Селера — показання та протипоказання

Селера — трав’яниста рослина сімейства зонтичних. Як овочева культура вирощується селера запашний. Всі частини селери: листя, черешки, насіння використовують в основному для приготування салатів і як пряність, а свіжий корінь селери користь від нього є як свіжим, так і обробленим, зварений він на смак схожий на картоплю. Постараємося розібратися в чому користь всіх частин рослини і чи є від нього шкода? Як, для чого його краще використовувати.

↑ зміст

Що містять вершки — листя і черешки?

Листовий селера не утворює потужних черешків і кореневища, вирощується в основному у вигляді однорічна культура. Листя селери — сильно порізані, схожі на листя петрушки, але більше за розміром і відрізняються від неї особливим запахом .

В листі і черешках міститися вітаміни: А, Е, С, К , В1, В2. Мікроелементи: калій, залізо і цинк. Так само багато в них і ефірних масел, харчових волокон.

Індивідуальна непереносимість може принести шкоду при вживанні листя, черешків в їжу. Черешки можна зберігати свіжими кілька місяців, якщо восени викопати рослина з корінням і прикопати його в погребі в ящики з піском. Листя зручніше зберігати в сухому або замороженому вигляді, що б готувати з них взимку. Листя використовуються як приправа, для салатів, перших і других страв.

↑ зміст

Що приготувати з вершків?

Черешкова селера ростять як дворічна рослина, в результаті чого у нього утворюються потужні, досить високорослі стебла.

Черешкова селера ростять як дворічна рослина, в результаті чого у нього утворюються потужні, досить високорослі стебла.

< p> Так само готують і черешки. Завдяки низькій калорійності — це відмінні варіанти для низькокалорійних дієт. Благотворно впливає сік з листя і черешків, він допоможе при

  • ослабленому імунітеті,
  • високому тиску,
  • підвищеному вмісті цукру в крові.

Калорійність соку з м’якоттю не перевищує 31 ккал на 100 грам, для його кращого засвоєння розбавте його на одну чверть водою. Взимку можна приготувати високовітамінний дієтичний суп, для нього беремо:

  • цибулину,
  • пару черешків,
  • півлітра води,
  • 300 г чищеного картоплі,
  • півлітра томатного соку або протертих консервованих томатів,
  • 4 столових ложки масла пісного,
  • сіль,
  • перець,
  • зелень.

Порізаний соломкою картопля варимо у воді до готовності. Лук разом з черешками (соломкою) обсмажуємо в маслі, додаємо до готового картоплі, виливаємо томатний сік. Варимо ще 10 хвилин, солимо, перчимо до смаку. Подаємо із зеленню. У літню спеку такий суп можна подавати охолодженим, а томатний сік замінити протертими свіжими помідорами. Калорійність такого супу — 40 ккал на 100 грам.

В період загострення хронічних захворювань нирок і шлунково — кишкового тракту від страв з селерою краще все таки відмовитися, інакше від них може бути не користь, а тільки шкоду.

Користь селери використовується і в косметології. Благотворно впливають на шкіру маски з соку листя і черешків. Вони відновлюють водний баланс і прекрасно омолоджують шкіру.

↑ зміст

Кореневий селера, застосування, користь і шкода

Корінь селери дещо відрізняється від наземних частин рослини, перш за все досить високим вмістом вуглеводів, в коренях їх 6,5 г в 100 грамах, це в три рази (2,1 г) більше ніж в листі і черешках, отже загальна калорійність коренів вище — 34 ккал проти 15 ккал наземної частини. А в сухих коренях калорійність 186 ккал на 100 грам.

Якщо порівнювати калорійність кореня селери і картоплі, то картопля більш ніж в два рази калорийнее. Завдяки такій низькій калорійності в багатьох стравах картоплю можна замінити корінням селери.

Дуже багаті коріння і вітамінами: РР, Н, С, В9, В6, В5, В2, В1.

Містять мікроелементи: залізо, фосфор, кальцій, калій, магній.

Так само в 100 г присутні:

  • 3 г харчових волокон,
  • 1 г крохмалю,
  • 5,5 г цукрів,
  • 0,9 г білкових речовин,
  • 0,1 г жиру.

Хоча на російських кухнях корінь селери поки ще не найпопулярніший продукт харчування, він практично універсальний, готувати з нього можна салати, перші страви і другі страви.

Додайте натертий корінь селери в м’ясний фарш і калорійність котлет впаде, а користь і ніжний смак зростуть.

Свіжий сік з коренів в поєднанні з яблучним, морквяним, апельсиновим — потужна підтримка імунітету в зимовий період, важливо тільки пам’ятати, що всі свіжі соки краще вживати розведеними водою, так як в натуральному вигляді вони сильно раздра ают слизову, а тоді від них не користь здоров’ю, а шкода.

↑ зміст

Користь селери визнана офіційною і народною медициною

Офіційна медицина згодна з сечогінну, жовчогінну, протиалергічну дію цього овоча. Він є обов’язковим інгредієнтом різних БАД, які використовуються як профілактичні засоби проти новоутворень, усунення статевої дисфункції у чоловіків, для зниження ваги.

Але не все так здорово при вживанні селери. Перш за все шкоду будь-якому організму заподіє переїдання, за добу дорослій людині можна з’їсти не більше 150 грам.

Протипоказані будь-які продукти з селерою під час загострення сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби, так як він може викликати рух каменів, що заподіює НЕ тільки біль, але може завдати істотної шкоди, аж до проведення термінового оперативного втручання.

Абсолютним протипоказанням до вживання БАД з селерою, а так же соків, продуктів з нього є:

  • вагітність,
  • тромбофлебіт,
  • виразка шлунка,
  • виразка 12 — палої кишки,
  • індивідуальна непереносимість.

Шкода він може заподіяти дитині при годуванні грудьми і ослабленим людям похилого віку.

В торговельній мережі не завжди в продажу є всі види селери, але його дуже просто виростити на присадибній ділянці, а так ж і на підвіконні. Можна купити готовий аптечний БАД з ним, важливо дотримуватися норму і не нашкодити організму.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду селери

Селера — показання та протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *