Пастернак: корисні властивості та протипоказання для здоров’я

Зміст статті:

Пастернак — це дивовижний коренеплід, що володіє солодкуватим смаком, пряним ароматом і цілим рядом корисних властивостей. У Древній Русі пастернак був одним з найбільш шанованих овочів і щодня був присутній на столах як простих людей, так і представників вищих станів.

Однак з появою в Європі картоплі пастернак став поступово здавати свої позиції і до 20 століття майже повністю пішов у забуття. Однак сьогодні цей овоч переживає новий період розквіту, чому сприяли численні наукові дослідження, які довели величезну користь пастернаку для здоров’я людини.

Головна цінність білої моркви, як ще називають пастернак, полягає в тому, що її можна використовувати не тільки в кулінарії, але і в медицині і косметології. Високі цілющі властивості пастернаку допомагають позбутися від багатьох хвороб, нормалізувати роботу всіх систем організму, а також поліпшити стан шкіри і волосся.

Але перш ніж включити цей овоч в свій раціон, необхідно з’ясувати в чому користь і шкоду рослини пастернак , як його правильно готувати і для лікування яких хвороб він застосовується в народній медицині. З особливою обережністю слід ставитися до лікарських засобів, приготованим на основі білого кореня, так як вони мають ряд протипоказань.

↑ зміст

Властивості

Пастернак — це дворічна рослина, яке в перший рік формує коренеплід, а на другий рік випускає цветонос і приносить насіння. В їжу придатні всі частини рослини, але найчастіше в кулінарії використовується корінь пастернаку. Рідше господині додають в блюда молоде листя, які мають приємний смак, аромат і соковитістю.

За зовнішнім виглядом корінь пастернаку нагадує морква, хоча в дійсності ця рослина є близьким родичем селери. Пастернак традиційно використовують при приготуванні супів, маринадів, солінь і домашніх консервів, але цей овоч куди більш універсальний, ніж здається на перший погляд.

Так печена пастернак стане прекрасним гарніром до м’яса і риби, а заливши його сумішшю з яєць, борошна і сиру можна приготувати дуже смачну запіканку. Варена пастернак добре підходить для приготування пюре, яке за своїми корисними властивостями значно перевершує картопляне і дозволено навіть людям з важкими хронічними захворюваннями.

Молоде листя і коріння пастернаку можна додавати в салати, що додасть їм оригінальну пряну нотку, а також включати в овочеве і м’ясне рагу.

Рецепти з пастернаком відрізняються великою різноманітністю, і кожен гурман здатний відшукати серед них блюдо, яке припаде йому до смаку.

↑ зміст

Користь

Пастернак має великий переліком корисних властивостей, які обумовлені його унікальним складом. Ця рослина є джерелом найважливіших вітамінів, мінералів, рослинної клітковини, органічних кислот, цінних ефірних масел і корисних цукрів.

Так в коренеплоди і листках пастернаку містяться вітаміни: A, групи B (B1, B2, B5, B6 , B9), C, E, H, PP і мінерали: калій, кальцій, магній, натрій фосфор, залізо. При цьому калорійність білого кореня складає всього 47 ккал на 100 гр. продукту.

Однак пастернак є не тільки смачним і корисним продуктом харчування, а й справжнім лікарською рослиною. У народній медицині є безліч рецептів з білим коренем, які допомагають позбутися від багатьох хвороб і роблять благотворний вплив як на чоловіче, так і жіноче здоров’я.

Чим корисний пастернак:

  1. Знімає спазми. Ефірні масла, що входять до складу коренеплодів і листя рослини, ефективно борються зі спазмами в шлунку, кишечнику, печінки, нирках і жовчному міхурі;
  2. Знижує артеріальний тиск. Пастернак багатий калієм, який сприяє розширення кровоносних судин і виведенню зайвої рідини з організму. Тому регулярне вживання цього овоча допомагає впоратися навіть з сильною гіпертонією;
  3. Лікує захворювання серця. В наслідок високого вмісту калію і фолатів, біла морква сприяє зміцненню серцевого м’яза, підвищення еластичності судин, нормалізації серцебиття і зниження рівня холестерину. Це є ефективним лікуванням і профілактикою серцево-судинних захворювань;
  4. Нормалізує пігментацію шкіри. У пастернаку міститься особлива речовина фурокумарін які підсилює утворення в шкірі меланіну під впливом сонячного світла. Це допомагає ефективно боротися з такою важкою шкірною хворобою, як ветіліго, яка характеризується утворенням великих білих плям на шкірі;
  5. Надає виражену заспокійливу дію. Завдяки високій концентрації вітамінів групи B пастернак допомагає заспокоїти нерви, позбавляє від стресу, неврозів і депресії. Його часто рекомендують використовувати в якості нешкідливого заспокійливого засобу вагітним жінкам і годуючим матерям;
  6. Допомагає скинути зайву вагу. Пастернак багатий клітковиною, яка перешкоджає всмоктуванню жирів і вуглеводів в кишечнику, сприяючи їх виведенню з організму. Крім того, даний овоч пригнічує секрецію гормону «голоду» — греліну, тим самим знижуючи апетит;
  7. Покращує роботу системи травлення. Рослинні волокна, у великій кількості містяться в пастернаку, допомагають прискорити просування їжі по шлунково-кишковому тракту і позбутися від запорів. Вони також виводять з організму небезпечні шлаки і токсини;
  8. Помітно зменшує набряки. Білий корінь володіє сильними сечогінними властивостями, тому його рекомендується регулярно вживати людям, що страждають від набряків;
  9. Підвищує імунітет. Пастернак підсилює захисні функції організму дітей і дорослих, допомагаючи боротися з вірусами і хвороботворними бактеріями. Цей овоч особливо корисно їсти в холодну пору року в якості профілактики грипу та застуди;
  10. Нормалізує гормональний фон. Пастернак активізує роботу внутрішніх залоз організму і підсилює вироблення гормонів, в тому числі і статевих. Тому лікарі радять чоловікам у віці від 40 років і старше якнайчастіше їсти пастернак для лікування і профілактики імпотенції. Для зрілих жінок білий корінь є справжнім порятунком в період менопаузи, оскільки позбавляє від припливів, підвищеної пітливості, безсоння і занепаду сил;
  11. Чи не підвищує рівень цукру в крові. Пастернак містить досить багато вуглеводів, але завдяки унікальному збалансованому складу не викликає підвищення глюкози в організмі. Тому даний овоч можна вживати хворим на цукровий діабет, наприклад, замінивши їм заборонений картопля.

↑ зміст

Шкода

Говорячи про те, якої шкоди для здоров’я людини може представляти пастернак, слід підкреслити, що даний овоч є одним з найбільш корисних і безпечних продуктів харчування. Є лише невелика група людей, яким рекомендується обмежувати себе в вживання білого кореня.

В першу чергу це пацієнти, які страждають від важкої ниркової недостатності, що пов’язано з яскраво вираженими сечогінну властивостями коренеплоду. У таких хворих пастернак може викликати надмірне навантаження на хворі нирки і тим самим погіршити перебіг недуги.

З цієї ж причини білий корінь потрібно з обережністю включати в свій раціон людям з гіпотонією, тобто зниженим артеріальним тиском. У них вживання великої кількість пастернаку може стати причиною різкого падіння кров’яного тиску, що в свою чергу здатне спровокувати сильний головний біль, запаморочення і навіть непритомність.

Страв з пастернаком також слід уникати хворим з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, а також гастритом в період загострення. Справа в тому, що пастернак стимулює вироблення шлункових ферментів, що здатне викликати печію і біль в животі.

Необхідно додати, що пастернак не радять давати людям похилого віку та дітям до 3 років, щоб випадково не спровокувати розлад шлунка.

Це пояснюється тим, що білий корінь містить велику кількість грубих волокон, здатних викликати нетравлення у малюків і людей похилого віку.

↑ зміст

Застосування в медицині

Тепер зазначивши всі корисні властивості і протипоказання пастернаку необхідно розповісти про використання білого кореня в медицині. Так показаннями для застосування лікувальних настоїв і відварів з пастернаку є вітіліго, анемія, депресія, неврози, занепад сил, захворювання серця і судин, сечокам’яна хвороба, шкірні недуги, низький імунітет, кольки в животі, статеве безсилля і облисіння.

< p> У народі для лікування захворювань використовується як корінь рослини, так і його листя корисні властивості яких надають саме сприятливий вплив на організм людини. Щоб не переплутати листя пастернаку з бадиллям моркви слід уважно ознайомиться з їх фотографіями, а краще проконсультуватися з фахівцем.

Для тих, хто не бажає готувати лікарські засоби з пастернаку в домашніх умовах в аптеках продаються медичні препарати, створені на основі цієї лікарської рослини. Найбільшою ефективністю серед них відрізняються Бероксан і Пастинацин.

Бероксан — це рослинний препарат з екстрактом пастернаку посівного, який застосовують для лікування вітіліго і псоріазу. Його випускають у формі розчину і таблеток для комплексного впливу на хворобу. Так розчин необхідно щодня втирати в уражені ділянки шкіри за 12 годин до виходу на сонце і приймати від 1 до 4 таблеток препарату. При дотриманні цих умов можна назавжди позбавиться від цього неприємного захворювання.

Пастинацин — це таблетки з витяжкою з коренів пастернаку, які приписують хворим для лікування неврозів, нападів стенокардії, ішемічної хвороби серця і спазмів шлунка. Вони мають виражену заспокійливу, спазмолітичну і розслаблюючу дії. Для досягнення найкращих результатів препарат необхідно приймати тричі на день протягом двох тижнів.

Пастернак: корисні властивості та протипоказання для здоров’я

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *