Сочевиця — показання та протипоказання до вживання

Коли нам потрібно купити крупу, ми віддаємо перевагу рису, гречки, перлової і ячної крупі, гороху, квасолі, і практично мало хто пам’ятає про таку чудову білковому продукті, як сочевиця. А дарма, адже її шанували ще з часів цивілізації стародавнього Єгипту і активно використовували в раціоні харчування.

Батьківщиною сочевиці вважається Південна Азія, а ось на європейські столи вона потрапила в кінці 11 століття, і стала одним з основних продуктів , адже її корисні властивості важко було недооцінити. До цього дня в багатьох німецькомовних країнах вважається наявність страв з сочевиці в будинку символом благополуччя і щасливого життя.

В 12 столітті сочевиця була завезена в Росію, і міцно закріпилася в якості основного продовольчого продукту, оскільки юшка і хлібні коржі з сочевиці були практично на кожному столі наших предків. У лаврі Київської Печери монахами також шанувався цей чудовий продукт і активно використовувався в раціоні харчування. Мало хто знає, що в кінці 19 століття, ці корисні боби врятували життя багатьох мільйонів людей в Росії під час найсильнішої посухи від голоду.

↑ зміст

Сочевиця — користь і шкода цієї рослини

<>
Важливо знати!
<>
Про це повинен знати КОЖЕН! Неймовірно, АЛЕ ФАКТ! Вчені встановили СТРАШНУ взаємозв’язок. Виявляється, що причиною 50% всіх захворювань є БАКТЕРИИ і ПАРАЗИТИ, такі як Лямблії, Аскарида і Токсокара. Чим небезпечні ці паразити? Вони можуть позбавляти здоров’я і НАВІТЬ ЖИТТЯ, адже безпосередньо впливають на імунну систему, завдаючи непоправної шкоди. У 95% випадків імунна система виявляється безсилою перед бактеріями, і захворювання не змусять себе довго чекати.
Щоб раз і назавжди забути про паразитів, зберігши своє здоров’я, експерти та науковці радять приймати ЗА 1 РУБЛЬ …..

Читати далі .. »

Як і всі бобові культури, сочевиця багата рослинною клітковиною, містить корисні мінеральні елементи, вітаміни і білки. Наприклад, стограмова порція приготованої страви містить близько 14 гр. рослинного волокна, яке зменшує природну потребу організму в калоріях на 7 ─ 9%.

Ці властивості сочевиці не могли залишитися непоміченими дієтологами, які виділили корисні для організму можливості:

  • контроль апетиту і задоволення в харчовій потреби
  • профілактика і нормалізація роботи органів шлунково-кишкового тракту
  • запобігання непрохідності кишечника і запорів, і установка контролю над зміною власної ваги.

Якщо розглядати сочевицю з точки зору змісту протеїну ─ білка рослинного походження, то необхідно виділити такі її властивості як простота засвоєння організмом і ситність. Вміст білка становить від 22 до 25% на 100 гр. чечевиці бобів, а вуглеводів близько 50% . Страви з сочевиці залишають відчуття ситості після прийому їжі протягом 1.5 ─ 2 годин. Вона також багата на вітаміни, основні з яких вітамін В1 і фолієва кислота.

↑ зміст

Про шкідливі якостях сочевиці

Незважаючи на те, що корисні властивості сочевиці очевидні, вона може надавати і негативний вплив.

  • Для людського організму шкоди сочевиці може проявляється в разі переїдання. Оскільки волокна клітковини практично не засвоюються в тонкому кишечнику, то це призводить до скупчення великої кількості газів в товстому, викликаючи метеоризм. Це може також призвести до шлункових спазмів.
  • При частому переїданні цього продукту, в шлунок потрапляє амінокислота ─ лізин, яка може сприяти утворенню в жовчовивідних протоках каменів і впливати на підвищення рівня холестерину.
  • Також шкода сочевиці може бути обумовлений порушенням фільтраційних функцій нирок, що в подальшому призводить до їх захворювання.
  • Оскільки всі бобові багаті таким елементом, як калій, слід утриматися від частого вживання чечевиці страв, так це з часом може призвести до порушення серцевого ритму, загальної втоми і навіть до незначного оніміння кінцівок. Тому шкода сочевиці не може бути недооцінений.

В цілому, перераховані вище негативні властивості цього продукту слід враховувати при формуванні раціону харчування людям, схильним до різних захворювань шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.

↑ зміст

Ще про користь чечевиці бобів

Чи знаєте Ви, що сочевиця повинна бути обов’язковим продуктом в раціоні людей, які страждають підвищеним рівнем холестерину і цукровим діабетом? Виявляється, вчені виявили такі корисні властивості її бобів, як сприяння зниженню рівня цукру в крові і стабілізації кров’яного тиску. Також корисні впливу сочевиця надає людям, що страждають різними формами коліту, виразкою шлунка і 12-палої кишки. Тому необхідно робити бобове пюре і вживати його двічі в тиждень.

Сочевиця не здатна накопичувати радіонукліди і токсичні речовини, тому вважається екологічно чистим натуральним продуктом. Багата на фітоестрогени, сочевиця може перешкоджати утворенню ракових клітин, зокрема молочної залози.

Сочевичний боби шанують також вегетаріанці, оскільки вона багата на вітамін РР, який у великій кількості міститься в м’ясі. Цей вітамін сприяє нормальному розвитку кори головного мозку, а також протіканню багатьох біологічних реакцій організму. Корисні властивості вітаміну РР (він же нікотинова кислота або вітамін В3) не зникають навіть при тепловій обробці бобів під час приготування їжі.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду сочевиці

Сочевиця — показання та протипоказання до вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *