Стевія — користь і шкода медової трави

Сьогодні, ні для кого не секрет шкоду цукру. Пошуки здорової альтернативи «білої смерті», привели до стевіі- невисокому рослині з сімейства складноцвітих, родом з Американського континенту.

Історія відкриття

Індіанці Південної Америки називали цю рослину «медової травою», завдяки вираженою солодощі листя. Відомо, що ще c V-VI століття місцеві аборигени сушили ця рослина і використовували для підсолоджування традиційного чаю — мате, або заварювали в чистому вигляді. Напій мав надзвичайно солодкий смак і характерний аромат. Крім того, майя, ацтекам, гуарані і іншим корінним народам Америки добре була відома вся користь рослини. Вони використовували траву в лікувальних цілях: при захворюваннях, болях в животі, для загоєння ран.

На відміну від індіанців, освічені європейці, які буквально влаштовували воїни, колонізували землі і звертали народи в рабство заради тростинного цукру, що не чули про «медовий рослині». Не дивлячись на те, що іспанські конкістадори під проводом Кортеса, не раз помічали застосування листя, Старий Світ не дізнався про нього до кінця XIX — початку XX століття.

Дослідженням «солодкого куща» зайнявся агроном Мойзес Бертоні, спільно з хіміком Овідій Ребауді. Отримати екстракт і детально описати рослину вдалося до 1903 році, а в ботанічні підручники увійшов як Steviarebaudiana (Bertoni) — увічнивши імена першовідкривачів. Проте, цим все обмежилося, стевія знову пішла в забуття більш ніж на чверть століття до 1931, коли французи Марк Брідель і Р. Лявей виявили активну речовину і описали фізико-хімічні властивості.

↑ зміст

Трохи «солодкої» хімії

Активна речовина листя стевії, які надають солодкий смак — це стевіозиди. Ці дітерпеновие глікозиди мають код Е960 в номенклатурі харчових добавок. Екстракт являє собою прозорі кристали солодше цукру в кілька сот разів. Для порівняння, 4 г чистого екстракту листя стевії рівносильні 10 кг сахарози. Калорійність 100 г сухого листя стевія становить близько 90 ккал, а 100 г екстракту — 0 ккал.

З огляду на властивості, стевія — це справжня знахідка для людей з цукровим діабетом, для яких протипоказано споживання простих углеводом, яким є цукор . На відміну від сумнівних синтетичних цукрозамінників (аспартам, сукралоза, цикламат натрію, невід), стевія є натуральною альтернативою, що не заподіює шкоди здоров’ю. Крім діабетиків, дарами «медового рослини» можуть користуватися всі, хто приділяє увагу споживанню калорій і кількості вуглеводів.

↑ зміст

Позитивні якості

Якщо перерахувати всі хімічні компоненти листя, вийде цілий науковий доповідь. Крім солодких глікозидів, стевія містить:

  • ефірні масла;
  • харчові волокна;
  • амінокислоти;
  • жирні кислоти;
  • вітаміни (A, B, C, E);
  • флавоноїди;
  • різні мікро і макроелементи (Zn, Fe, Ca, Na, K, Mg, Mn, Si, P, Se).

Виходячи з цього, користь очевидна.

Стевіозиди підсилюють секрецію інсуліну шляхом стимуляції острівців Лангергансапанкреаса. Інсулін — анаболічний гормон, який знижує рівень глюкози в крові і сприяє її накопиченню в м’язах і печінці у вигляді глікогену . Це особливо важливо для пацієнтів в предіабетіческой стадії. Самі по собі, не дивлячись на надзвичайно солодкий смак, стевізоіди не впливають на відсоток глюкози в крові, тому що не є вуглеводними молекулами.

Стевія упорядковує серцево-судинну систему, регулює артеріальний тиск, має сечогінний ефект. Крім того, позитивно позначається на травній системі: надає жовчогінний ефект, знижує кислотність шлунка, позбавляє від метеоризму і підсилює перистальтику кишечника.

Антисептичний і бактеріостатичну дію стевії проявляється в придушенні розмноження хвороботворних бактерій, в т.ч. стрептококів. Застосовується для профілактики стоматиту, фарингіту, ларингіту та інших ускладнень при застуді і грипі. Крім того, може входити до складу зубної пасти і ополіскувачі, припиняючи розвиток карієсу і запалення ясен.

↑ зміст

Негативні сторони

На сьогоднішній день, безпека підтверджена ВООЗ. Найбільшою популярністю користується в Китаї і Японії, де і розташовуються основні плантації «медового рослини».

Передбачуваний шкоду стевії не підтвердили жодні дослідження протягом більш ніж півстоліття. Думки, що стевіозиди володіють мутагенними і канцерогенними властивостями, а також завдають шкоди ендокринної та репродуктивної систем, нічим не обгрунтовані. На тварин, у яких спостерігалися збої в репродуктивних функціях після випробувань, використовували величезні дози підсолоджувача. Японські вчені встановили, що щоденні ін’єкції 4 г активної речовини на кг маси, що не завдали шкоди здоров’ю тварин.

Стевія була заборонена в США протягом тривалого часу, але явно з бюрократичних причин. У 2006 обмеження Снятина окремі глікозиди в екстракті листя, провівши чергові дослідження і виключивши шкоду цукрозамінника.

Абсолютно безпечною дозою для людини вважається 1.5 г чистого екстракту на 1 кг маси тіла. З огляду на, що в добу споживається на багато менше, шкода виключений поготів.

↑ зміст

Висновок

На сьогоднішній день, стевія є найбільш здоровою альтернативою цукру і синтетичним цукрозамінникам. Однак, не варто робити з «медового рослини» справжню панацею від усіх хвороб. В першу чергу, стевія — це спосіб замінити цукор, коли хочеться чогось солодкого. Це хороший засіб полегшити дієту при схудненні . Також не слід вважати цю рослину мало не альтернативою інсуліну хворим на цукровий діабет I типу. У разі СД II типу та пацієнтів в предіабетіческой стадії, стевія може надавати певний терапевтичний ефект, але ні в якому разі не замінювати основні медикаментозні засоби. Головна користь цього цукрозамінника при атеросклерозу та ожиріння — це зменшення споживання цукру, а в наслідків і зайвих калорій, які відкладаються у вигляді жиру.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду стевії:

Стевія — користь і шкода медової трави
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *