Тунець — користь і протипоказання

Філе тунця має ніжний приємний смак, тому воно сильно популярно у всіх куточках світу. Наприклад, у Франції м’ясо цієї риби, користь якого неоціненна, називають «морський телятиною» через своєрідного смаку, невластивого рибі. А ось японці роблять з нього свої знамениті суші, так як вважається, що тунець поїдає лише морські делікатеси, отже, його м’ясо не схильне до зараження паразитичними організмами.

Відома ця риба і в Америці: в промисловості цієї країни вона складає половину всієї оброблюваної риби.

Корисні властивості тунця зберігаються і в консервах, проте немає нічого приємнішого на смак, як свежеприготовленная риба. Якщо ж доводиться купувати філе тунця в консервованому вигляді, то краще брати те, що приготовлено у власному соку (його користь більш відчутна), а не в маслі.

В наші дні тунець — один з найпопулярніших видів риби . Цінність тунця зростає, так як його популяції загрожує скорочення чисельності, і в багатьох країнах вилов контролюється. А ще ця риба вважається «трояндою морів», адже її м’ясо має рожеву або червоне забарвлення. Таке фарбування відбувається під впливом міоглобіну, що виробляється при навантаженні м’язів, коли тунець пересувається з великою швидкістю (близько 75 км / год).

↑ зміст

Харчова цінність тунця

У цій рибі стільки корисних речовин, що її по праву можна називати фаворитом. Головний становить інгредієнт — ПНЖК Омега-3 і Омега-6, які надають ефективну дію на серце і судини, активізують роботу мозку, поліпшують стан волосся і шкіри. У складі м’яса тунця є багато вітамінів різних груп і амінокислот, а також багато мікроелементів: кальцій, залізо, фосфор і ін. Такі складові відмінно зміцнюють кісткову систему, а також підвищують імунітет.

В 100 г м’яса міститься близько 140 ккал, тому цей продукт — один з найбільш рекомендованих продуктів при дієтичної терапії. А в Японії і КНР для цієї риби відводять окремі полки на прилавках, щоб звернути увагу на її статус.

↑ зміст

Чим корисний тунець

М’ясо тунця — справжнє джерело білка, полівітамінів і мінералів, а ось жиру в його складі дуже мало. Так що головним чином таку рибу вживають як дієтичний продукт, тому для бажаючих знизити вагу свого тіла, не втративши м’язової маси, його користь буде сильно відчутна.

При постійному вживанні м’яса тунця в організмі налагоджуються метаболічні процеси, а також приходить в норму цукор.

Неоціненною користь тунця і в боротьбі з болем при таких захворюваннях, як артроз і артрит. Рекомендується споживати філе тунця тим, хто схильний до алергії, а також людям, у яких є схильність до онкозахворювань . Та й взагалі, користь цієї великої риби з приємним своєрідним смаком неможливо переоцінити.

Треба сказати, що регулярне споживання філе тунця попереджає втрату зору і покращує роботу мозку. Так як тунець містить багато засвоюваного на 95 відсотків білка (десь 24 грама на 100 г риби), то риба стала незамінним і найулюбленішим продуктом в режимі харчування людей, що займаються спортом, які наполегливо прагнуть набрати м’язову масу.

Збагатити організм корисними речовинами тунець теж в стані. Він здатний забезпечити 80 відсотків щоденної потреби людського організму у вітаміні B12, а також близько 30 відсотків- в вітаміні B6. До того ж, організм отримає необхідну дозу ніацину і певний обсяг різних вітамінів (A, D і E). Збагачений тунець і багатьма макро- і мікроелементами. Особливо слід згадати про присутність селену в рибі, адже цей мікроелемент відіграє дуже важливу роль, так як очищає печінку від токсичних речовин, зменшуючи їх шкода. Це благотворно впливає на весь організм, адже печінка — це свого роду «хімічний завод», робота якого сконцентрована між травної та кровоносної системами, стає зрозумілим, що збої в роботі печінки ведуть до захворювань цих систем людського організму.

Своєрідна користь тунця і в тому, що він відмінно зміцнює імунну систему, виробляючи антитіла, які знижують кількість алергічних проявів в людському організмі . Як бачимо, при частому вживанні риби тунець користь для організму буде значною.

↑ зміст

Застосування в кулінарії

Особливість цієї риби сімейства скумбрієвих в тому, що вона живильна як м’ясо, але при цьому є володарем корисних властивостей риби. Як кулінарний шедевр тунець можна подавати гарячим і холодним і від цього його користь не зменшиться. А ще з нього виходять смачні консерви і паштети. А вже про те, що тунець пресмачний і запечений, і смажений, і відварений, і засолений нагадувати зайве. Додають цей делікатес також в салати і соуси, а ще роблять з нього фарш для суші, ролів і пирогів. З м’ясом тунця виходять апетитні сендвічі і піци.

↑ зміст

Чи шкідливий тунець

Само собою зрозуміло, у цієї риби є і недоліки. Безсумнівно, як і будь-який інший продукт, тунець може приносити і користь, і, на жаль, шкода, особливо в консервованому вигляді. Та й свіжа риба може завдати шкоди організму жінки під час вагітності, в лактаційний період, а також хворим з дисфункцією нирок. Алергікам на філе риб роду скумбрієвих теж не рекомендовано вживати тунець, так як він може завдати шкоди їх організму.

Шкода зводиться до мінімуму, якщо щодня споживати рибу в невеликих кількостях. Малюкам м’ясо тунця можна давати, його вводять в меню дитини, починаючи з 3-річного віку.

Мінус цієї цінної риби в тому, що в м’ясі особин величезних розмірів накопичується ртуть, яка несе шкоду організму людини.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду тунця:

Тунець — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *