Фізаліс: фото, корисні властивості і протипоказання

Звичайний фізаліс — рослина багаторічна, його можна зустріти в будь-якому регіоні нашої країни. У складі є багато мінеральних речовин, води, органічних кислот, клітковини і вітамінів. У ягодах міститься мало калорій — менше 30 на 100 грамів продукту.

Існує кілька сортів фізаліса, найбільш відомі: ананасовий, овочевий, звичайний, декоративний і суничний. Найчастіше можна зустріти овочевий фізаліс, з нього готують салати, гарячі страви, закуски, варення. Фізаліс їстівний як в сирому, так і обробленому вигляді.

↑ зміст

Чим корисний фізаліс

Унікальні лікувальні властивості характерні для всіх сортів рослини, ягоди вживають в їжу для досягнення протизапального, болезаспокійливого і антисептичний впливу. Плоди мають сечогінну, жовчогінну і зупиняють кров властивістю, за умови постійного вживання вони стануть профілактичним засобом для попередження захворювань нирок.

Нерідко фізаліс застосовують в народній медицині, завдяки його корисних властивостях можна усунути неприємні захворювання жіночої статевої системи. Плоди сприяють боротьбі з вірусними і простудними захворюваннями, сильним кашлем, приводять у норму роботу органів ендокринної системи.

Примітно, що користь фізалісу перевищує цінність помідорів, в ньому багато пектину, дубильних речовин, цукру, аскорбінової кислоти. Відваром лікують порушення менструального циклу, геморой, сечокам’яну хворобу, холецистит.

Якщо зі свіжих ягід віджати сік, його корисно застосовувати для позбавлення від:

  1. гіпертонічної хвороби;
  2. дизентерії;
  3. дерматозу;
  4. патологій верхніх дихальних шляхів.

З плодів рослини готують мазі, вони відмінно справляються з лікування затяжних запальних процесів, служать потужним знеболюючим засобом проти подагричного артриту і ревматичних захворювань. Нерідко мазь з фізалісу застосовується для загоєння ран, посилення регенерації тканин.

Користь і шкода для здоров’я: дієтологи рекомендують ягоду фізалісу для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриту, хронічного холециститу, цукрового діабету і гіпертонії.

При сильній зубного болю можна рятуватися відваром фізалісу, якщо ретельно полоскати рот.

↑ зміст

Застосування в народній медицині

Відвар готують з 15-30 висушених ягід, половини літра окропу, прокип’ятити протягом 15 хвилин на самому повільному вогні. Коли буде готове, засіб проціджують через марлю, вживають по 50 мл 4-5 разів на добу.

Цілющий ефект можна досягти, якщо застосовувати рослина при шкірних захворюваннях. Необхідно спалити кілька ягід, золу змішати з рослинним маслом в рівному співвідношенні, в після цього нанести на уражену шкіру.

Прибрати симптоматику запального процесу, прискорити загоєння ран, зняти хворобливість допомагає інша мазь. Потрібно взяти 10 г подрібненої ягоди фізалісу, перемішати з 40 г оливкової олії, настоювати 21 добу. Потім засіб проціджують, накладають на уражені ділянки шкіри.

Фізаліс овочевий підходить для терапії:

  • позбавляючи;
  • подагричного артриту;
  • ревматизму.

Сік і кашку застосовують для лікування стоматиту, ларингіту та ангіни у дітей. Для цього з фізалісу роблять кашку, доводять до стану кипіння, потім вливають молоко, дають дітям по парі столових ложок пару раз на добу. Тривалість лікування повинна бути не більше 4-5 днів. Також можна використовувати сушений фізаліс, він так само позитивно відіб’ється на здоров’я людини.

Корисні властивості фізалісу матимуть позитивний вплив на хворих на цукровий діабет, якщо вони будуть вживати ягідний настій. Приготувати його можна з двох чашок води, пари плодів рослини. Дозволяється використовувати м’якоть повторно, після ранкового заварювання ягоди допускається використовувати в обід.

↑ зміст

Протипоказання до застосування

Стебла, листя і чехлики ягід містять речовину флізелін і алкалоїди, вони є токсичними, без призначення лікаря для внутрішнього застосування вони не підходять. Дозволяється використання настоянок тільки для зовнішнього застосування, наприклад, для позбавлення від захворювань шкірних покривів і розтяжок.

Пацієнтам при підвищеній кислотності фізаліс краще обмежити, первісна доза — не більше пари плодів, кількість поступово збільшують. Якщо пацієнт страждає жовтяницею, затримкою сечовипускання або на епілепсію, їм також необхідно вживати продукт з обережністю.

Шкода фізалісу для організму може виявлятися алергічними реакціями, при зловживанні рослина може викликати шкірні висипання, набряклість, свербіж шкірних покривів. Поєднання з деякими лікарськими препаратами може провокувати зниження рівня кров’яного тиску м’язову слабкість, погіршення загального самопочуття. Ягоди протипоказані при хронічній гіпотонії.

З граничною обережністю препарати на основі фізалісу застосовують через потужного сечогінного властивості:

  • паралельне застосування з діуретиками стане причиною зневоднення організму;
  • настоянки фізалісу посилюють синдром роздратованого кишечника.

Протипоказання до застосування — вагітність, період лактації. Перед вживанням потрібно провести тест на алергічні реакції, остерігатися застосування разом з кофеїном.

Прийом настоянки з підвищеними дозами кофеїну стане причиною порушення функціонування кровоносних судин, їх спазму, нападів головного болю, зміни серцевого ритму.

↑ зміст

Як вживати

Плоди фізалісу можна маринувати, беруть 1 літр води, 60 г солі, 1 г червоного стручкового перцю. Для поліпшення смаку дозволяється додати листя чорної смородини, м’яту, селера і базилік. На кілограм ягоди беруть максимум 50 г прянощів.

Стиглі плоди разом з іншими компонентами складають в банки, заливають маринадом. Потім необхідно накрити банки, поставити бродити на 7-10 діб в тепле місце, можна залишити просто на кухонному столі.

Під час бродіння утворюється цвіль, її необхідно знімати. Як тільки маринад стане кислим, його зливають в каструлю, кип’ятять, виливають назад в банки і закупорюють. Готові консерви зберігають в прохолодному місці.

Є й інший рецепт приготування маринованого фізалісу. Для нього беруть кілограм ягід, заливають розсолом. Для маринаду необхідно змішати інгредієнти:

  • 50 г цукру;
  • 40 г солі;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 6 штук гвоздики.

Плоди бланшують в киплячій воді протягом хвилини, охолоджують при кімнатній температурі, після укладають в стерильні банки, заливають гарячим розсолом. Банки закривають кришками, стерилізують 10 хвилин, закочують. Повністю готовим продукт буде через місяць, зберігають його при кімнатній температурі.

Якщо людина любить оригінальні закуски, йому припаде до смаку ікра з ягоди. Необхідно нарізати плоди фізалісу, моркву і ріпчасту цибулю, обсмажити на олії до рум’яної скоринки. Після чого масу пропускають через м’ясорубку, додають трохи солі і інших прянощів. На кілограм ягід беруть 60 г масла, 400 г моркви, 300 лука.

З фізалісу можна готувати варення, плоди бланшують пару хвилин, виймають з каструлі, дають добре стекти воді. В окремій тарі готують сироп, потрібно використовувати білий цукор або його натуральні замінники. Готовим сиропом заливають плоди, за смаком дозволяється додати ще трохи цукру, а потім перемішати варення.

Щоб блюдо не втратило форму, його не можна варити на швидкому вогні і довго. Рекомендовано прогріти на маленькому газу протягом 10 хвилин, потім прибрати з плити і залишити на 6 годин. Через цей час:

  1. варення знову доводять до кипіння;
  2. варять 15 хвилин;
  3. охолоджують;
  4. розливають по місткостях.

Посуд треба міцно зав’язати плівкою, пергаментним папером, зберігати в прохолоді. Такий метод приготування допомагає зберегти ягоди цілими, красивими, вони добре просочаться сиропом. В середньому на кілограм фізалісу беруть кілограм цукру і половину літра води.

Так само корисно вживати цукати з фізалісу, плоди ріжуть на кілька частин, варять за принципом варення. Тільки після термічної обробки сироп зливають, ягоди залишають просушуватись.

Після чого фізаліс обвалюють у цукровій пудрі, розкладають рівним шаром, дають висохнути і струшують, щоб відокремився надлишок цукру.

↑ зміст

Як вибрати, зберігати, виростити

Якщо за рослиною правильно доглядати, його цілком можна посадити у себе на балконі або в палісаднику. Посадка проводиться в квітні, підросли кущі регулярно поливають і підгодовують добривами для овочевих культур, виробляють позакореневе підживлення. Для збільшення плодоношення вирощування має бути правильним.

Ягоди збирають у міру дозрівання, іноді вони самі обсипаються, але це ніяк не впливає на характеристики, корисні властивості і протипоказання рослини. Якщо ягоди не встигли дозріти до перших заморозків, їх необхідно зібрати і розкласти в теплому приміщенні для дозрівання.

Також рекомендовано викопувати кущі фізалісу перед холодами, підвішувати їх для визрівання. Ягода прихована в чехліках, на її поверхні може бути клейка, масляниста плівка. Найбільш смачні плоди, які визріли в розпал літа, коли було спекотно. Пізні плоди краще використовувати для приготування закусок і варення.

Фізаліс не шкідлива навіть в сирому вигляді, перед вживанням ягоду:

  1. очищають від чехлика;
  2. миють під проточною водою;
  3. прибирають з поверхні клейку речовину.

Брудний фізаліс має гіркий смак.

Стиглі плоди можна сушити і зберігати при кімнатній температурі, тривалість — 3-4 місяці. Смачні плоди суничного фізалісу не завадить висушити в духовці, час від часу провітрюючи духовку. За смаком такі ягоду нагадують курагу. Показання до застосування — хвороби шлунка, підшлункової залози і печінки.

Фізаліс: фото, корисні властивості і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *