Чим корисний Шафран і як його вживати?

Про шафрані чули багато, але не кожна людина може дозволити собі спробувати цю приправу. Вся справа в її високу вартість, що обумовлено специфікою збору і складністю виготовлення прянощі. Тому її занесли в Книгу рекордів Гіннесса, як найдорожчу спецію в світі.

Однак велика ціна шафрану виправдана його чудовим і тонким ароматом, завдяки чому страви набувають незвичайний смак. Але це далеко не всі переваги квіткових рилець крокусу.

Також вони володіють сильними цілющими властивостями, що дозволяє використовувати приправу як ефективний лікувальний і косметологічний засіб. Тому варто більш детально вивчити, чим корисний шафран, як його виробляють і вживають.

↑ зміст

Опис рослини і його хімічний склад

Шафран отримують з рилець багаторічної рослини крокусу, що належить до сімейства ірисових. Його батьківщина — Мала Азія, Індія і Близький Схід.

Рослина характеризується вузькими прямими листям, що йдуть від коренів, і фіолетовими квітами, мають воронкоподібну форму. Крокус розпускається 7 днів в році. У кожному бутоні міститься тільки по 3 тичинки, з яких згодом і роблять приправу.

Виробництво спеції є витратним і трудомістким процесом. Рильця збирають вручну в 10-11 годин ранку в суху і ясну погоду. Потім тичинки сушать, згідно спеціальною технологією, після чого вони стають тонкими ароматними нитками, бордового або коричнево-жовтого кольору.

Щорічно в світі виготовляється близько 300 тонн прянощі. Причому її велика частина виробляється в Ірані. У менших кількостях спецію роблять в Японії, Іспанії, Китаї, Франції, США, Греції та інших країнах.

В рильцях крокусу міститься маса корисних речовин, що надають благотворний вплив на організм людини. Головна складова пестиков рослини — ефірну олію, що є зв’язкою глікозиду протокроціна. У процесі сушіння дана речовина розпадається на глікозиди, завдяки яким спеція набуває гіркувато-медовий смак і окашівающіе властивості.

Шафран, корисні властивості і протипоказання якого обумовлені його складом, багатий на такі компоненти:

  1. вітаміни С, А і групи В;
  2. глікозиди сафрональ і кроцетин;
  3. цукориди;
  4. мікроелементи (цинк, марганець, селен, калій, залізо);
  5. каротиноїди;
  6. цинеол;
  7. жирні олії;
  8. флавоноїди;
  9. вуглевод камедь;
  10. пінен.

В висушених рильцях крокусу міститься більше 150 ароматичних і летючих речовин.

Енергетична цінність приправи — 310 ккал на 100 грамів, з яких 246 калорій відводиться вуглеводів, 55 — жирам і 46 білків. Але які має шафран корисні властивості і як приймати його?

↑ зміст

Лікувальні властивості шафрану

Рослина з сімейства ірисових надає велике лікувальну дію. Вживання спеції показано в цілях профілактики і в складі комплексної терапії.

Так, в спеції міститься багато калію, необхідного для повноцінного функціонування серцево-судинної системи. При регулярному прийомі сухих рилець квітки зменшується ймовірність розвитку інфарктів, інсультів і нормалізується частота серцевих скорочень. Також шафран сприяє зниженню артеріального тиску, зміцнює судини, попереджає розвиток атеросклерозу, ішемії та стенокардії.

Висушені рильця крокусу благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Якщо регулярно вживати прянощі в невеликій кількості, то покращиться травлення, нормалізуються обмінні процеси, а з організму природним чином виведуться токсини і шлаки. Ще приправа усуває запалення, знижує відчуття голоду і активізує роботу селезінки, жовчного міхура і печінки.

При подагрі і ревматизмі шафран зменшує кількість сечової кислоти і швидко виводить її з організму. Спеція очищає сечовий міхур і нирки, прибираючи з них зайвий пісок.

Сушені тичинки крокусу корисні і для зорової системи, при м’язової дегенерації і пігментному ретиніті. Речовини, наявні в приправі, мають антиокислювальним ефектом і знижують концентрацію жирних кислот у клітинах очі, внаслідок чого поліпшується зір, і відновлюється сітківка.

Були вивчені користь і шкода шафрану для жінок. Виявилося, що він допомагає позбутися від безпліддя, за допомогою поліпшення прохідності маткових труб і усунення запального процесу в органах малого таза. Спецію приймають при збої в менструальному циклі і різних захворюваннях сечостатевої системи.

Вживання шафрану рекомендовано при:

  • поганої пам’яті і погіршення розумових здібностей;
  • ранах, опіках і різних шкірних дефектах;
  • похмільний синдром;
  • нервових розладах, стресах, безсонні;
  • погану екологію;
  • застуді;
  • болях різної етіології;
  • істерії та епілепсії.

Онкологи провели ряд досліджень, результати яких довели, що регулярне вживання шафранової настойки сприяє уповільненню росту пухлин і знищення злоякісних клітин. Особливо засіб ефективний при раку печінки.

Висушені рильця крокусу є сильним афродизіаком. Адже вони підсилюють кровообіг в статевих органах.

Східну спецію вже багато років використовують для лікування хвороб дихальних органів. Це пояснюється тим, що вона надає жаросніжающее і відхаркувальну дію.

Шафран застосовують при набряклості і водянці, завдяки сечогінній ефекту, виведенню шкідливих речовин з крові і нормалізації секреції жовчі.

Його вживання рекомендовано тим, хто працює на токсичних і забруднених підприємствах, так як рослина має антимутагенний і протівоканцерогеннимі властивостями.

↑ зміст

Протипоказання

Незважаючи на те, що шафран корисний, він є токсичним рослиною. Тому його не можна приймати безконтрольно. Найнебезпечніші наслідки виникають при передозуванні.

Так, спеція протипоказана вагітним жінкам. Причина — стимуляція тонусу матки, що сприяє викидня.

Небажано вживати пряність дітям до 2 років. При передозуванні, якщо за раз з’їсти більше двох грамів висушених рилець крокусу, у людини з’явиться сильна діарея і блювота.

У гіпертоніків рослина може викликати судоми або запаморочення. Основні протипоказання до вживання приправи — цукровий діабет і деякі хвороби судин і серця.

↑ зміст

Застосування спеції в медицині і косметології

Офіційна медицина використовує шафран як лікарський компонента при виготовленні настоянок і очних крапель. Народна терапія застосовує спецію більш широко.

Найбільш поширені рецепти використання спеції — це загальнозміцнюючі настойки з рилець крокусу, що володіють великим лікувальну дію. Для приготування кошти 1-2 подрібнених багряних смужок засипають в 200 мл теплої води або молока. В основному ліки приймають для поліпшення пам’яті, розумової діяльності і як тонізуючий засіб.

Універсальну настоянку можна приготувати й іншим способом. 15 г спеції заливають окропом (200 мл), залишають на 5 хвилин. Потім в рідину доливають 300 мл води, ставлять на вогонь і знімають з плити перед кипінням. Відвар буде готовий, коли жилки осядуть, його п’ють перед їжею по 200 мл.

Ще один рецепт общеукрепляющей настойки з шафранових рилець готується так: 1 маленька ложка порошку з тичинок крокусу замулюється 250 мл окропу, настоюється 25 хвилин і приймається тричі на день до їди по 15 мл.

Шафран, корисні властивості і застосування якого досить великі, можна використовувати не тільки у вигляді настоїв. Також лікувальним ефектом володіє ефірне масло з рилець крокусу, яке використовують для підвищення апетиту, поліпшення сну і позбавлення від неприємних симптомів хвороб дихальної системи. Для цього екстракт розбавляють з водою і вливають в чашу спеціальної лампи для проведення аромапроцедури.

Але найчастіше шафранове масло застосовують в косметології, адже продукт освіжає, омолоджує, розгладжує шкіру і прибирає пігментні плями з особи. Ще ефірна рідина активізує обмінні процеси в дермі, загоює рани і усуває запалення.

Щоб уволо шкіру і поліпшити її стан в цілому, будинки можна приготувати таку маску: 1 чайну ложку порошку змішують з аналогічною кількістю сметани і травневого меду . Суміш наносять на обличчя на 20 хвилин і змивають теплою водою.

При сухій шкірі порошок з рилець крокусу замочують в теплій воді. Коли він перетвориться в кашку, нею намазують обличчя, залишають все на 30 хвилин і змивають. Цю суміш можна наносити на коріння голови при випаданні волосся.

Рецепти для жінок:

  1. Для стимуляції сутичок і полегшення родової діяльності. 200 мл молока доводять до кипіння, потім в нього додають подрібнені жилки крокусу (15 штук) і знімають з вогню. Відвар випивають відразу після приготування.
  2. Збої в менструальному циклі. 7 рилець шафрану з’їдають, запиваючи водою або чаєм з медом.
  3. Кандидоз. У півлітрову каструлю засипають 5 жилок крокусу, 1 чайну ложку борової матки, заливають водою доверху і ставлять на маленький вогонь, доводячи до кипіння. Ліки приймають відразу після нічного сну в кількості 100 мл.
  4. Мастопатія. На запалені молочні залози накладають компреси на основі кашки з шафрану.
  5. Хвороби сечостатевих органів. Шафран, квіти волошки і маргаритки (1 столова ложка) заварюють 500 мл окропу і залишають настоятися. Засіб п’ють через кожні 1.5 години по 10 мл.

При печінковій недостатності пів чайної ложки пряного порошку вживають після їжі, запиваючи водою. А для зміцнення імунітету корисно пити чай з додаванням східній спеції.

Щоб очистити організм, рекомендується пити настоянку з 3 жилок крокусу і 10 штук білого сушеного винограду. Для приготування кошти інгредієнти поміщають в 100 мл холодної води і настоюють 8 годин. Ліки приймають двічі на день протягом 60 днів.

При проблемах з серцем і судинами 1 чайну ложку прянощі заливають 200 мл окропу і залишають на 20 хвилин. Рідину фільтрують і приймають по 10 мл перед їжею.

В разі катаракти або ячменю можна робити примочки на основі водного настою шафрану. Позбутися від кон’юнктивіту допоможе засіб, до якого входить шафран, квіти волошки, календули, лев’ячого зіва змішані в рівних частинах.

Тим, у кого є гнійні рани, прищі або фурункули допоможе наступний відвар: дві столові ложки рилець крокусу заливають 500 мл окропу і томят на водяній бані 30 хвилин. Після засіб наполягають ще 10 хвилин, змочують в ньому марлевий тампон і прикладають його до уражених місць.

В разі частих судом готують рецепт на основі 2 жилок шафрану і 3 курячих білків. Спеція змішується з яйцями. Кашку поміщають на серветку, яку як компрес прикладають до чола на 20 хвилин.

Чим корисний Шафран і як його вживати?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *