Сьомга — користь і протипоказання

Зміст статті:

Протягом довгого часу сьомга вважалася рибою, доступною лише «обраним». Делікатес з’являвся на столах багатих будинків і був ознакою достатку і благополуччя господарів. Сьогодні ж червона рибка — досить частий гість на будь-якому застілля, а купити її в будь-якому супермаркеті не складає ніяких труднощів.

І це добре, тому що сьомга — цінна знахідка для тих, хто прагне зберегти своє здоров’я, молодість і красу і віддає перевагу натуральним і корисним продуктам.

↑ зміст

Склад продукту

За свій незрівнянний смак і корисні властивості сьомга отримала назву «царської» або «королівської риби». Хороша вона в будь-якому вигляді — в солоному, маринованому, тушкованому, смаженому і ін. А ніжне м’ясо сьомги є джерелом легкозасвоюваного білка і інших елементів, необхідних нашому організму для його нормального функціонування.

До речі, вміст білка в 100 грамах продукту досягає половини його денної норми. Кількість вуглеводів ж дорівнює 0, що робить рибу досить популярним продуктом в дієтичному харчуванні, навіть незважаючи на значну кількість жирів (до 47% від загальної ваги). Втім, їх зміст різниться, залежно від середовища проживання сьомги. Рибка, що росла в природних водоймах, буде менш жирної і калорійної, ніж вирощена в штучних умовах. У середньому, 100 г продукту містить близько 150-180 ккал . З огляду на, що присутності сьомги в нашому раціоні достатньо в межах одного разу на тиждень, шкода для тих, що худнуть — мінімальний.

В складі продукту присутні:

  • вітаміни групи В, А, Е, РР, С, D, Н;
  • мікро- і макроелементи (калію, фосфор, хлор, натрій, магній, кальцій, йод, фтор, хром і ін.);
  • натуральні жирні кислоти

↑ зміст

Користь сьомги

У сьомги містяться всім відомі Омега-3 і Омега-6 кислоти, які сприяють продовженню молодості і дають заряд бадьорості організму. Речовини відповідають за нормалізацію рівня гормонів стресу, що викликають спазми серцевого м’яза, що, в свою чергу, знижує емоційну напругу, призводить до зникнення ознак депресії і втоми і поліпшення настрою.

Крім того, вони підтримують на належному рівні кількість лептину, який збільшує швидкість обміну речовин, сприяючи схудненню. Поліненасичені кислоти відмінно справляються з виведенням зайвого холестерину, тим самим роблячи позитивний вплив на роботу органів серцево-судинної системи.

Ризик розвитку кардіологічних захворювань знижується і завдяки збалансованому складу вітамінів і мікроелементів, що знаходяться в сьомзі. Вони зміцнюють артерії і підтримують тонус і еластичність кровоносних судин, що особливо важливо для осіб похилого віку. Нерідко сьомга рекомендується і як профілактичний засіб старечого недоумства.

Що стосується Омега-3 і -6 кислот, то поряд з вітамінами А і Е, ці речовини покращують стан шкіри, сприяють більш швидкій регенерації шкірних покривів, зміцненню і росту волосся. Сьомга обов’язково повинна входити в раціон людей, які тривалий час перебувають на сонці. Продукт мінімізує шкоду небезпечного сонячного випромінювання, підвищує опірність шкіри до опіків і рятує від їх наслідків.

Користь сьомги — і у великій кількості мелатоніну. Цей компонент запускає процеси омолодження на клітинному рівні і дозволяє перемогти безсоння. Фосфор і вітамін D позитивно впливають на роботу центральної нервової системи, зростання кісткових тканин і фізичної сили. Вітамін А підвищує гостроту зору, а вітамін В6 відповідає за жіноче здоров’я, запобігаючи розвитку гінекологічних та онкологічних захворювань і нормалізуючи функціонування репродуктивної системи.

На відміну від білка, що міститься в м’ясі птиці або риби, амінокислоти, присутні в сьомзі , потрапляють в організм вже протягом години після початку процесу перетравлення їжі. Вони легше перетравлюються, тому ця смачна рибка показана людям з хворим шлунком. В принципі, замінити їй м’ясо можна без проблем — склад сьомги настільки збалансований, що брак тих чи інших компонентів організм відчувати не буде.

↑ зміст

А чи є шкода

ock_id_3 «> <>

Чи може сьомга завдати шкоди — питання, яке цікавить багатьох. Навіть незважаючи на масу цінних властивостей, ця риба, як і будь-який інший продукт, має ряд протипоказань. Тому, перш ніж включати сьомгу в свій раціон, варто обов’язково з ними ознайомитися, а в деяких випадках і проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути неприємних наслідків.

  • Наприклад, багато американських лікарів вважають, що вживати сьомгу в їжу вкрай небажано. Її м’яса властива особливість накопичувати ртуть, і чим більше вік риби, тим більше її шкода, адже кількість небезпечної речовини з роками тільки збільшується.
  • Людям з харчовою алергією необхідно обмежити кількість уживаного продукту, а то і цілком виключити його з раціону. Тільки так вдасться уникнути прояву алергічних реакцій, свербіння і почервоніння шкірних покривів.
  • Не варто ласувати морепродуктів і годуючим мамам, особливо відразу після народження малюка. Сьомга може викликати реакцію в ще несформований ЖКТ дитини і навіть висипання на тілі немовляти.
  • слабосоленої рибу слід з обережністю вживати людям із захворюваннями печінки і нирок.
  • А ось від смаженої сьомги краще взагалі відмовитися — користі від жирної і приготованої на маслі риби не буде практично ніякої. Зате шкода очевидна.

І на закінчення невеликий рада — вибираючи рибу в магазині або на ринку, в першу чергу, потрібно звернути увагу на її колір. Він повинен бути в відтінках між персиковим і рожевим. Жир повинен бути білим, але не жовтим, а м’ясо — соковитим, неподветренним. Як бачите — нічого складного.

Тепер настав самий час зайнятися пошуком цікавих рецептів і пригостити своїх близьких смачним і надзвичайно корисним стравою з царської риби.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду сьомги

Сьомга — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *