Чим корисний ялівець для здоров’я?

Ялівець — це вічнозелений хвойний чагарник, що належить до сімейства кипарисових. Рослина славиться унікальними цілющими властивостями.

В лікувальних цілях застосовують різні частини Вереса — корінь, хвоя, кора. У народній медицині переважно використовують плоди чагарнику.

Це не дивує, адже відвари і настої з ялівцевих шишкоягод призначають при різних захворюваннях, а також для зняття стресу і спочинку нервової системи. Це обумовлено багатим складом рослини. Але перш, ніж застосовувати засоби на його основі, необхідно дізнатися, що собою являє ялівець і в чому полягає його користь і шкода для здоров’я людини.

↑ зміст

Властивості, види і особливості заготівлі ялівцю

Вічнозелений чагарник є давнім рослиною. Його життєвий цикл досягає 3 000 років.

Дерева ростуть в Північній півкулі — в місцях з теплим кліматом. Хвойні рослини можна побачити біля змішаних, ялинових і листяних лісів, на сухих горбах, вапняках і вересових пустках.

Висота ялівцю — від 3 до 12 метрів. Чагарник має загострені листя, схожі на голки, розташовані кільцеподібне.

Шишкоягоди (жіночі плоди рослини) відрізняються чорно-синім кольором з блакитним нальотом, розміром від 5 до 9 мм. Їх дозрівання відбувається на 2-3 рік. У медицині використовують плоди тільки одного різновиду рослини — це ялівець звичайний.

Шишки чагарнику відрізняються унікальним складом:

  1. органічні кислоти;
  2. вітаміни;
  3. вуглеводи;
  4. ефірні масла;
  5. монотерпени;
  6. смоли;
  7. цукру;
  8. дубильні речовини;
  9. віск;
  10. мікроелементи (марганець, алюміній, залізо, мідь).

Калорійність ягід — в 100 г продукту міститься 116 ккал. Білки і жири відсутні, а кількість вуглеводів становить 31 грам.

Існує 75 різновидів ялівцю. Більшість з них, наприклад, скельний кипарис, вирощують як декоративні елементи для облагородження присадибних ділянок, скверів і парків.

В медичних цілях застосовують кримський вид рослини. Це узагальнена назва, що об’єднує в собі 5 різновидів, включаючи ялівець звичайний. Найчастіше заготовляють ягоди червоного або колючого чагарнику, що ростуть в Криму.

На півострові і в Карпатах також росте козацький ялівець. Рослина отруйна, тому його дозволяється вживати тільки зовнішньо.

Верес можна виростити в домашніх умовах. Для це потрібно підібрати кімнатний сорт рослини. Краще садити в горщик твердий або китайський ялівець.

Щоб хвойні шишкоягоди були корисними для здоров’я, важливо вміти їх правильно заготовлювати. Збирати треба тільки зрілі темно-сині плоди на 2-3 рік дозрівання у вересні.

Під чагарником розстеляють шматок чистої тканини і струшують на неї шишки. Потім ягоди перебирають, видаляючи хвою і гілки. Крім шишок, можна заготовлювати кору, деревину, хвою і корінь ялівцю.

Сушка сировини повинна бути природною — на свіжому повітрі. Якщо помістити плоди в духову шафу або електросушарка, то вони втратять свої лікувальні властивості.

Ягоди зберігають в сухий закритому посуді, щоб вони не відсиріли, а ефірні масла не випарувалися. Максимальний термін придатності — три роки.

↑ зміст

У чому користь ялівцю?

Лікувальну дію рослина зобов’язана своєму унікальному складу. Воно має приємний хвойний аромат і надає протипротозойну, антибактеріальну, фунгіцидну дію.

Корисні властивості ялівцю численні. Його використовують в якості діуретичного засобу при проблемах з нирками, набряклості і інфекційних ураженнях сечовидільної системи.

Застосування Вереса показано при розладі травлення. Кошти на основі ялівцевих ягід поліпшують апетит, усувають симптоми порушення роботу шлунково-кишкового тракту і нормалізують перистальтику.

Ліки, що містять хвойний екстракт, п’ють при хворобах жовчних шляхів, печінки, язі шлунка і анацидном гастриті. Причому лікувальний ефект буде відчутний навіть, якщо просто пожувати плоди.

Зовнішнє застосування ялівцевих ягід показано в наступних випадках:

  • запалення ясен;
  • проблеми зі шкірою
  • отит;
  • фарингіт і тонзиліт;
  • цинга;
  • псоріаз;
  • хвороби суглобів.

Ялівець корисний для нервової системи. Він розслабляє і заспокоює, тому його застосовують при безсонні і неврозах. У таких випадках рекомендується спати на подушці з ялівцю.

Лікування відварами і настоями з шишкоягод показано при хворобах органів дихання. Це підтверджують відгуки людей, які відзначили, що регулярне застосування засобів прибирає кашель, розріджує мокротиння і допомагає боротися із запаленням легенів і бронхітом. А при епідемії грипу та ГРВІ корисно проводити ароматерапію з ялівцевим маслом.

Не тільки ягоди, але кора і хвоя рослини мають лікувальні властивості, завдяки високому вмісту в них ефірних масел, танінів, аскорбінової кислоти, смол і сапонінів. Ці частини чагарника застосовують для очищення повітря в приміщенні і знищення хвороботворних мікроорганізмів. А ялівцевий дим використовують для лікування легеневих захворювань.

Завдяки ефірним оліям віники з ялівцю часто використовують в лазнях. Така процедура корисна при шкірних, суглобових захворюваннях і ревматизмі.

Кореневища арчі рекомендовано застосовувати при виразці шлунка, бронхіті, захворюваннях печінки, набряклості, ревматизмі. Для жінок відвари з цієї частини рослини показані при запаленні придатків і статеві інфекції.

Чим корисний ялівець для чоловіків? При уретриті лікувальну дію надає відвар з ягід, а для підвищення потенції використовують настій з гілок рослини.

Так, користь ялівцевих плодів полягає в численності, що надаються ними лікувальних ефектів:

  1. анальгезирующий;
  2. сечогінний;
  3. седативний;
  4. антисептичний;
  5. кровоочисний;
  6. відхаркувальний;
  7. секреторний;
  8. протизапальний;
  9. ранозагоювальний;
  10. антимікробний.

↑ зміст

Шкода

Корисні властивості і протипоказання плодів ялівцю повинен знати кожен, хто приймає кошти на основі цієї рослини. Негативний вплив ягоди можуть надати при тривалому використанні і неправильної дозуванні.

Протипоказаннями до вживання засобів з Вереса є виразкові захворювання шлунково-кишкового тракту, включаючи коліти та гастрити, набряклість і загострення хронічних хвороб нирок (пієлонефрит, цистит). Не можна пити ліки на основі шишкоягод або жувати їх при серцевій недостатності і вагітності, так як вони викликають скорочення матки і підвищують ймовірність викидня. Небажано вживання Арса в дитячому (до 3 років) і літньому віці (після 55 років).

Щоб не допустити отруєння, максимальна тривалість терапевтичного курсу не повинна перевищувати 60 днів. Важливо пам’ятати, що тільки деякі різновиди ялівцю володіють цілющими діями, а більшість чагарників — це просто декоративні рослини.

↑ зміст

Застосування ялівцевих ягід в медицині, кулінарії і косметології

З плодів Вереса виготовляють найрізноманітніші засоби, що надає ряд позитивних ефектів. Найчастіше з ягід роблять настій, багатий аскорбіновою кислотою.

Засіб має протизапальну та антимікробну дію. Його приймають при хворобах дихальних шляхів, набряклості, циститі, ревматизмі, нервових розладах, дерматозах, коліті і стоматологічних захворюваннях.

Лікувальний напій готують так: 10 г висушених і подрібнених ягід заливають 200 мл окропу. Ліки треба наполягати 30-60 хвилин, а потім процідити. Приймати по 130 мл до їди 3 рази в день.

Нерідко з плодів Вереса роблять відвар. Показання до його застосування — виразка шлунка, порушення травної функції, поганий апетит, діатез, хвороби печінки, нирок, суглобів і кісткових тканин, дихальних шляхів, збої в менструальному циклі.

Рецепт приготування:

< ul>

  • Сухий плодовий екстракт (1 ложка) заливають 400 мл окропу.
  • Суміш ставлять на вогонь на 20 хвилин.
  • Напій проціджують і доливають в нього окріп, щоб загальний обсяг становив 2 склянки.
  • Ліки приймають 3 рази на день по 10 мл.
  • Вищеописані лікувальні дії робить і ялівцевих чай. Найпростіший спосіб його приготування: півлітра води заливають в ємність і ставлять на вогонь. Коли рідина закипить — в неї додають 2 столові ложки сухих плодів.

    Тару знімають з вогню і настоюють 10 хвилин. Для поліпшення смаку напій можна підсолодити медом.

    Не менш корисно ефірне масло, отримане з плодів Вереса. Екстракт надає зміцнює, знеболюючий, зігріваючий, що очищає й тонізуючий ефект. Його використовують при поліартриті, подагрі і нервових розладах.

    В косметології масло застосовують в боротьбі з целюлітом і для догляду за шкірою (вугрі, звуження пор, підвищення пружності, виведення токсинів). Ще засіб використовують для догляду за волоссям, щоб зробити їх блискучими і усунути лупа.

    Для приготування 1 літра ялівцевого масла, знадобляться гілки і шишкоягоди рослини. На дно банки, об’ємом до 3 літрів, викладають хвою і заливають її натуральним рослинним маслом до верху. Ємність накривають металевою кришкою і ставлять на водяну баню на 6 годин.

    Потім гілки викидають і повторюють процедуру. Готове масло рекомендується зберігати в холодильнику або льосі.

    На основі жирного екстракту ягід Вереса можна приготувати мазь. Її застосування показано в таких випадках:

    1. збої в роботі шлунково-кишкового тракту;
    2. захворювання дихальної системи;
    3. гнійні рани, обмороження, опіки;
    4. запалення;
    5. патології сечовивідної системи;
    6. порушення в функціонуванні підшлункової залози і печінки.

    Щоб приготувати мазь, 1 стакан синьо-чорних плодів заливають водою і залишають на 8 годин. Рідину зливають, ягоди подрібнюють, поміщають в невелику ємність, заливають двома склянками рослинного масла і ставлять на водяну баню.

    Після закипання рідина залишають на вогні кілька хвилин і вимикають плиту. Коли суміш охолоне — шишкоягоди відокремлюють від масла.

    Рослинний жир знову наливають в каструлю і змішують з бджолиним воском (2-3 столові ложки), ставлять на водяну баню до повного розчинення суміші. Мазь переливають в банку, щільно закривають її кришкою і після охолодження поміщають в холодильник.

    Плоди Арса володіють насиченим, але приємним ароматом і смаком. Тому їх додають в різні страви, випічку і напої.

    На основі ягід готують десерти, включаючи джем. Він є не тільки смачною, але й корисною насолодою. Для приготування однієї порції знадобиться:

    • свіжі або сухі ягоди (10 г);
    • один лимон;
    • цукровий пісок (1.5 склянки);
    • апельсин (1 штука).

    Цедру двох цитрусових натирають, з м’якоті прибирають білу прошарок і поділяють її на часточки. Всі подрібнюють в блендері до кашоподібного стану.

    Пюре і розім’яті ягоди поміщають в сотейник, засипають цукром і залишають 1-2 години. Потім ємність ставлять на вогонь. Після закипання варення триває 10-15 хвилин.

    Джем знімають з вогню і охолоджують. Процедуру повторюють 4-5 разів. Готовий джем поміщають в чисті банки і зберігають у холодильнику.

    Чим корисний ялівець для здоров’я?

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *