Слива — застосування, користь і шкода

Слива — один з найдавніших фруктів, який з’явився на територіях між гірськими ланцюгами Кавказу та Алтаю. В Європу його завезли сирійці, де цей плід відразу отримав величезну популярність завдяки своєму прекрасному смаку.

Сьогодні зливу — це повноправний житель практично кожного присадибної ділянки, так як рослина, незалежно від сорту, прекрасно приживається в самих різних кліматичних умовах. Вживати цей фрукт найкраще в свіжому вигляді, але в невеликих кількостях, щоб не заподіяти своєму здоров’ю шкоду, а на зиму можна робити заготовки у вигляді варення, джему або компоту.

↑ зміст

Користь сливи

Величезна цінність і користь цього фрукта міститься в його складі, а це:

  • ряд вітамінів: А, В, С, Е, РР;
  • мінерали: калій, фосфор, кальцій, магній, цинк, йод, нікель, кобальт, кремній, молібден, фтор, хром, марганець, мідь, залізо, сірка, хлор;
  • харчові волокна;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • органічні кислоти.

Вітамінний склад

Користь сливи дуже велика, про що красномовно говорить її вітамінний склад.

Вітамін Р здатний зберігатися в даному фрукті навіть після його переробки. А впливає він на наступні процеси в організмі:

  • зміцнює стінки судин;
  • приводить в норму кров’яний тиск.

Вітаміни групи В дуже корисні для нормальної роботи центральної нервової системи, що дозволяє підтримувати гарний настрій і бадьорість духу.

Слива дуже багата на вітамін С, який чудово зміцнює імунітет. А адже це так важливо восени (коли і дозріває даний фрукт), так як профілактику простудних захворювань рекомендується проводити мінімум за місяць до настання холодів, а, відповідно, до початку очікуваного піку захворюваності.

↑ зміст

Мікроелементи

Користь мікроелементів для організму також досить висока. З величезного списку цих речовин, хочеться виділити наступні:

  • цинк — робить позитивний вплив на стан шкіри, волосся і нігтів, а в комплексі з антиоксидантами здатний попередити передчасне старіння клітин;
  • калій — цей компонент має дуже велике значення, так як корисний при захворюваннях серцево-судинної системи, особливо при проявах гіпертонії, бере участь у підтримці кислотно-лужного балансу, допомагає передавати нервові імпульси, а також має сечогінну дію;
  • залізо — приводить в норму кількість гемоглобіну в крові.

↑ зміст

Показання для вживання слив

Плоди слив дуже легко перетравлюються і засвоюються. Тому показаннями для вживання в їжу стають атонія кишечника і запори. Користь чорносливу полягає в його здатності виводити з організму холестерин, а свіжий фрукт рекомендований до вживання при різних захворюваннях нирок і для секреції шлункового соку. Ще вживання слив сприяє утворенню крові. Користь цих фруктів також обумовлена їх здатністю допомагати при:

  • хворобах, викликаних надлишком жовчі;
  • занадто високому рівні внутрішнього жару (високій температурі);
  • захворюваннях печінки;
  • запальних процесах ротової порожнини;
  • захворюваннях травного тракту;
  • подагрі;
  • ураженні серця;
  • відсутності апетиту.

↑ зміст

Дія на організм

Слива займає почесне місце в лікувальному раціоні, так як здатна позитивно впливати на роботу організму. Фрукти в свіжому і сушеному вигляді, компоти і натуральні сливові соки здатні надавати м’яку проносну дію.

Але щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю, необхідно знати, як вживати даний продукт для отримання певного результату. Наприклад, щоб домогтися проносного ефекту слід зробити наступне:

  • залити сливи крутим окропом (багато роблять помилку, починаючи кип’ятити плоди, додаючи при цьому цукор) і пити отриманий настій протягом дня;
  • вранці натщесерце з’їдати по 2-3 сливи;
  • при сильних запорах, сливи необхідно прокип’ятити разом з невеликою кількістю вівса, процідити відвар і пити його кілька разів в день.

Користь і цінність сливи полягає також в її здатності нормалізувати водні обмінні процеси в організмі, завдяки її сечогінній дії.

↑ зміст

Використання сливи в косметичних цілях

Сливу корисно вживати не тільки всередину, але і використовувати її як зовнішній засіб, при цьому можливість нанести шкірі шкоди повністю виключається. Наприклад, маски з сливової м’якоттю допомагають відновити клітини шкіри, роблячи її свіжою і пружною. Для цього перед сном на обличчя необхідно накласти пюре зі слив, а через 15 хвилин змити його теплою водою. Така маска має прекрасний омолоджуючий, освіжаючим, зволожуючим і живильним ефектом.

Слива — це користь і для волосся. Щоб їх зміцнити, плоди необхідно подрібнити до стану однорідної кашки і нанести у вигляді маски на кілька хвилин на корені . Приблизно через 30 хвилин змити суміш теплою водою і вимити волосся шампунем.

↑ зміст

Чи може зливу принести шкоду?

Слива, як і будь-який інший харчовий продукт, має свої протипоказання і в деяких випадках може принести шкоду. Особливо акуратно її необхідно включати в свій раціон наступними категоріями людей:

  • страждають ожирінням і хворіють на цукровий діабет, так як слива містить в своєму складі велику кількість цукру;
  • при ревматичних болях, що обумовлено здатністю сливи виводити рідину з організму;
  • при підвищеній кислотності шлунка і захворюваннях шлунково-кишкового тракту в період загострення;
  • дітям до 12 років слід обмежити вживання цього фрукта, так як він може стати причиною болів в шлунку і кишечнику.

Зливи можуть принести шкоду і здоровій людині, якщо за один прийом з’їсти велику їх кількість. Фрукти можуть перевантажити шлунок, що стане причиною підвищеного газоутворення і дискомфорту. Оптимальна кількість для одного прийому — 5-6 плодів.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду сливи

Слива — застосування, користь і шкода
4 (80%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *