Чим корисно рослина лобода для людини?

Лобода — найбільш поширений бур’ян, однак при розумному підході цей вид трави приносить багато користі. Рослина допомагало виживати людям у важкі часи, досить часто можна зустріти альтернативні назви — дикий шпинат, борошняна трава.

Крім поживної цінності, садові лобода має лікувальні властивості, хоча косметологія і офіційна медицина не визнає цілющі якості трави, які не внесла її до списку лікарської сировини.

Зростає трава ранньою весною, молоді листочки застосовують для приготування вітамінних салатів, супів. В лікарських цілях рослина заготовляють під час цвітіння, сушать в природних умовах або в спеціальних електричних сушарках. Зберігати сировину необхідно в сухому місці.

↑ зміст

Корисні властивості лободи

До сьогодні немає наукових досліджень хімічного складу трави, але є інформація, що в ній присутні вітаміни різних груп, білки і алкалоїди. Також слід вказати наявність мікроелементів і макроелементів, їх концентрація безпосередньо залежить від умов зростання рослини, а саме, клімату, складу грунту. Терапевтичний вплив обумовлено великою концентрацією сапонінів.

Ще в середні століття лободу використовували як засіб проти переохолодження, усунення новоутворень і пухлин. Всередину відвари лободи вживали для позбавлення від хвороб печінки, легенів і сечостатевої системи.

В наші дні рекомендують пити чаї та відвари рослини для лікування нашкірних висипань, дерматиту, фурункульозу та інших патологій, які потребують очищення крові. Лобода садова застосовується для полоскань, компресів, лікування можна проводити свіжим соком трави.

Будь-яка форма лікарських засобів має могутній вплив на організм пацієнта:

  1. бактерицидну;
  2. ранозагоювальну;
  3. регенеруючу;
  4. заспокійливу.

Для приготування свіжого соку потрібно залити чисту траву холодною водою, через 4 години розстелити її на тканини для висихання. Такий метод допоможе домогтися відходження більшої кількості соку.

Потім рослина подрібнюють за допомогою ножа або м’ясорубки, кладуть в бавовняний мішечок, міцно віджимають. Готовим соком змочують відрізок бинта або марлеву пов’язку, прикладають до уражених місць. Лікувати дозволяється фурункули, гнійні рани, висипного і грибкові ураження шкірних покривів.

Як полоскання лободу садову показано застосовувати для вирішення стоматологічних проблем. На склянку окропу беруть 20 грамів сухої трави, настоюють близько години. Гінгівіт, стоматит, пародонтоз і кровоточивість ясен вимагають полоскань ротової порожнини по кілька разів на день. Як показують відгуки, користь процедури помітна вже через пару днів, при регулярному полосканні вдається позбутися від неприємного запаху з рота.

Трава може застосовуватися для компресів, вони лікують м’язові болі і радикуліт. Рецепт простий:

  • траву обдають окропом;
  • кладуть на запалені місця;
  • фіксують бинтом.

Процедуру краще проводити перед сном, компрес тримати до ранку. Метод виправдано застосовувати при суглобових болях, остеохондрозі, для купірування больового синдрому при запаленні, набряклості.

↑ зміст

Внутрішнє використання лободи

При наявності хвороб органів травного тракту рекомендовано пити свіжий сік лободи, він надасть м’який вплив на кишечник, посилить перистальтику. Для позбавлення від закрепів слід щоранку перед сніданком випивати по 50-70 г свіжого соку трави, для попередження хвороб шлунка і підшлункової залози листя рослини додають у салати, другі і перші страви.

Недуги дихальних шляхів, які супроводжуються нападами кашлю, скупченням слизу, лікують чаєм з лободи. Напій стає протикашльовою і відхаркувальний засіб. На склянку окропу беруть чайну ложку трави, настоюють 15 хвилин під кришкою, випивають по 3-4 рази протягом доби.

Для поліпшення смакових якостей в чай дозволяється додати натуральний мед, сироп або інші добавки. Систематичне вживання чаю сприяє розрідженню в’язкого мокротиння, її кращому відходженню.

Садовій лободою лікують захворювання серця і судин, в рослині зосереджено безліч солей калію, цей елемент має неоціненне значення для серцевого м’яза і кровоносної системи. Вживання лободи стане відмінною заходом профілактики подібних порушень:

  • 300 г окропу;
  • 2 великі ложки трави;
  • варити на повільному вогні 5 хвилин;
  • настояти півгодини.

Запропоноване кількість кошти розраховане на добовий прийом, тривалість лікування — 14 днів. Якщо з’являється необхідність, роблять перерву, а потім відновлюють курс.

Якщо вірити відгукам, інша здатність лободи — лікування початкової стадії цукрового діабету. Для цього застосовують настоянку з половини склянки вільхових листя, двох великих ложок лободи і ложки квіток кропиви.

Компоненти заливають 250 мл горілки, витримують у темному місці 2 тижні, час від часу не забуваючи інтенсивно збовтувати засіб. Пити настоянку необхідно перед сном і вранці на голодний шлунок, в середньому потрібно вживати одну чайну ложку рідини.

Як варіант, корисно приготувати настоянку з лободи, лісового ліщини та шовковиці, всі інгредієнти беруть у рівному співвідношенні, відміряють 4 ложки, заливають склянкою горілки. Наполягати засіб потрібно 2 тижні, пити по чайній ложці перед їжею.

Якщо змішати коріння пирію повзучого, лопуха і лободу, можна отримати відмінне кровоочисний засіб. Для приготування беруть:

  • 3 частини лободи;
  • 2 частини пирію;
  • 1 частина лопуха.

Складові подрібнюють, заливають гарячою водою, наполягають в термосі до ранку. На 5 столових ложок суміші беруть 500 мл окропу. Пити засіб необхідно по 100 грамів вранці перед сніданком і ввечері перед сном. Тривалість прийому становить від 7 до 20 днів.

При бажанні провести повторний курс лікування його дозволяється здійснювати тільки після обов’язкового перерви 2 тижні. Наскільки ефективним було лікування, можна судити за результатами біохімії крові.

Існує інший різновид лободи — червона, корисні властивості червоного лободи більш потужні, в рослині синтезуються речовини антоціани.

↑ зміст

Цілюща кулінарія

Кулінарні страви зі свіжим листям лободи стануть справжньою знахідкою під час весняного авітамінозу, допоможуть попередити неприємні захворювання і порушення здоров’я. Рецептів існує безліч, кожен може вибрати для себе оптимальний варіант приготування трави.

Дієтичний салат для схуднення

Свіже листя лободи миють під проточною водою, відварюють, подрібнюють, змішують з нарізаною зеленою цибулею, заправляють соєвим, гірчичним соусом або рослинним маслом. Пропорція може бути довільною, класичний рецепт пропонує взяти таку кількість продуктів: 200 г лободи, 50 г цибулі, 1 ложка соусу або масла. За смаком дозволяється додати спеції.

Поживний салат

Щавель і лободу бланшують в киплячій воді, дрібно рубають, змішують з хріном. Після цього засипають відварну картоплю, акуратно нарізаний кубиками, заправляють рослинним маслом, оцтом або іншими соусами.

Необхідні продукти для салату: 30 г щавлю, 200 г лободи, 25 г хрону, 75 г картоплі, рослинне масло або соус — 1 велика ложка, куряче або 2 перепелині яйця.

Жінки часто вживають запропоновані салати, коли хочуть знизити масу тіла, підготуватися до пляжного сезону і поліпшити стан шкірних покривів.

↑ зміст

Можливі протипоказання і побічна дія

Незважаючи на корисні властивості і протипоказання лободи є, оскільки рослина може по-різному впливати на людський організм. Наприклад, лікарські засоби на основі трави з крайньою обережністю застосовують при наявності хвороб сечостатевої системи, і особливо каменів в жовчному міхурі.

Присутність в траві саліцилової кислоти у деяких пацієнтів стане причиною розвитку внутрішніх кровотеч, порушення згортання крові. У складі рослини є хімічні речовини з токсичними властивостями, з цієї причини застосування його в їжу може викликати порушення травлення, потужне загострення хвороб органів травного тракту.

Чим корисно рослина лобода для людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *