Східне ласощі Рахат Лукум — його користь і шкода

Рахат-лукум — це східні ласощі, відоме нам з самого дитинства. Основні його інгредієнти — цукор, борошно, горіхи (мигдаль, фісташки, кокос або інші) і крохмаль. Рахат-лукум у відомому нам вигляді існує вже понад 500 років, але жителям Європи він став доступний в 1897 році, коли турецькими кондитерами було укладено перший контракт на поставку цього продукту. Зараз його називають скорочено — лукум і проводять в багатьох країнах.

Історія виникнення

Рецепт лукума склав придворний кондитер Алі Махіддін Бекір на замовлення султана. Через деякий час, після численних експериментів, завдання було виконано і з’явилося нове солодкі ласощі, так полюбила вся. Незабаром класичний рецепт почали вдосконалювати, додаючи при виготовленні найрізноманітніші інгредієнти. Так, в хід пішли фісташки, кориця, шоколад, мед, мигдаль, різні фрукти, соки, цедра лимона, лісові горіхи, цукати, ваніль та інші добавки. У Стамбулі автор рецепта рахат-лукум відкрив невелику лавку, яка швидко стала популярною. Через багато років нащадки цього майстра все також були власниками магазину солодощів.

В 19 столітті про рахат-лукум дізналася і Європа. Ласощі швидко всім полюбилося і зараз багато хто не уявляє собі вечірнього чаювання без цього продукту.

↑ зміст

Сорти рахат-лукум

Різноманітність сортів цього продукту вражає. Вони розрізняються по начинкам, що додається в процесі приготування, і від форми шматочків. За формою виділяють такі типи рахат-лукум:

  • в формі кубиків;
  • нарізний;
  • у вигляді будь-яких фігурок;
  • у вигляді рулету;
  • цілісний;
  • арабська, у вигляді великих брусків.

В залежності від наповнювача буває фруктовий лукум, в який при виготовленні додають фруктовий сік, замість цукру або додатково, лукум з горіхами (найчастіше використовують арахіс, фундук або фісташки), медовий, інжировим лукум, і, так званий, білий, в якому немає ніяких добавок. Деякі сучасні кондитери, незважаючи на величезну кількість видів цих ласощів, дотримуються історичну традицію і виготовляють лукум, додаючи в нього рожеву воду, як того вимагає класичний рецепт.

Умови зберігання лукума повинні забезпечувати відсутність контакту з повітрям . При цьому щоб він при зберіганні не відмокав, спочатку його обвалюють в крохмалі, а потім притрушують цукровою пудрою.

↑ зміст

Користь східного ласощі

Інгредієнтами, з яких складається лукум, визначається його користь для організму. Так, цукор, що міститься в ласощах, є генератором енергії для роботи мозку і м’язів. Глюкоза сприяє поліпшенню самопочуття і дає приплив бадьорості. При цьому користь виявляється не тільки з психологічної точки зору, адже цукерка — це завжди задоволення, але і з чисто фізіологічної. Сахара прискорюють виробництво і виділення в кров серотоніну, під дією якого дратуються певні центри в мозку і людина відчуває радість. Тому найкращий спосіб підняти собі настрій і помітити яскраві фарби життя — поласувати турецької солодкістю.

Крохмаль хімічно являє собою довгі ланцюжки цукрів, тому процес його розщеплення також відбувається з виділенням великої кількості енергії.

благотворно впливає цей продукт і на роботу серця. Він покращує витривалість серцевого м’яза і сприяє поліпшенню самопочуття людей з підвищеним тиском.

↑ зміст

Рахат-лукум — не просто задоволення

Глюкоза в з’єднанні з крохмалем є відмінним засобом, що допомагає імунітету боротися з вірусами та інфекціями. Тому чай з цими ласощами в дощову і холодну погоду не тільки подарує море задоволення, але і принесе безсумнівну користь, охоронить від ГРЗ і простуд.

Крім того, помітно вплив глюкози на стан шевелюри: вона поліпшує якість волосся і позитивно впливає на їх зовнішній вигляд.

При термічній обробці найбільше вітамінів і корисних речовин залишається в горіхах, тому користь рахат-лукум з горіхами безсумнівна. У комбінації з медом горіхи позитивно впливають на статеву функцію у чоловіків і жінок. Для активних чоловіків рахат-лукум з горіхами — це не просто ласощі до чаю, але і необхідний в раціоні продукт. Залишилися відомості, що ще в давні часи султани зі своїми дружинами любили ці ласощі і активно його вживали. Такий продукт уповільнює старіння організму за рахунок наявності вітаміну Е і надає життєвої енергії, покращує роботу мозку.

Величезною є користь лукума фруктових сортів, тільки в тому випадку, якщо натуральні інгредієнти не замінені в них штучними барвниками та ароматизаторами. Фруктові соки і рожеві пелюстки містять безліч корисних для здоров’я речовин, мінеральних компонентів і вітамінів. Так, сік апельсина діє профілактично в плані сезонних захворювань, масло троянди — покращує настрій і сприяє припливу сил, а бергамот освіжає.

↑ зміст

Шкода рахат-лукум

Один з основних інгредієнтів цього десерту — цукор. Про те, якої шкоди він може завдати організму, відомо багато. Так, він сприяє збільшенню жирових відкладень в організмі, які накопичуються під оболонками внутрішніх органів і шкіри. Надмірне його вживання несе шкоду для здоров’я в цілому і дає поштовх до розвитку цукрового діабету, ожиріння, гіпертонії. Особливо якщо балувати себе не тільки рахат-лукум, а й іншими солодощами: тістечками, цукерками, тортами.

Надлишок цукрів несе чималої шкоди для організму: він може привести до збою в роботі підшлункової залози і порушення виділення цим органом ферментів. Обережно треба поставитися до лукум і тим, у кого проблеми зі шлунком, кишечником.

Крім того, загальновідомо, що солодощі з високим вмістом цукру надають шкоду на зубну емаль.

Таким чином, якщо у вас в наявності є одне або кілька хронічних захворювань, ви ведете малорухливий спосіб життя і є недоліки в харчуванні — краще скоротити до мінімуму вживання рахат-лукум, або в деяких випадках навіть повністю його виключити.

Ще один недолік ласощі — це наявність харчових смакових добавок, барвників, котор ми грішать його виробники. Користь їх сумнівна, а от шкода може бути чималий, особливо якщо є непереносимість цих компонентів.

Для того, щоб рахат-лукум не нанесено шкоди організму, а подарував позитивні емоції і був корисний для здоров’я, треба знати міру і вживати його в невеликих кількостях.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду рахат-лукум

Східне ласощі Рахат Лукум — його користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *