, пов’язаною з розумовою діяльністю, ніколи не буде не зайвим.
    Ще одне цікаве якість даного продукту могли помітити ті, хто використовує сало в якості закуски на святах і урочистостях. Солоне сало навіть здатне перешкоджати швидкому сп’янінню! Вся справа в тому, що жир, потрапляючи в організм, обволікає собою шлунок, заважаючи його всмоктуванню. У той же час спирт допомагає прискорити процес розщеплення і переварювання жирного продукту.

↑ зміст

Шкода сала і протипоказання

Сало — користь і шкода на думку дієтологів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *