Хрін і його корисні властивості в народній медицині і рецепти

Хрін належить до багаторічних рослин, які належать до сімейства Капустяні. Володіє прямим гіллястим стеблом. Коріння багатолітника товсті і довгі.

Хрін володіє великою кількістю корисних властивостей.

Цвісти рослина починає на другий рік розвитку, але насіння практично не утворює, тому розмноження рослини здійснюється тільки кореневищем. Квітуча рослина виглядає досить красиво, утворюючи білі квіти з ніжним запахом.

Дуже часто цей багаторічник настільки інтенсивно розростається, що перетворюється справжній городній бур’ян.

Корисні властивості хрону в народній медицині знайшли найширше застосування. Трав’яниста частина рослини активно застосовується в народній медицині для приготування різних лікарських засобів.

Корисні властивості і протипоказання листя хрону обумовлені наявністю в їх складі різноманітного і неординарного комплексу хімічних сполук

↑ зміст

Склад і корисні властивості листя

Листя цього багатолітника відрізняються наявністю високого ступеня поживності.

В їх складі виявлено вміст білків, вуглеводів і жирів. У зеленій масі цієї рослини зазначених компонентів міститься 59, 39 і 20 відсотків відповідно.

Калорійність зелені становить близько 64 кКал.

Хімічний склад листя багатолітника є дуже різноманітним.

< p> Зелень містить:

  • комплекс вітамінів належать до груп В, С, Е, РР;
  • фітонциди;
  • амінокислоти;
  • органічні і ненасичені жирні кислоти;
  • комплекс ефірних масел;
  • цукор;
  • крохмаль;
  • комплекс смолистих з’єднань;
  • харчові волокна.

Крім цього в складі листя хрону виявлено великий вміст цілого комплексу мінеральних мікро- і макроелементів.

В надземної частини рослини містяться такі елементи:

  1. Калій.
  2. Кальцій.
  3. Магній.
  4. Сірка.
  5. Селен.
  6. Цинк.
  7. Мідь.
  8. Марганець.
  9. Натрій.
  10. Фосфор.
  11. Залізо і деякі інші.

Зміст в зелені багаторічників аскорбінової кислоти перевищує показники вмісту цього компонента в таких рослинах як лимон і чорна смородина.

В складі надземної частини встановлено наявність такого компонента, як мірозін. Ця речовина допомагає впоратися з розладами в роботі шлунково-кишкового тракту.

Фітонциди, що містяться в рослині, успішно протистоять дії на організм патогенної мікрофлори. Бактерицидні властивості у листя зберігаються навіть у висушеному стані. Це властивість застосовується при використанні хрону при консервуванні.

Пекучість хрону і його гострота обумовлюється вмістом у ньому аллила-гірчичного масла. Використання цього з’єднання в невеликій кількості сприятливо впливає на організм, сприяючи поліпшенню апетиту.

↑ зміст

Корисні і лікувальні властивості листя хрону

Надземна частина рослини є відмінним натуральним антибіотиком. Зелень багатолітника володіє відмінними антисептичними і антибактеріальними властивостями.

Подрібнену зелену масу можна застосовувати в якості пов’язок для зняття запалень на поверхні шкірних покривів. При прийомі засобів всередину знімається запалення слизової.

Листя хрону можна застосовувати для проведення дезінфекції ротової порожнини при наявності в ній запальних процесів. Засоби є високоефективними при їх застосуванні для лікування запальних процесів на яснах.

Корисні властивості хрону можна використовувати для проведення очистки організму, сприяє виведенню з організму різноманітних токсинів і шлаків.

Доведено позитивний вплив настоянки листя хрону на стан суглобів. Такий засіб виводить з організму солі, не дозволяючи їм відкладатися в суглобових зчленуваннях.

Настоянка являє собою відмінний засіб для позбавлення від суглобових болів і дозволяє прискорити процеси регенерації суглобового хряща.

Застосування листя в як лікувальний засіб дозволяє не тільки підвищити апетит, але і поліпшити значно травлення, тому рекомендується їсти хрін, додаючи його в різні страви. Хрін сприяє активізації всіх процесів в шлунково-кишковому тракті, підсилює вироблення шлункового соку і травних ферментів. Зелень нормалізує функціонування органів шлунково-кишкового тракту, і сприятливо впливають на обмінні процеси в організмі.

Використання коштів, приготованих на основі надземної частини рослини, дозволяє купірувати запальні процеси в органах дихання. Хрін є натуральне відхаркувальний засіб. Препарати з цієї рослини можна застосовувати для полоскання горла при виникненні ангін. При появі кашлю можна скористатися сумішшю хрону з медом, яку вживають всередину. При виявленні гаймориту слід вживати для проведення терапії спиртову настойку. Для приготування настоянки в домашніх умовах може використовуватися спирт або горілка. Настоянка листя хрону на горілці отримала назву хріновухи.

Крім зазначених корисних властивостей надземна частина багатолітника може застосовуватися в якості:

  • компресів при виникненні радикуліту;
  • засоби для лікування хвороб жовчовивідних шляхів;
  • сечогінний засіб;
  • чоловіки можуть використовувати хрін для підвищення потенції і поліпшення чоловічого здоров’я;
  • компонента при терапії вірусного гепатиту.

Крім цього хрін використовується жінками для нормалізації менструального циклу.

↑ зміст

Протипоказання до застосування хрону в якості лікарського засобу

Протипоказань до застосування лікарських препаратів, в основі яких лежить використання хрону, практично не мають

Не рекомендується використовувати такі ліки при наявності хронічних і гострих захворювань органів травлення. При наявності таких недуг забороняється не тільки проводити лікування, але і вживати хрін в їжу.

Використання рослини заборонено при наявності підвищеної кислотності.

Крім цього не слід приймати ліки і вживати в їжу хрін , якщо виявлено наявність виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і шлунку, коліту. Деяких захворюваннях нирок і печінки.

Забороняється вживати хрін в період виношування дитини.

Заборонено прийом препаратів на основі хрону також в тому випадку, якщо у людини виявлено наявність індивідуальної непереносимості до хімічних компонентів, наявними в рослині.

Перед тим як приймати лікарські препарати, виготовлені на основі надземної частини багаторічників слід проконсультуватися з лікарем з цього питання.

в процесі проведення консультації лікар дасть рекомендації по методу лікування , і визнач ть індивідуальну дозування з урахуванням можливих особливостей організму хворого.

↑ зміст

Використання компресів і настоянки

Надземна частина рослини часто вживається при проведенні терапії в разі виникнення больових відчуттів в області шиї і спини. Такі больові відчуття часто є симптомами розвитку остеохондрозу. Перед проведенням лікування потрібно листя обдати окропом і після їх охолодження роблять компрес на хворе місце. Поверх листя накладається плівка, і область накладення компресу закутується теплою тканиною. Оптимальним варіантом проведення такого лікування є накладання лікарської рослини на ніч.

Вранці листя видаляються. Під листям можна виявити проступили сіль. Таким чином, відбувається виведення її з організму. Виступила сіль видаляють з поверхні шкірного покриву за допомогою серветки. Після очищення шкіри на місце зазнало впливу компресу наноситься зволожуючий крем попереджає поява сухості. Лікування проводиться протягом 7-10 днів. Для проведення процедури досить використовувати два зелених листа.

Для приготування настоянки потрібно помиті листя обсушити й подрібнити. Подрібнену масу поміщають в банку і заливають горілкою. Суміш потрібно закрити кришкою і помістити банку в холодильник. Настоянка має настоятися протягом тижня.

Готове засіб слід процідити, а м’якоть віджати.

Прийом приготовленої настоянки слід проводити за 30 хвилин до вживання їжі. Разова доза становить одну столову ложку. Зберігати приготоване лікарський засіб слід в закритому вигляді, в темному місці.

Прийом настоянки рекомендується проводити при виявленні остеохондрозу, гепатиту та атеросклерозу. Прийом кошти сприяє очищенню організму і виводить солі з організму.

Настоянку не рекомендують приймати при наявності у хворого захворювань сечовидільної системи, гастриту і виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

↑ зміст

Застосування в кулінарії

Листя хрону вживаються не тільки для лікування від різноманітних захворювань, а й як гострої приправи при приготуванні різноманітних кулінарних страв.

Листя цього багатолітника можна застосовувати при приготуванні різноманітних маринадів при проведенні консервації овочів.

Популярність в даному випадку цього багатолітника обумовлена наявністю у нього антибактеріальних і бактерицидних властивостей.

Листя хрону до смаку нагадують суміш руколи і капусти, для них характерна наявність легкого варіанту пряного аромату коренів ра тенія. Надземна частина рослини може вживатися як в сирому вигляді, так і у вигляді, який зазнав термічній обробці.

Молоді пагони багаторічників мають ніжний гіркувато-перцевий смак і найбільше підходять для споживання в їжу в сирому вигляді.

Надземна частина цього багатолітника може застосовуватися в приготуванні ролів і суші, замінюючи при цьому водорості. Цілі листя можна використовувати при приготуванні голубців замінюючи ними листя капусти. При приготуванні гамбургерів і бутербродів рослина може замінити листя салатів.

Додавання хрону і базиліка в більшість страв надає їм особливу пікантність і вишуканість.

Надземну частину рослини можна приготувати як в якості самостійного блюда, так і в комплексі з іншими овочами. Для приготування можна використовувати метод обсмажування або готування на паровій бані.

Старі пагони найкраще використовувати в дрібно нарізаному вигляді в складі супів або борщів, так як вони є більш пекучими і грубими.

Хрін і його корисні властивості в народній медицині і рецепти

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *