Соя — суцільна користь або непоправної шкоди?

Соя — один з тих продуктів, з яким відношення лікарів і дієтологів вельми неоднозначне. Одні, вважають, що цей продукт суцільна користь і він незамінний для людського організму, інші наводять аргументи щодо того, що соя здатна нанести людині непоправної шкоди. Наскільки корисний і шкідливий даний продукт для людини, ми і розповімо в нашій статті.

Харчова цінність сої

Сою використовують у виробництві досить великої кількості продуктів: шоколад, молоко, печиво, соус, сир, м’ясо, макарони і т.д. На упаковках соя позначена як рослинний білок або E 479. Соя досить дешеву сировину, тому її використовують повсюдно в тому числі і для того щоб знизити собівартість продукції.

Але, тим не менш, соя має ряд незамінних для організму цінних і поживних речовин. Наприклад:

  • Високий вміст білка. Саме тому сою рекомендують вживати в їжу діабетикам і людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями.
  • Велика кількість вітамінів A і E, що мають антиоксидантні властивості.
  • Лецитин, що впливає на прискорення обміну речовин. Тому регулярне вживання сої дозволяє нормалізувати вагу. Ще одним побічним ефектом лецитину є зниження рівня холестерину в крові.
  • Фосфоліпіди, за рахунок яких відбувається очищення жовчовивідних проток.
  • Жирні кислоти, незамінні для нормального функціонування організму в цілому;
  • Изофлавони, речовини, які захищають організм від утворення ракових клітин.
  • Токоферол, зміцнює імунітет і сповільнює процеси старіння в організмі.

І це далеко не весь перелік корисних речовин, що містяться в сої. Вона також багата різними мікро- і макроелементами та вітамінами. Серед мікроелементів у великій кількості містяться бор, марганець, залізо, алюміній, нікель, кобальт, мідь, йод і молібден. Серед макроелементів — кальцій, сірка, фосфор, калій, магній, кремній, і натрій.

Ну і звичайно, соя є дієтичним продуктом, оскільки містить мінімальну кількість калорій і надовго залишає відчуття насичення. Наприклад, користь соєвого соусу полягає не тільки в тому, що це корисно, але і дуже смачно. Цей продукт дозволяє урізноманітнити раціон і надати простим стравам особливого вишуканий смак. Тому регулярне вживання сої дозволяє не переїдати і тримати апетит під контролем, але при цьому харчуватися різноманітно.

↑ зміст

Користь сої для жіночого організму

Користь для жінок при вживанні сої досить вагома. Отже, соя:

  • Запобігає появи раку грудей. Соя продовжує менструальний цикл (на три-чотири), тим самим знижуючи викид гормону екстрагена в кров — а це найкраща профілактика появу раку грудей. Унікальний склад сої є аналогом тих препаратів, які застосовують онкологічні хворі. Тільки на відміну від них, у сої відсутні побічні ефекти. Саме тому таким хворим вживання сої не просто корисно, а й показано лікарями.
  • Послаблює вплив клімаксу на організм жінки. А саме дозволяє боротися з остеопорозом і приливами. Це відбувається за рахунок входять до складу сої у великій кількості кальцію і естрогеноподібних ізофлавонів, недолік в яких і призводить до цієї симптоматиці.
  • Допомагає нормалізувати вагу. Соєві продукти містять у великій кількості лецитин, який запобігає накопиченню в печінці надлишку жирів. Тобто сприяє їх досить інтенсивному згорянню. За рахунок цього, надмірна вага йде досить легко і швидко.

↑ зміст

Різноманітність продуктів з сої

Різноманітність продуктів з сої вражає уяву: соєве молоко, харчові добавки, м’ясо, ковбаси, соус із сої та багато іншого. Варто відзначити, що вживання в раціоні соєвих харчових добавок вкрай небажано. Адже, в разі, якщо в організмі людини починається пухлинний процес, то такі добавки його простимулюють і тільки погіршать ситуацію.

Краще вживати натуральні екологічно чисті соєві продукти: соус, молоко, м’ясо, сир . Вони не тільки принесуть користь організму, але і урізноманітнюють раціон. Крім того, варто згадати, що клітковина сої сама по собі дуже цінна. Адже її регулярне вживання захищає товсту кишку від утворення ракових пухлин.

Також слід враховувати, що соя має специфічний присмак, тому потрібно бути до цього готовим. Але в більшій мірі все залежить від того, як цей продукт уявити. Тобто враження про нього може сформуватися до того, як людина його покуштує.

Наприклад, щоб приготувати соєве м’ясо, його потрібно попередньо залити окропом. Коли м’ясо розбухне, його слід злегка віджати і тушкувати з пряними травами, цибулею і перцем до готовності. Ця страва відмінно підійде до спагетті або каші.

Соєве молоко можна використовувати в якості добавки в каві. Добре підходить молоко і для приготування різних супів.

Соєвий соус незамінний у вигляді заправки до салатів. Так само соус підійде і для приготування гарячих страв. Він додасть їм нотки вишуканості і огорне неповторним ароматом.

↑ зміст

Шкідливі властивості сої

Користь для людини від цього продукту очевидна, але в чому ж полягає шкода? Соя робить негативний вплив на роботу щитовидної залози. Тому будь-які захворювання ендокринної системи будуть протипоказанням для вживання цього продукту.

З одного боку ізофлавони корисні і дозволяють захистити організм від розвитку онколочісескіх захворювань. З іншого боку їх підвищений вміст викликає порушення кровообігу в мозку. Тобто сприяє розвитку таких захворювань, наприклад, як хвороба Альцгеймера. Крім того, підвищена кількість фітоестрогенів знижує ріст клітин у мозку, а відповідно і уповільнюють мозкову активність.

Вживання продуктів з сої завдає непоправної шкоди дітям. Регулярно вживаючи в їжу соєвий соус, молоко або соєве м’ясо, у дітей порушується нормальний фізичний розвиток. У хлопчиків цей процес сповільнюється, у дівчаток навпаки розвивається більш швидкими темпами. Тому соя суворо заборонено до вживання дітям до трьох років, а найкраще до підліткового віку. Також соя протипоказана вагітним жінкам, особливо в перший триместр . Крім того, соєві боби є продуктом, здатним викликати сильні алергічні реакції. Це стосується в першу чергу до дітей до трьох років.

Крім того, в сої присутня у великій кількості щавлева кислота, яка є джерелом виникнення сечокам’яної хвороби.

Також слід згадати, що вживати в їжу потрібно тільки екологічно чисті натуральні соєві боби. Вживання генномодифікованих продуктів, в тому числі і таких соєвих виробів як м’ясо, молоко, соус можуть викликати мутації на рівні генів, що може привести до досить сумних наслідків.

↑ зміст

Соєві генномодифіковані боби

Вже давно відомо, що виробники всіма силами намагаються знизити собівартість своєї продукції, щоб збільшить розмір прибутку, яка впаде в їхні кишені. І тут немає місця дискусіям про те, якої шкоди ці продукти можуть завдати здоров’ю людини.

Одне з перших місць по поширеності генетично модифікованих продуктів як раз і займає соя. Така соя має досить значний спектр застосування, і це не тільки соус, молоко та соєве м’ясо, це практично всі продукти, які виробляються людиною.

Популярність геномодифікованої сої пов’язана з тим, що звичайну сою виростити досить складно, адже вона вимагає постійного догляду. Генномодифікована, навпаки, зростає досить добре і, найголовніше, не сприйнятлива до ряду добрив, які використовують для знищення бур’янів.

Виробником такої сої є Аргентина. Площі посівів сої вражають уяви. Їх можна порівняти з розмірами Великобританії. При цьому кількість площ, на яких вирощується ГМО соя, щорічно тільки збільшується. І це пов’язано, в першу чергу, з постійно зростаючими потребами населення.

Соя виростає у вологому і теплому грунті, а це ідеальні умови для проростання бур’янів. Тому вирощування генномодіцірованной сої є більш вигідним з економічної точки зору, якщо не враховувати якої шкоди вона може завдати здоров’ю людини.

Генномодифікована соя містить в собі важкий гербецід- Раундап. У його склад входить bt-вірус, який при потраплянні в організм змінює його генетику. Так, наприклад, коли в природних умовах запилення звичайних рослин, відбувається генномодифікованої, то з часом звичайні рослини стають безплідними. Як це відіб’ється на людстві, яке кожного дня вживають ГМО сою в віддаленому майбутньому навіть страшно уявити.

Таким чином, цілком зрозуміло, чому з одного боку користь від вживання сої досить велика, а з іншого боку великий і ту шкоду, яку вона завдає здоров’ю людини, при її регулярному вживанні. А може справа тільки в тому, що не варто вживати продукти, що містять геномодифіковану сою і тоді шкода, від вживання сої значно знизиться, а користь буде неоціненна? Або може просто відмовитися від сої і замінити її іншими не менш корисними продуктами, що містять ті ж вітаміни і мікроелементи?

Кожен сам повинен відповісти собі на ці питання, адже на кону стоїть здоров’я всього людства. Що буде, якщо невблаганні апетити все більше і більше будуть споживати геномодифікованої сої, нікому не відомо. Але ясно одне, поки буде високий попит на цю продукцію, до тих пір Аргентина буде намагатися виростити якомога більше геномодифікованої сої і нагодувати нею людство. А потім ми невпинно ходимо по лікарях і безуспішно намагаємося знайти причини всіх своїх болячок.

Зупиніться і оціните якість тих продуктів, які ви вживаєте щодня. Адже саме їжа дозволяє людині жити, рости і розвиватися. Перегляньте свій раціон і можливо ви знайдете справжні корені ваших недуг.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду сої:

Соя — суцільна користь або непоправної шкоди?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *