Сир — корисні і шкідливі властивості кисломолочного продукту

Сир користь і шкода — це тема, про яку ми зараз постараємося розповісти. Сир є найціннішим і смачним кисломолочним продуктом, його користь доведена давно. Він займає гідне місце, серед безлічі продуктів, які необхідні для підтримки нормального стану людського організму.

Роблять його з натурального молока, за допомогою сквашування, відокремлюючи сир від сироватки. Для цього процесу використовують кисло — молочні бактерії. При цьому всі корисні і важливі речовини для організму залишаються в сирі. Продукт являє собою білу або ж жовтувату масу, з приємним запахом. На смак він м’який і ніжний. Точних відомостей, коли він з’явився нету, але те, що його вживали багато століть назад доведено.

↑ зміст

Класифікація сиру

На сьогоднішній день наша промисловість представляє велику різноманітність даного продукту. Існує кваліфікація, яка ґрунтується на відсотку жиру, тому виділяється кілька його видів.

  • Жирний.
  • Класичний.
  • Жирний.
  • Нежирний.
  • Знежирений.

Жирний сир досить калорійний, а знежирений містить близько 90 ккал. Знежирений і зернений дуже добре допомагають скинути зайву вагу. Крім цього, даний молочний продукт може бути кислотний і кислотно — сичужний, це залежить від застосовуваної закваски. Також в наші дні сир виробляють з різних видів молока. Тому готують продукт з натурального молока, нормалізованого, відновленого і рекомбинированного.

Також особливу увагу хочеться приділити домашньому сиру, його користь набагато більше, ніж шкоди. Він буває як жирний, так і знежирений, ще можна приготувати і зернений. Такий продукт в домашніх умовах роблять, нагріваючи свіжу кисле молоко на водяній бані. Коли згусток відокремиться, сироватку зціджують, а отриману масу кладуть на кілька годин під прес. Безумовно, готувати його потрібно дотримуючись чистоту і акуратність.

↑ зміст

Склад сиру

  • Вуглеводи.
  • Білки.
  • Жири.
  • Вітаміни А, В, Е і т. Д.
  • Кальцій і фосфор.
  • Амінікіслоти

Застосування в кулінарії

Користь сиру робить його досить популярним продукт харчування. З нього можна приготувати безліч страв, таких як вареники, ватрушки, сирники, сирники і т. Д. Також промисловість випускає різні смачні десерти на основі сиру, з додаванням фруктів, які люблять як дорослі, так і діти.

Користь сиру

Практично кожному відомо, що приріст продукту, незалежно від того знежирений, жирний він, або зернений, в великому вмісті кальцію, а також безлічі інших елементів, які так необхідні для правильного функціонування організму. Продукт легко засвоюється, підвищує тонус і сприятливо впливає практично на всі органи.

Крім цього, користь сиру, в тому, що він запобігає безліч захворювань, підвищує імунітет, сприяє зміцненню організму . Особлива його користь у змісті кальцію і фосфору. Ці мінерали необхідні для кісткової системи, тому з раннього дитинства даний продукт повинен бути присутнім в раціоні. Також кальцій необхідний і для нормального росту здорових зубів і нігтів. Як відомо білки — одні з важливих елементів для організму людини, цей кисломолочний продукт незамінний для майбутніх мам і дітей, літніх людей,

↑ зміст

Знежирений і зернений сир

<

Особливо корисний для дієтичного харчування знежирений і зернений вид даного продукту. Завдяки низькій калорійності він сприяє швидкому зниженню ваги. Великою популярністю користується зернений продукт, так як він дуже смачний, має великий вміст білка, добре засвоюється, рекомендований в дитячому, дієтичному і спортивному харчуванні. Також добре вживати людям похилого віку. Крім цього, він практично не має протипоказань, якщо зернистий сир вживати в міру його користь буде очевидна.

↑ зміст

Користь на практиці

Багато фахівців рекомендують сир при серцево — судинних захворюваннях, хворобах нервової системи, верхніх дихальних шляхів. Входить до його складу вітамін А, поліпшує зір, бореться з такою недугою, як куряча сліпота. Значна користь і при захворюваннях шлунково — кишкового тракту, незамінний сир для нормальної роботи печінки. Зміцнює імунітет, додає сили, знижує втому. Важливі елементи допомагають підтримувати нормальний рівень гемоглобіну в крові. Крім вживання в їжу, сир застосовують і зовнішньо. Давно перевірений засіб при простудних захворюваннях — компреси з сиру і меду. Дуже корисний даний продукт і для шкіри, з нього роблять різні маски, компреси і т. Д.

↑ зміст

Шкода від вживання

  • Не дивлячись на велику користь, сир може нанести і шкода. Кожен день можна вживати не більше 100 — 200г продукту, так як переїдання негативно впливає.
  • Жирний сир у великих кількостях підвищує рівень холестерину, а це може викликати ожиріння і атеросклероз. Для того щоб не виникли дані проблеми найкраще вживати знежирений або зернения продукт.
  • Може завдати шкоди він і ниркам, так як він містить велику кількість білка, що не дуже добре для хворих нирок.
  • Обережно потрібно вживати зернения, втім, як і інші види сиру тим, хто схильний до алергії і має індивідуальну непереносимість.
  • Добре не їсти цей продукт і людям з сечокам’яною хворобою і хворобами жовчного міхура.
  • Також не бажано вживати знежирений і зернения сир, тим, хто страждає недугами шлунково — кишкового тракту.
  • У продукті можуть швидко розвиватися кишкові палички, а це викликає отруєння і різні інфекційні хвороби. Тому необхідно ретельно стежити за терміном придатності, і ні в якому разі не вживати прострочений, щоб його шкода, не позначився негативно на здоров’я. Для цього необхідно знати, що зберігати його потрібно тільки в холодильнику, бажано не в поліетиленових пакетах.

Не треба забувати, що кожен продукт, крім користі може завдати шкоди, це стосується і сиру. А ми сподіваємося, що вищесказане інформація вам в цьому допоможе розібратися.

Сир — корисні і шкідливі властивості кисломолочного продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *