Урбеч — користь і шкода дагестанської пасти

Останнім часом практично кожен сайт про продукти рясніє всілякими повідомленнями про корисні властивості дагестанської пасти урбеч. Вчитаєшся в написане — і виникає відчуття, що немає такої хвороби, від якої б не допомогло позбутися це чудо-засіб. Але чи так це насправді? Давайте розберемося.

Урбеч: що це таке і з чим його їдять?

Урбеч або урба, як його ще називають в Дагестані — це в першу чергу смачна і ароматна солодкість, що нагадує по виду тягучу шоколадну пасту. До її складу, зокрема, можуть входити:

  • лляні і конопляні насіння;
  • подрібнені абрикосові та персикові кісточки;
  • соняшникові і гарбузове насіння;
  • волоські горіхи, мигдаль, арахіс, фундук, фісташки;
  • кунжут;
  • мед.
  • мак.

Традиційно урбеч готують шляхом розтирання в кам’яному жорнах обсмажених або висушених рослинних насіння або мелених плодових кісточок з додаванням горіхів так, щоб вийшла однорідна густа кремова маса.

Проте сьогодні можна зустріти цю солодку пасту і в сирому вигляді. Отримують такий продукт шляхом перемелювання свіжих, термічно необроблених інгредієнтів для урби. Однак незалежно від того, який спосіб був використаний для приготування, урбеч повсюдно вживають в їжу в рідкому вигляді.

↑ зміст

Чим же корисний урбеч? Значення в кулінарії

Як би не хотілося це визнавати, а переоцінити значення солодкої дагестанської пасти навряд чи вийде: користь такого продукту на обличчя. Зокрема, сьогодні урбу використовують:

  • в кулінарії — як смачне солодке страву;
  • в дієтології — в якості енергетичної добавки для швидкого відновлення сил;
  • в медицині — для лікування і профілактики різних хвороб.

Наприклад, в кулінарних цілях урбеч можна використовувати в якості ароматної добавки в кашу, замість шоколадної пасти або варення до чаю.

Крім того, з урби можна приготувати і самостійне солодка страва. Для цього достатньо проварити її на слабкому вогні разом з медом, вершковим маслом або цапиним жиром. За смаком такий десерт навряд чи можна з чимось порівняти: готовий урбеч одночасно і солодкий, як стигле яблуко, і терпкий, як айва або хурма . До того ж таке блюдо ще й вельми ароматне, пронизане тонкими горіховими і медовими нотками.

↑ зміст

Користь урби: секрети дієтологів

Горіхи та рослинні насіння, які використовується для приготування смачної дагестанської пасти — самі по собі натуральні і корисні продукти. Разом з тим поєднуючись в одній страві, вони дають по-справжньому приголомшливий ефект!

Для дієтології користь урби в першу чергу полягає в тому, що цей продукт містить цілий вітамінно-мінеральний комплекс. Так, в залежності від інгредієнтів, використаних для її приготування, вона може включати:

  • мінерали: марганець, залізо, йод, магній, кальцій, кобальт, калій, натрій, фосфор, цинк, фтор, сірка, хлор і т. Д.;
  • вітаміни: А (каротин); В (тіамін, піридоксин, рибофлавін); С (аскорбінова кислота); E; F; H (біотин); До; РР і інші.

Крім того, завдяки оптимальному співвідношенню в Урбе складних і простих вуглеводів, жирів і білків, цей продукт ефективно втамовує голод і навіть спрагу, по максиму «заряджаючи» організм енергією. Не дивно, що урбеч є улюбленим продуктом в період мусульманського посту (урази) і незамінним «супутником» дагестанців під час важких гірських переходів.

↑ зміст

Застосування дагестанської пасти в медицині

У традиційній дагестанської медицині урбеч активно застосовується в профілактичних і лікувальних цілях. Зокрема, його використовують для лікування:

  • захворювань шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту): гастриту, виразки шлунка;
  • хвороб дихальної системи (наприклад, ангіни, кашлю, бронхіту, фарингіту);
  • серцево-судинних захворювань;
  • хвороб опорно-рухового апарату: ревматизму, артритів;
  • пошкоджень шкіри: виразок, гнійників, забитих місць, фурункулів;
  • розладів нервової системи.

Крім того, прийом в їжу урби допомагає зміцнити імунітет, поліпшити зір, знизити рівень холестерину в організмі.

↑ зміст

Шкода від вживання урби: міф чи реальність?

Здавалося б, якої шкоди може завдати організму корисних в усіх відношеннях урбеч? Проте недооцінювати цей продукт не варто. Спробуйте для початку підрахувати його калорійність. Цифра, скажімо так, вийде прямо-таки чималенька. А чого власне очікувати, якщо в складі урби самі по собі досить калорійні інгредієнти? Підсумок один — зловживати цим корисним продуктом не варто, інакше доведеться прощатися з красивою стрункою фігурою.

Крім того, при неправильному підході урбеч може завдати серйозної шкоди алергікам. Не дивуйтеся, якщо після прийому, здавалося б, корисною дагестанської пасти на шкірі з’явиться висипка і роздратування. Виною тому що входять до складу урби мед і горіхи, які давно відомі як затятих алергенів.

Таким чином, урбеч при правильному вживанні в їжу — це не тільки смачне солодке блюдо, але і корисний для організму дієтичний продукт.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду урбеча

Урбеч — користь і шкода дагестанської пасти

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *