Корисні властивості розмарину і протипоказання для людини

Розмарин лікарський або Розмарин звичайний — відноситься до виду півчагарникових або чагарникових рослин, які є вічнозеленими.

Латинська назва — Rosmarínus officinális. Вид належить роду Розмарин сімейства Ясноткові.

У дикій формі рослина поширена на території Північної Африки, Туреччини і острові Кіпр. На європейській території росте в басейні Середземного моря.

Зустрічається на території таких держав як:

  1. Колишня Югославія.
  2. Греція.
  3. Італія.
  4. Португалія.
  5. Іспанія.
  6. Південь Франції.

Місцями зростання цього напівчагарника є сухі схили, зустрічається переважно в гірській місцевості.

На території Росії в дикій формі не зустрічається. Обробіток розмарину здійснюється на території Криму.

↑ зміст

Загальна характеристика рослини

Представники виду є напівчагарниками мають висоту від 50 до 200 см. Молоді пагони мають чотиригранну форму і поверхневе опушення.

Листя забезпечені дуже короткими черешками, вічнозелені, мають лінійну форму. Кінці листових пластинок тупі, а по краях загорнуті.

Квітка є практично сидячим. Кілька квіток зібрані в суцвіття — помилкова кисть. Суцвіття розташовуються на кінцях коротких пагонів. В одне суцвіття входить від 5 до 10 квіток.

Забарвлення віночка синьо-фіолетова, зовні віночок має опушення.

Плід — горішок, володіє округло-яйцевидної формою і гладкою поверхнею.

Цвіте рослина з квітня. Найбільш активний період цвітіння відбувається протягом травня.

На території Ізраїлю зареєстровані випадки продовження періоду цвітіння у розмарину до листопада.

Незважаючи на те, що напівчагарник є південним рослиною, він з успіхом приживається в середній смузі Росії. Будучи теплолюбних розмарин найкраще вирощувати в невеликих діжках, які з настанням холодів можна перемістити в захищене від холоду приміщення. Для нормального існування напівчагарника температура навколишнього середовища не повинна опускатися нижче +5 градусів Цельсія.

Дозрівання плодів відбувається протягом вересня.

Завдяки багатому хімічному складу рослина знайшло широке застосування в багатьох сферах. Rosmarínus officinális застосовується в народній медицині, кулінарії, косметології

Корисні властивості і протипоказання розмарину повністю залежать від хімічного складу рослини.

Усі корисні властивості рослини обумовлені наявністю в складі тканин його різних частин великої кількості біологічно активних компонентів.

↑ зміст

Хімічний склад і господарське використання

Чим корисний розмарин?

Rosmarínus officinális широко застосовується в народній медицині.

Ця рослина входить в першу десятку представників флори, здатних безпечно впливати на організм людини.

Таке сприятливий вплив на людину обумовлено наявністю в тканинах напівчагарника високий вміст флавоноїдів.

Ці сполуки здатні надавати сприятливий вплив на серцеву м’язову тканину і роботу ЦНС.

Препарати на основі компонентів отриманих їх тканин рослини застосовуються при виникненні депресій.

В листі розмарину виявлено наявність наступних хімічних компонентів:

  • алкалоїди — розмаріцін, урсолова кислота і розмаринова кислота;
  • розмаринову масло і деякі інші сполуки.

Розмаринове масло відноситься до ефірних масел, його зміст в рослині не залежить від місця зростання і може коливатися від 0,3 до 1,2%. Найбільша кількість масла в рослині міститься в період цвітіння і відразу після дозрівання і осипання плодів.

В складі розмаринового масла виявлено наявність таких компонентів:

  1. Альфа-пінен — з’єднання міститься до 30% в маслі.
  2. Камфен — зміст цього з’єднання становить 20%.
  3. Цинеол міститься в кількості 10%.

Крім цього в ефірному маслі виявлено наявність:

  • борнеолу;
  • L-камфори;
  • каріофілен — сесквітерпенових вуглеводу;
  • борнілацетата;
  • лімонела;
  • смоли;
  • гіркоти.

Отримується з розмарину ефірна олія знайшло широке застосування в парфумерії та косметології. Листя, квіти і молоді пагони використовуються в лікеро-горілчаному і хлібопекарському виробництві як прянощі.

У багатьох кухнях світу рослина застосовується в якості спеції, що додається до що готується для їжі страв.

↑ зміст

Лікувальні властивості і протипоказання до застосування

Корисні властивості рослини відмінно проявляють себе в медицині.

Rosmarínus officinális можна застосовувати для лікування великої кількості захворювань.

Екстракт з частин напівчагарника використовуються для виготовлення лікарських препаратів надають сприятливий вплив на багато органів і їх системи.

Народною медициною розроблено велику кількість рецептів надають на організм наступне вплив:

  1. Оздоровлення роботи опорно-рухового апарату і суглобів організму.
  2. Надання омолоджуючого ефекту на шкірний покрив обличчя і тіла.
  3. Загоюючий вплив на свіжі рани.
  4. Надає оздоровлюючий ефект на стан волосся.

Масло розмарину використовується для виготовлення препаратів стимулюючих зростання і розвиток волосяних цибулин, тим самим сповільнюючи і зупиняючи процес облисіння. Ці препарати може застосовувати як жінка, так і чоловік, так як дія їх на обидва організму є однаковим.

Препарати, виготовлені за народними рецептами здатні допомогти відновити здоров’я і нормальну роботу дихальної системи і позбутися від сухого кашлю.

Володіючи властивостями антисептика, застосування рослини дозволяє швидко позбутися від хвороботворної мікрофлори, що сприяє швидкому відновленню функціональних здібностей органів дихання.

Рослина не має протипоказань, але користь і шкода для орга нізма може залежати від правильності застосування цілющих відварів, чаю або витяжок, приготованих на основі розмарину.

Тому, перш ніж приймати, той чи інший засіб, приготоване на основі частин цього напівчагарника, рекомендується проконсультуватися з лікарем і визначити доцільність застосування ліків.

Прийом в їжу або лікування розмарином може бути шкідливим в наступних ситуаціях:

  • в період вагітності, так як в складі рослини містяться сполуки здатні спровокувати скорочення мускулатури матки;
  • в період лактації і годування грудьми;
  • при наявності у хворого ознак розвитку епілепсії;
  • в разі виявлення індивідуальної підвищеної чутливості до компонентів входять до складу рослини;
  • при наявності високої чутливості до впливу на організм антиоксидантів;
  • при виникненні у хворого частих судом.

Для попередження появи алергічної реакції або надання негативного впливу на організм виявити наявність свідчення і відсутності протипоказань до застосування засобів на основі розмарину повинен лікуючий лікар, самостійний прийом таких ліків здійснювати не рекомендується.

↑ зміст

Народні рецепти на основі різних частин рослини

На основі розмарину в народній медицині використовуються настойки, чаї, відвари і настої.

Дуже корисною для організму є спиртова настоянка з листя напівчагарника.

Для приготування настоянки потрібно підготувати 50 грам листя, які заливаються 250 мл спирту. Суміш повинна настоюватися протягом 10 діб. Після закінчення цього періоду вміст віджимається і фільтрується через кілька шарів марлі.

Аналогічну за своєю дією настоянку можна приготувати, розчинивши 3 грами розмаринового масла в одному літрі спирту.

Масло для приготування лікувального засобу можна приготувати шляхом перегонки листя над водяною банею або придбати вже готову в будь-якій аптеці.

Корисним для людини є настій листя рослини на воді. Для того щоб виготовити такий лікувальний засіб потрібно 2 чайних ложки листя, які попередньо подрібнюються. Отримана маса заливається однією склянкою окропу і настоюється 30 хвилин. Після закінчення періоду настоювання рідина зливається і проціджують через кілька шарів тканини. Отриманий обсяг ліки потрібно приймати протягом доби за 4-6 прийомів.

Такий настій широко застосовується при лікуванні серцево-судинних захворювань, для поліпшення відтоку жовчі з жовчного міхура, для зняття нервової напруги отриманого в результаті стресу.

Застосування настою в комплексі з добавкою лаванди є відмінним засобом відновлення організму після отримання інсульту. Зазначений склад дозволяє поліпшити зір, пам’ять і мозковий кровообіг.

Для приготування відвару з листочків напівчагарника потрібно 2 чайні ложки подрібненої зеленої маси листя, залитих окропом. Отримана суміш повинна кип’ятити протягом 15-20 хвилин на невеликому вогні, після чого остуджують і проціджують.

Отриманий відвар можна використовувати при виникненні шлункових кольок, болю в області серця, при виникненні неврозів, аменореї та імпотенції, крім цього людина може застосовувати дані ліки як тонізуючий засіб. Відвар слід пити за 30 хвилин до прийому їжі тричі на добу.

Розмариновий чай рекомендується вживати при наявності інфекційних процесів в організмі і як загальнозміцнюючий засіб.

Корисні властивості розмарину і протипоказання для людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *