Супи — користь і шкода для організму людини

Суп — традиційне блюдо для всіх народів світу. Залежно від інгредієнтів він може бути калорійним або дієтичним, легким або ситним. Це може бути пісний бульйон з невеликою кількістю овочів, густий і наваристий борщ, або вишуканий суп-пюре, що тане в роті.

Нам з дитинства вселяли, що перші страви корисні. Але сьогодні у них багато противників. Отже, що переважує на шальках терезів — користь чи шкода? Давайте розбиратися.

Користь

Бульйон, приготований на якісному м’ясі не викликає алергію, містить більшість необхідних корисних речовин.

Основні плюси перших страв:

  • Швидко засвоюються
  • Стимулюють травлення
  • Зігрівають
  • Підвищують апетит
  • Нормалізують артеріальний тиск

Супи-пюре на овочевому, слабкому м’ясному або рибному бульйоні показані при діабеті, а так же хворобах шлунка. На курячому або телячу бульйоні можна готувати супи для дітей дитсадівського і молодшого шкільного віку.

↑ зміст

Популярні супи в нашому раціоні

Курячий

Курячий бульйон містить речовини, які пригнічують запальні процеси. Він корисний при ангіні, грипі, атеросклерозі. Його люблять не тільки за відмінні смакові якості, а й за те відчуття тепла і затишку, який асоціюється у нас з домівкою і бабусиної турботою.

Крім того, він:

  • Стимулює роботу шлунку, підшлункової залози і жовчного міхура і корисний при хронічних панкреатитах, діабеті і зниженій кислотності
  • Збудливо діє на нервову систему, бадьорить
  • Нормалізує травлення
  • Загальмовує інфекційні процеси
  • Розріджує мокроту в бронхах

Стимулюючі властивості курячого бульйону перетворюються на шкоду при ряді недуг: підвищеної кислотності і виразках, в період загострення панкреатиту . Зокрема він протипоказаний при подагрі і сечокам’яної хвороби.

Суп-пюре

У супі-пюре інгредієнти дрібно перетираються і розбавляються бульйоном. Завдяки кремообразной ніжною консистенцією він благотворно впливає на роботу шлунка.

Густі супи-пюре володіють прекрасними смаковими якостями. Крім того:

  • Вони комфортні для шлунка
  • Відмінно розвантажують організм
  • Швидко перетравлюються
  • Аппетитно виглядають
  • Сприяють поліпшенню перистальтики
  • Регулюють водно-сольовий баланс
  • Добре засвоюються і надають сили

Корисні такі супи для дітей і літніх людей.

Гороховий

Гороховий суп — інтернаціональне блюдо. Які тільки продукти не кладуть в нього — селера, цибуля, копчені ковбаски або реберця, свинину, сало і т.д. Залежно від інгредієнтів його калорійність може бути досить високою. Але цілющі властивості і користь горохового супу з лишком перекривають шкоду жирів. Судіть самі:

  • Нормалізує обмін речовин
  • Благотворно впливає на серце
  • Допомагає боротися з депресією
  • Зміцнює імунітет
  • Регулює тиск при гіпертонії
  • Нормалізує рівень цукру при діабеті

В ньому багато білка і вуглеводів, калію, магнію, фосфору.

Вегетаріанський

Ефективний вегетаріанський суп для схуднення і підтримки ідеального ваги. Адже він має менше калорій, ніж смажені або тушковані блюда, але відрізняється високою поживністю. Він корисний при діабеті, захворюваннях шлунково-кишкового тракту (особливо супи-пюре), при яких потрібно обмежити споживання сирих овочів і фруктів.

При варінні практично всі корисні речовини з овочів переходять в бульйон. Ідеально підходить низькокалорійний овочевий суп для схуднення і очищення організму. Дієтологи рекомендують час від часу влаштовувати розвантажувальні дні з допомогою сельдерейного або цибульного супчика.

Цибулевий

Незважаючи на те, що основним інгредієнтом цибулевого супу є «сльозогінний» овоч, смак його виходить незвичайно вишуканим. Не дарма ця страва так популярно у Франції.

Цілющі властивості цибулевого бульйону полягають в його протимікробних і вітамінних властивостях — він:

  • Багатий кальцієм, залізом, вітамінами.
  • Нормалізує гемоглобін
  • Зміцнює кістки і зубну емаль

Ідеальний цей суп для схуднення і активізації обміну речовин. Недавні дослідження довели корисні властивості цибулевого супу для профілактики онкозахворювань, при діабеті, панкреатиті, виразках шлунково-кишкового тракту, запаленнях внутрішніх органів.

Молочний

Про користь молочних страв ми всі знаємо з дитинства.

Можна рекомендувати молочний суп для схуднення (особливо супи-пюре з овочами), при діабеті, остеопорозі, перелом кісток і т.д.

Ця страва:

  • Сприятливо діють на слизову шлунка
  • Містять багато білка, мінеральних солей, амінокислот
  • Добре поєднуються з овочами, крупами, макаронними виробами
  • Дозволяють значно урізноманітнити меню малят
  • Нейтралізують шкоду хімічних речовин, що потрапляють в наш організм з повітрям, їжею і водою

Людям із захворюваннями шлунка обов’язково потрібно їсти рідкі і протерті страви.

↑ зміст

Шкода

Як не дивно, у перших страв є і противники, які вважають, що він може завдати шкоди.

Ось основні їх доводи:

  1. 70% вітамінів і біологічно активних речовин руйнуються при варінні.
  2. Бульйон практично миттєво всмоктується кишечником. Нерозщеплені м’ясні екстракти, які печінка не встигає обробити, завдають шкоди організму.
  1. При варінні антибіотики, гормональні стимулятори росту, що містяться в м’ясі, в повному обсязі переходять в бульйон.
  2. Шкода перших страв обумовлений і підвищеною жирністю. Наваристий бульйон збільшує холестерин в крові, засмічує судини, перевантажує печінку, додає зайві кілограми і підвищує ризик пухлин. Навряд чи можна рекомендувати такий суп для схуднення та оздоровлення.

Виходить, що шкода цієї страви для організму має досить відчутні наслідки?

Як правильно готувати

Чи варто включати його в свій раціон? Однозначно, так. Тільки готувати його потрібно правильно.

Щоб зварити «безпечний» бульйон:

  • віддавайте перевагу м’ясу молодих тварин
  • перед варінням знімайте шкірку з птиці
  • вибирайте пісне м’ясо, що містить мінімум холестерину
  • зливайте перший бульйон
  • використовуйте по можливості талу воду
  • овочі краще згасити до напівготовності і покласти в блюдо в самому кінці варіння

↑ зміст

Про настрої

Перші страви більш ніж на 70% складаються з води. А вода здатна записувати і зберігати інформацію про всі явища і предмети, з якими стикалася. Тому користь супу може бути примножена в кілька разів, якщо під час його приготування створити відповідну атмосферу. Якщо ви вкладете в свою страву любов і тепло, ваші близькі разом з їжею отримають позитивний заряд емоцій, посил вашої любові і турботи.

Коли готуєш в гарному настрої, з душею, будь-яку страву (неважливо, що це — суп-пюре для званої вечері або простий овочевий суп для схуднення з парою листочків капусти) виходить смачним і корисним.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду супів

Супи — користь і шкода для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *