Шоколад — користь і шкода солодкого десерту

Більшість продуктів харчування таять в собі користь чи шкода. Їх історія виникнення пов’язана c багатьма таємницями, розкриття яких допоможе по-іншому ставиться до них. Цікаво, що шоколад виготовляють з плодів дерева какао. Його часто називають божественним. При чому це зовсім не перебільшення.

На грецькій мові назва рослини звучить, як Теоброма. Перша частина слова, як відомо, перекладається, як бог — тео, а друга, як їжа — брому. Вже з назви можна судити про те, що користь його величезна.

Вперше гарячий напій з какао бобів був приготований американськими аборигенами. Вони обсмажували плоди рослини і розмелюють. Змішавши з водою і додавши перцю чилі або ванілі, отримували дивовижний напій. Він володів бадьорить і веселить ефектом. А це говорить про те, що користь шоколаду була відома здавна. Його шкода тоді не досліджувався.

↑ зміст

Трохи з історії

До Європи рецепт шоколаду привіз іспанський генерал на ім’я Ернан Кортес. Це був початок 16-го століття. Перевезення насіння стали надбанням вчених. Чернець провів дослідження і виявив в них дивовижні корисні властивості. Про цю подію стало відразу ж відомо іспанському королю.

Цікаво, що довгі роки рецепт шоколаду містили в таємниці, а його розголошення каралося смертю. Користь його вже тоді була відома. Зараз багато істориків вважають, що завдяки ефекту тонізації іспанці вважали його одним з афродизіаків.

19-е століття став своєрідним проривом в області виготовлення шоколаду. Саме в цей час люди навчилися віджимати масло з какао бобів таким способом, як пресування. Твердий шоколад вийшов завдяки змішуванню тертих плодів рослини, кондитерів та масла в певних пропорціях .

Саме цей продукт став практично повним аналогом того, який зараз називають «гіркий чорний шоколад». Вважається, що справжній повинен мати в своєму складі близько 55% какао і приблизно 33% його масла.

Можна сказати, що гіркий шоколад являє собою просто сировину з плодів рослини, в яке додають трохи цукру.

↑ зміст

Користь

Багато людей переконані, що раз продукт є солодким, то користь шоколаду практично відсутня. Дехто переконаний в його калорійності, яка завдає непоправної шкоди фігурі і здоров’ю зубів. Насправді ця думка помилкова. Користь гіркого шоколаду дійсно є.

Потрібно розуміти, що корисним є саме чорний продукт. Він включає до свого складу:

  • рослинні волокна;
  • білки;
  • макроелементи;
  • жири;
  • мікроелементи;
  • вуглеводи;
  • антиоксиданти.

Користь кожного з перерахованих вище продуктів відома вже давно. У складі шоколаду присутній також і теобромін. Ця речовина являє собою аналог кофеїну в якомусь сенсі. Це дозволяє йому забезпечувати вироблення таких гормонів, як ендорфіни. А вони, в свою чергу, дозволяють відчувати задоволення. Шоколад підвищує настрій, дарує позитив, сприяє розвитку уяви і появи натхнення.

Регулярне дозування вживання шоколаду в їжу дозволяє забезпечити нормальну працездатність, забезпечує стимуляцію роботи мозку, гарантує концентрацію на необхідних речах, ніж та представлена його користь. Все це забезпечують такі речовини, як:

  • вітаміни;
  • мінерали;
  • Fe;
  • Mg.

Чорний шоколад — відмінний засіб, яке виключає можливість появи інсультів і інфарктів. Це забезпечується фланоідамі в його складі. Ці речовини сприяють поліпшенню еластичності судин, кровопостачання головного мозку.

Також продукт перешкоджає утворенню шкідливих тромбів. Такий корисний елемент, як теобромін, гарантує підтримку серцевого м’яза в гарному тонусі.

Чорний гіркий шоколад дозволяє уповільнити процеси старіння в організмі, а також подбати про здоров’я імунного фону. Це забезпечується антиоксидантами. За стійкість кісткових тканин відповідають такі хімічні елементи, як Ft, Ca, Fs.

Користь шоколаду представлена також і для очищення судин, зниження стресового стану, зниженню холестерину. Дані цілющі властивості забезпечуються стеаринової кислотою.

Регулярне вживання в достатніх кількостях такого продукту, як чорний гіркий шоколад, дозволяє призупинити розвиток діабету, а також сприяє нормалізації тиску у повних людей.

Цікаво, що гіркий шоколад володіє і антибактеріальну дію. Воно виключає можливість утворення нальоту на зубах.

↑ зміст

Необхідна дозування

Численні дослідження англійців, шведів, німців дозволили і визначити хороші властивості продукту. Вчені встановили, що користь представлена його достатньою добовою нормою і становить 50 грам. Саме в такій кількості гіркий чорний шоколад гарантує подолання втоми і депресії, а його шкода виключений.

Цікаво, що продукт містить в собі також і канабіноїди, які представляють собою в якійсь мірі наркотичні речовини. Кількість цих складових незначне, тому воно не може забезпечити сп’яніння, однак подарувати відчуття ейфорії і радості вони цілком здатні, ніж показується користь продукту.

↑ зміст

Шкода

Зрозуміло, гіркий чорний шоколад може нанести і шкода. Найчастіше його протівопоказивают тим, хто має індивідуальну непереносимість до какао-бобів. Алергічна реакція може бути викликана і самим шоколадом. Часто це відбувається через переїдання.

Шкода чорний гіркий шоколад здатний нанести тим, хто не вміє обмежувати себе в солодощах. Діабетикам не радять регулярно вживати продукт в їжу.

В цілому шкода шоколаду проявляється тільки в тих випадках, коли регулярно його переїдати. Це призводить до ожиріння. А останнє, як відомо, може провокувати інсульти, інфаркти і розвиток атеросклерозу.

Користь продукту представлена його дозованим вживанням.

↑ зміст

Висновок

Необхідно розуміти, що практично будь-який продукт може нести в собі і користь і шкоду. Горький чорний шоколад — не виняток. Дуже важливо вживати його в дозованих кількостях. Добову норму в 50 грам перевищувати не бажано, щоб користь була максимальною.

Однак час від часу можна влаштувати свято і подарувати собі більшу кількість солодощів. У наступні часи варто трохи обмежувати його вживання в їжу. Таким чином, користь шоколаду буде надана в повній мірі, а шкода виключений.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду шоколаду

Шоколад — користь і шкода солодкого десерту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *