Шпинат — корисні властивості і протипоказання

Зміст статті:

Напевно всі чули про шпинат і його користь. Але якщо запитати, в чому саме вона полягає, багато хто пригадає лише старий мультфільм про моряка тато, який цей продукт допомагав блискавично нарощувати м’язову масу. У чому ж ще користь вживання в їжу цього овочу і чи може він заподіяти шкоду?

Загальні відомості

Прийнято вважати, що шпинат виник на Близькому Сході. Персія була першою країною, де його цілеспрямовано розводили для подальшого вживання. Китайцям він став відомий в XVII столітті, європейці вперше спробували овоч в XI столітті, завдяки завезла його маврів. З тих пір він поступово завойовував весь континент, ще тривалий час називаючись «іспанським овочем».

В Росії овоч не користувався великою популярністю, заговорили про нього зовсім недавно. Причиною тому стала мода на здорове харчування і іноземну кухню. Треба сказати, що він дуже швидко прижився на столах наших співвітчизників і не дарма зайняв там місце. Це один з найцінніших продуктів харчування, аналог якого підібрати важко . Люди, вже включили його в свій раціон харчування, придбали джерело безлічі корисних речовин.

↑ зміст

Вплив шпинату на організм

  1. Численні дослідження виявили властивості шпинату, що дозволяють зупиняти виникнення ракових клітин. Це відбувається завдяки тому, що в ньому містяться корисні речовини фітонутрієнти, що перешкоджають утворенню судин пухлини, припиняючи тим самим її розвиток.
  2. Користь шпинату безсумнівна через його насиченості поживними речовинами. Тільки бобові містять більшу кількість білка, ніж ця зелень. Цілий ряд вітамінів, наявних в ній, не руйнуються при тепловій обробці.
  3. Йод робить позитивний вплив на функціонування щитовидної залози.
  4. Відомі корисні властивості шпинату, що стимулюють роботу кишечника. Завдяки великому вмісту клітковини і хлорофілу він має проносну дію.
  5. У цьому зеленому овочі багато вітаміну К, який допомагає крові згортатися і утримує кальцій в кістковій тканині, сприяючи її зміцненню. За кількістю каротину його випереджає тільки морква. А наявність заліза сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові.
  6. Корисні властивості рослини полягають і в виведенні токсичних речовин, шлаків, що завдають організму шкоди.
  7. Це цінний продукт, що сприяє збереженню і покращенню зору завдяки тому, що в його складі є лютеїн і корисні речовини, що перешкоджають руйнуванню нервових клітин. Вживання їх в достатній кількості здатне зменшити шкоду, що наноситься здоров’ю при дистрофії сітківки. Лютеїн, накопичуючись, робить зір гострішим, знижує швидкість уставанія очей при їх напрузі.
  8. Регулярне вживання в їжу цього овочу добре впливає на стан зубів, ясен, зміцнює судини.
  9. Свіжоприготовлений сік сприяє очищенню організму, наповнює його енергією, покращує функціонування внутрішніх органів, прискорює обмін речовин.
  10. Рослина показано для вживання вагітним, годуючим мамам, дітям з самого раннього віку. Воно характеризується швидким переварюванням і хорошим засвоєнням, наявні в ньому корисні речовини активізують роботу підшлункової залози і слинної.
  11. Ця рослина є складовою частиною дієтичних меню, як при багатьох хворобах, так і при схудненні. Цьому сприяли, крім вищевказаних, сечогінні, протизапальні, тонізуючі властивості шпинату.
  12. Вживання рослини підвищує стресостійкість, бере участь у виробництві необхідних організму гормонів, нормалізує обмін вуглеводів.
  13. Містить цілий список вітамінів і мікроелементів благотворно впливають на стан шкіри.

↑ зміст

Шкода шпинату

Шпинат — корисні властивості і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *