Суперечка про користь і шкоду чаю Мате

Чай з екзотичною назвою мате почав з’являтися в поле нашого зору не так давно, але вже придбав своїх шанувальників. Хоча він і вважається напоєм швидше екзотичного характеру, ніж повсякденного вжитку, але про його шкоду і користь сперечаються і зараз.

Деякі вчені стверджують, що чай мате заслуговує звання одного з найдавніших напоїв. Існують свідоцтва того факту, що корінні індійці почали пити напій з листя парагвайського падуба з початку 7-го тисячоліття до нашої ери. Вони зводили напій в ранг божественного за його смак і унікальні властивості і, природно, не помічали ніякої шкоди.

Колись «мате» називався просто посудину з гарбуза особливого сорту, в якому готувалося питво. А ось з чаєм його стали асоціювати трохи пізніше, за схожі якості. Строго кажучи, зовсім мате і не чай в даному разі. Якщо все чаї роблять з трьох листочків, що ростуть на верхівці чайного куща, то мату це молоденькі стебла і листя вічнозеленого падуба, родом з Парагваю.

Щоб приготувати напій, званий «парагвайським чаєм», беруть свіжі гілки, які не зриваючи з них листя. Потім сировину грунтовно просушується. Отриманий продукт піддають подрібнення до стану порошку. Чай пристойної якості, щоб від нього була користь, обов’язково повинен мати такі складові:

  • пил, вона є гарантом правильності сушки;
  • невеликі залишки стебла;
  • зламані шматки листя.

↑ зміст

Як правильно заварювати мате

Є у цього чаю деякі тонкощі заварювання — роблять це в специфічній ємності, званої «калабас» або «калебаса». Класичний варіант калебасу це гарбуз. Сучасні судини виготовляють з дерева, нержавіючих металів і навіть пластика. Вони різні за обсягом: деякі дозволять задовольнити спрагу великій компанії, інші створені для індивідуального смакування напою.

П’ють мате за допомогою трубочки з екзотичним найменуванням «бомбилья», на одному кінці її розташовується мундштук, а на іншому ситечко. Бомбилья завжди виготовляється з металу, хоча в оригінальному виконанні це порожнисті стебла рослин. Доповнює необхідний інвентар чайник, в якому кип’ятять воду.

Цінителі мате запевняють, що придбавши калабасу необхідно підготувати її до подальшого заварювання, щоб вся користь цього напою проявилася повністю. Для цього треба засипати суху суміш, приблизно на дві третини обсягу судини, залити водою високої температури. Не закриваючи кришкою, дати можливість судині постояти день, після чого вилити суміш і вологою ганчірочкою вичистити калебасу.

Саме таїнство приготування цього чаю називають «Севара», а людини, що займається цією справою, називають «севадор». Сам по собі це дуже захоплюючий процес, який не дозволяє поспішати: заварку заливають маленьким обсягом холодної води і залишають на деякий час для того, щоб вона розбухла, потім в саму середину вставляють бомбилью і додають в ємність гарячу води. Після закінчення пари хвилин можна насолоджуватися парагвайським чаєм, від якого одна користь, і шкоду звичайній людині напій зовсім не приносить.

↑ зміст

Як краще пити мате

Смакувати цей напій потрібно невеликими ковтками, витягаючи рідина з самої гущі, зосередженої на денці калабаса. Додавати воду, природно гарячу, можна неодноразово, тільки дозволяти їй, перебувати в посудині довго не рекомендується — це шкода для заварки, адже мате почне бродити, внаслідок чого утворюється гіркоту, вона оживляти стінки калабаса. В цьому випадку наступні заварки будуть гірчити, що додасть шкоду напою. Вважається, що весь смак чаю розкривається після четвертого додавання гарячої води. В мате можна додати цукор, молоко, лід.

Якщо ви п’єте мате досить рідко, то після чаювання бомбилью рекомендується помити і разом з калебаса перевернути, щоб дати воді стекти. При щоденному використанні цю посудину досить обполоснути і зберігати у вологому стані.

Процес матепиття для жителів південної Америки є таїнством, яке формувалася протягом тисячоліть. Тут не може бути присутнім поспіх або суєта. Процес триває півтори-дві години і краще щоб він відбувався в теплій обстановці або великою дружною компанії.

↑ зміст

Властивості мате

У сировину парагвайського вічнозеленого падуба, що застосовується при приготуванні мате, є величезна кількість кислот, органічного походження, різних мікроелементів, вітамін, а також ванілін, танін, теобромін, і навіть теофілін. Це, безсумнівно, доводить користь напою. Речовина теофілін діє як спазмолітик. Теобромін використовують при лікуванні безсоння і депресивних станів. Також в мате міститься матеин, а він, будучи аналогом кофеїну, не містить багатьох його побічних ефектів, тобто не завдає жодної шкоди організму. Ще одна користь парагвайського мате, це зниження проявів депресивних станів, тривожних синдромів . Для цього напою характерно стимулювання імунної системи людини. Мате добре усуває відчуття втоми, а також перешкоджає утворенню в м’язах молочної кислоти, це, звичайно ж, користь для спортсменів.

При всій суттєвою користь цього напою, є і речовини, що шкодять. Деякі з компонентів є стимуляторами розвитку новоутворень, і це відразу робить його протилежністю натуральному чаю, який пригнічує розвиток небезпечних клітин. Природно, у мате є свої протипоказання. Наприклад, він приносить шкоду тим, у кого спостерігається підвищена кислотність або захворювання нирок. Мате шкідливий маленьким дітям, жінкам, що чекають дитину, а також годуючим мамам.

Аналізуючи всю наявну інформацію про мате, краще дивитися на нього як на екзотичний напій. Шкода для організму вживання декількох чашок мате протягом тижня не приносить. А ось користь істотна, адже можна отримати величезне задоволення, насолоджуючись іноді незвичним смаком. Мате приємний і в той же час своєрідний чай, який, безсумнівно, має цілющі властивості. Варто спробувати його, і вже тоді складати свою думку про цю чудову напої.

↑ зміст

Відео про користь чаю Мате:

Суперечка про користь і шкоду чаю Мате

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *