Тілапія — показання та протипоказання до вживання

Тілапія відноситься до прісноводним рибам. Живе вона в африканських озерах, чудово пристосовуючись до несприятливих умов. Водиться вона і в річці Ніл, а побачити її зображення можна на древніх єгипетських розписах.

Тілапія має вишуканий і витончений смак, а користь від її вживання очевидна. Тому її із задоволенням їдять в десятках країн.

Але не все так просто. Володіючи рядом корисних властивостей, тілапія може завдати людському організму відчутної шкоди. Це особливо стосується тих, у кого проблеми зі здоров’ям. Про те, кому і коли можна їсти тилапию, ми і розповімо в цій статті.

↑ зміст

Страви на основі тилапии

Тілапія користується великою любов’ю всіх кулінарів світу, і це цілком зрозуміло: у неї немає дрібних кісточок і відсутній рибний запах. При цьому рибу можна смажити, парити, відварювати і навіть запікати. Вона ідеально підходить до всіх соусів, особливо зробленим на основі вина. Адже за рахунок її нейтрального смаку смак соусу стає чітко помітним. Щоб тілапія була ніжною і хрусткою, шеф-кухаря іменитих ресторанів панірують її в кунжуті, після чого зліг обсмажують.

Кращим гарніром до тилапии є листя шпинату. Побачивши таке блюдо, клієнт не в змозі від нього відмовитися! Причому їжа ця буде не тільки смачною, а й низькокалорійної. А це важливо для тих, хто стежить за фігурою. Словом, тилапию можна готувати абсолютно різними способами, і кожен раз вона буде розкриватися з різних сторін, відтіняючи смак соусу і гарніру.

↑ зміст

Калорійність

М’ясо тілапії є дієтичним: на 100 грам доводиться менше 100 ккал. Така калорійність ідеальна для тих, хто стежить за своєю фігурою або бажає позбутися від зайвих кілограмів. При цьому тілапія — одна з небагатьох риб, що має багатий білково-мінеральний склад. За допомогою цієї риби можна урізноманітнити свій раціон, помітно знизивши його калорійність. Звичайно, тут слід враховувати спосіб приготування риби. Наприклад, калорійність тушкованою телапії буде набагато менше, ніж смаженої (адже в цьому випадку використовується ще і рослинне масло) . Та й користь від тушкованого блюда більш очевидна.

↑ зміст

Користь від вживання

Тілапія, користь якої цілком очевидна, містить величезну кількість мінералів і вітамінів. У ній також міститься багато білка і мікроелементів. Крім того, безсумнівну користь приносять такі що містяться в ній елементи:

  • кальцій;
  • натрій;
  • магній;
  • залізо.

Але рекордсменами за змістом є калій (більше 300 мг на 100 г) і фосфор (близько 200 мг). Білок ж тилапии ідеальний за амінокислотним складом. Тому він легко засвоюється організмом. Ось чому тілапія ідеальна для людей з порушеною роботою підшлункової залози і шлунково-кишкового тракту. Користь тут очевидна, адже організм буде витрачати мінімум зусиль для переробки продукту. Однак не все так райдужно. Деякі особливості призводять до того, що в ряді випадків користь втрачається.

↑ зміст

Шкода

Небажані насамперед жирні кислоти, які мають патогенні властивості і завдають шкоди людському організму. Як показали дослідження, в м’ясі тилапии містяться жирні кислоти омега-3 і омега-6. Їх ідеальним співвідношенням було б один до одного, але у цієї риби омега 6 помітно перевищує омегу 3. Тому регулярне і непомірне вживання тилапии може не тільки завдати шкоди організму, але і бути небезпечним. Якщо ж людина включає її в свій раціон іноді, то істотної шкоди завдано не буде. Втім, все залежить від стану здоров’я і від віку: що можна 20-річному здорованеві, то вбивчо 75-річному пенсіонеру. Тілапія категорично протипоказана людям, у яких спостерігаються такі захворювання:

  1. алергія;
  2. порушення серцево-судинної системи;
  3. артрит;
  4. аутоімунні захворювання.

Також небажано її вживати вагітним і годуючим жінкам, дітям, людям похилого віку.

↑ зміст

Пікантна особливість риби

Перед тим, як включити телапія в свій раціон, важливо зрозуміти, чим вона харчується. І в цьому сенсі у тилапии є проблеми. Оскільки середовищем її існування є прісноводна вода, вона їсть практично все: планктон, водорості і взагалі будь-яку органіку. А що сьогодні зустрічається на дні водойм, ми прекрасно знаємо. Через свою всеїдності тілапія поглинає відходи, в тому числі забруднені гормонами і антибіотиками. А потім більшу частину цього «багатства» ми вживаємо разом з рибним блюдом, не замислюючись про те, що шкода від вживання такої їжі цілком очевидний.

Тілапія — риба цікава і загадкова. Можна сказати, що вона корисна і шкідлива в рівній мірі. Звичайно, ця риба має вишуканий смак і улюблена багатьма. Але перш, ніж зважитися на її вживання, слід визначити, що вам потрібно: відчути смак або зберегти здоров’я? Якщо воно у вас поганий, то тілапія його явно не додасть. У цьому випадку рекомендуємо придивитися до інших, більш збалансованим за складом рибам. Вибирайте їжу з розумом і вам не доведеться бігати по лікарях і лежати на лікарняному ліжку. І, як свідчить латинське прислів’я, хто попереджений, той озброєний.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду тилапии

Тілапія — показання та протипоказання до вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *