Скумбрія — корисні і шкідливі властивості риби

Зміст статті:

Одна з умов міцного здоров’я і довголіття — повноцінне харчування. Людина щодня повинен отримувати необхідні йому вітаміни, мікро- і макроелементи. Грамотно складене меню обов’язково має мати в своєму складі рибу. Її користь для організму відома вже давно. Ще за часів СРСР щочетверга — це традиційно рибний день.

Скумбрія: вміст корисних речовин

Перш за все, скумбрія (інша назва макрель) — відмінне джерело білка. Він легко засвоюється організмом, в 3 рази швидше, ніж яловичина або курятина. Добову норму білка організм отримає все з 200 грамами риби. У порівнянні з білою рибою, скумбрія має в 2 рази меншу калорійність.

Риба дуже цінна для дієтичного харчування завдяки багатому вмісту вітамін. Особливо багато в ній вітаміну D. Скумбрія — один з найбагатших натуральних джерел вітаміну D в світі.

В ній містяться практично всі вітаміни групи В, особливо багато вітамінів В9 (фолієва кислота) і В12. Досить в рибі і вітаміну РР (нікотинової кислоти).

Скумбрія має найвищий вміст корисних для організму омега-3 жирних кислот серед жирних риб елітних сортів.

Користь макрелі забезпечується мікро- і макроелементами, якими багате м’ясо цієї риби. Це — фосфор, йод, кальцій, калій, натрій, магній, мідь, марганець, фтор і цинк, сірка, залізо.

Добова потреба організму у фосфорі і калії задовольнить споживання відповідно 300 і 400 г скумбрії. Чим так важливий фосфор для організму? Не тільки в стані скелета, але і в тому, що він — один з головних учасників побудови багатьох ферментів. Вони в свою чергу є каталізаторами хімічних реакцій в організмі. Як висновок, скумбрія благотворно впливає на життєдіяльність організму в цілому.

↑ зміст

Для кого корисна скумбрія

Висока поживна цінність і низька калорійність роблять скумбрію прекрасною їжею для дієтичного харчування, для спортсменів, а також для тих, хто бажає скинути зайві кілограми. Присутній у великій кількості в скумбрії вітамін В12 бере участь у розщепленні жирів, забезпечуючи їх правильне засвоєння і виведення з організму. Саме це не дає можливості жиру накопичуватися в організмі, відкладаючись там, де не потрібно — на животі, стегнах і сідницях.

Користь скумбрії для організму людини полягає в її здатності:

  • благотворного впливу на нервову систему,
  • надавати оздоровчий ефект на скелет, кістки, хрящі (кісткову тканину). Це робить її особливо цінною для зростаючого організму підлітка і потребує додаткових «будівельну цеглу» опорно-рухового апарату людей похилого віку,
  • значно знижувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань,
  • зменшувати ризик тромбоутворення, покращувати кровотік в капілярах,
  • підвищувати потенцію чоловіків і сексуальне бажання жінок,
  • стимулювати лактацію,
  • підвищувати гостроту зору,
  • знижувати рівень «поганого» холестерину,
  • послаблювати симптоми псоріазу,
  • значно знижувати ризик виникнення астми,
  • підвищити гемоглобін,
  • протистояти таким серйозним захворюванням, як атеросклероз, ревматоїдний артрит і хвороби Альцгеймера.

Регулярне вживання скумбрії в їжу сприяє зміцненню імунної системи. Для дітей користь цієї риби в тому, що вона — прекрасне природне засіб профілактики рахіту.

Риб’ячий жир зміцнює клітинні мембрани, захищаючи їх від проникнення шкідливих вільних радикалів, що перешкоджає розвитку новоутворень, в тому числі злоякісних (онкологія) .

Цікаво, що останні дослідження безперечно довели здатність риб’ячого жиру, в тому числі і макрелі, регенерувати і оновлювати клітини організму, а отже надавати омолоджуючий ефект .

Скумбрія обов’язково має бути присутня в раціоні жінок, стурбованих своєю красою. Її вживання дуже благотворно позначається на стані шкіри будь-якого типу, волосся і нігтів, а також зубів.

↑ зміст

Все добре в міру

Вище була детально описана користь скумбрії для організму. Обов’язково необхідно описати потенційну шкоду макрелі для здоров’я при неправильному її вживанні.

Скумбрія — дуже корисна риба. Її м’ясо жирне, м’яке, ніжне. Важко уявити, що ця елітна риба може принести шкоду людині. Однак для того, щоб від вживання макрелі була тільки користь, щоб вона принесла організму оздоровлення і зміцнила сили, необхідно пам’ятати, що:

  • скумбрію найкраще вживати у відвареному або запеченому вигляді,
  • така обробка риби, як холодну, а тим більше гаряче копчення, часто завдає здоров’ю відчутної шкоди, негативно позначається на здоров’ї шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура,
  • не рекомендується їсти солону скумбрію людям, страждаючим захворюваннями нирок, сечостатевої системи. Шкода солоної риби для гіпертоніків полягає в затримці рідини в організмі, що провокує підняття тиску,
  • діти до 5 років можуть з’їдати 1 шматочок риби в день 1-2 рази в тиждень, діти старшого віку, від 5 до 12 років, можуть з’їдати по 1-2 шматочки рибки 2-3 рази в тиждень. Діти, старше 12 років, і дорослі можуть з’їдати по 1-2 шматочки скумбрії в день, але 4-5 разів на тиждень. Людям похилого віку, після 60-ти, краще обмежити кількість скумбрії до 1-2 шматків в день 2-3 рази в тиждень. Порушення рекомендацій дієтологів може спровокувати збій роботи шлунково-кишкового тракту і принести здоров’ю людини шкоди замість очікуваної користі.

Таким чином, правильний рибний раціон не тільки поверне організму сили, відновить імунітет і позбавить від багатьох недуг, але також попередить розвиток багатьох захворювань.

Скумбрія — корисні і шкідливі властивості риби

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *