Терн — користь і шкода в народній медицині

Дуже часто терновий кущ на садових ділянках сприймається як бур’ян дерево, дачники борються з ним довго і наполегливо. Однак терен явно недооцінений, оскільки є винятково корисним рослиною.

На відміну від багатьох інших рослин, у яких для лікування використовують певну частину — плід, коріння або зелень, у терну корисним є все. Це — плоди, квіти, листя, кора, молоді пагони і гілки, корінь.

Хімічний склад

Терн містить фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, пектини, азотисті і дубильні речовини (таніди), фітонциди, ефірна олія . Плоди багаті клітковиною, стероїдами, флавоноїдами. Наявність великої кількості вітамінів P і E, групи B, аскорбінової кислоти, а також різних мікроелементів, особливо калію, робить терен дуже корисним для організму.

Способи заготівлі

Користь від використання відварів і настоянок лікарських рослин залежить від правильності їх збору, зберігання і приготування. Щоб терен зберіг всі свої корисні властивості і замість блага не заподіяв шкоди, слід дотримуватися такого графіка:

  • Квітки — заготовляють в період повного цвітіння, висушують звичайним способом, зберігають в скляних або жерстяних щільно закритих банках в темному місці, періодично перемішують.
  • Листя — збирають в середині літа після того, як терен відцвіте, сушка та зберігання проводяться як квіток.
  • Молоді пагони і гілки — збирають в травні-червні, добре висушують в продувається місці в тіні, зберігають у зв’язках 1 рік.
  • Кора — знімається зі стовбура навесні, до цвітіння терну. Спочатку її витримують кілька тижнів на відкритому повітрі, після сушать в духовці, зберігається 3 роки в полотняній сумці.
  • Коріння — викопуються восени. Сушка і зберігання не відрізняється від кори.
  • Плоди — можна починати збирати терен у вересні-жовтні, але краще після перших заморозків. Зберігаються і використовуються до нового врожаю.

↑ зміст

Використання квіток терну в лікувальних цілях

Користь відвару з квіток терну полягає в його кровоочисних і антитоксичних властивості. Ця властивість використовується при боротьбі з шкірними висипаннями, гнойніковимі запаленнями, фурункульозі, бешихових запаленнях.

Квітковий відвар дуже хороший для очищення печінки, для відновлення обміну речовин. Регулює перистальтику кишечника, діючи як делікатне проносне. Як сечогінний і потогінний засіб очищає організм від токсинів. Вживається для притуплення нудоти.

Відвар з квітів терну використовується як заспокійливий засіб при невралгіях, порушеннях сну.

Полоскання ротової порожнини відваром застосовується при запальних процесах ясен і горла. Вживається в сумішах для лікування шлунково-кишкового тракту.

Рецепт: 50 г сушених квіток терну на 1 л води заварити як чай. При вживанні всередину пити ковтками без дозування. Можна вживати зовнішньо як примочок.

↑ зміст

Властивості відвару з листя

Відвар надає на організм сечогінний, потогінний і послаблюючий дію. Дуже добре виводить токсини з організму. Рекомендовано заварювати як звичайний чай і приймати для загального оздоровлюючого ефекту, додання організму сил. Корисний для людей, які займаються сидячою роботою.

Такий відвар п’ють протягом дня без особливих обмежень.

Користь молодих пагонів і гілок

< id = "

Відвар з дрібно насічених сушених гілок терну — це потогінний засіб, за своєю дією не поступається малині. Також надає жарознижуючий ефект.

Рецепт: 1 чайна ложка на склянку окропу, на повільному вогні томити 15 хвилин, пити в теплому вигляді ковтками без дозування.

Чим допоможе кора

Вживання відвару всередину чистить кров, що допомагає позбутися як від простого роздратування шкіри, так і від таких серйозних проблем, як гнійні запалення, фурункули і рожістие запалення. Використовується для лікування жіночих запалень.

Рецепт: склянкою окропу залити 1 чайну ложку подрібненої кори, кип’ятити на повільному вогні 15 хвилин. Пити замість чаю. При спринцювання отриманий склянку відвару розбавити кип’яченою водою в пропорції 1: 1.

↑ зміст

Коріння терну також дуже корисні

Користь терну, а саме відвару з його коренів проявляється в потогінному, жарознижувальну, і протизапальну ефекті. Застосовується як чай при простудних захворюваннях, для очищення організму від токсинів, у вигляді спринцювання для лікування Белей, як примочки при шкірних запаленнях .

Рецепт: 10 г залити 0,5 л холодної води або взяти 1 чайну ложку без верху на склянку води. Довести до кипіння, кип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні. Пити ковтками без дозування. При спринцювання і примочки отриманий відвар розвести кип’яченою водою 1: 1.

↑ зміст

Застосування в народній медицині плодів терну

Терн володіє такими корисними властивостями, як кровоочисний засіб, виведення токсинів з організму, сечогінний, протизапальний і бактерицидну засіб.

Наявність в плодах дубильних речовин забезпечує в’яжучий ефект, тому терен рекомендують при діареї.

Ягода здатна притупити почуття нудоти. У цьому його користь для вагітних при токсикозі.

Терн, розтертий в кашку, прикладають до ран, мозолів, запалень шкіри. Явна користь від таких примочок видно вже через пару днів.

Як природний антисептик ягоду радять жувати стоматологи при запаленнях ясен. Також терен видаляє неприємний запах з рота. Але при цьому забарвлює емаль зубів в синій колір. У цьому його невеликий шкоду з естетичної точки зору, тому що колір досить стійкий.

З огляду на, що в свіжому вигляді плоди можуть зберігатися на дереві до самих заморозків, їх використовують для насичення організму вітамінами. Терн багатий на вітаміни, особливо Р і групи В.

Плоди вживають в свіжому вигляді, варять з них компоти, киселі, варення, наливки. Важливо, що після термічної обробки терен не втрачає своєї лікувальної цінності.

↑ зміст

Протипоказання застосування терну

Ягода досить кисла і терпка, тому може принести шкоду людям з підвищеною кислотністю шлунка, що страждають на гастрит або виразку . Плід забарвлений інтенсивно, тому може викликати алергічну реакцію. Ніяких інших протипоказань немає.

Відео про користь і шкоду терну

Терн — користь і шкода в народній медицині

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *